A sílécnek a tetőn van a legjobb helye

 A pénztárcánk vastagsága a sílécek, snowboardok szállításának módját is meghatározza, de hosszú távon talán jobban megéri, ha egyszer nagyobb összeget költünk rá. A legjobb és legdrágább megoldás a tetőbox.

A síelés egyik alapvető nehézsége, hogy a sportág művelésére belföldön meglehetősen korlátozottak a lehetőségeink, vagyis minden jelentősebb sípályához utazni kell. Bár felszerelést a helyszínen is bérelhetünk, nem túl gazdaságos, ezért hosszú távon célszerűbb saját, vagy legalább Magyarországon kölcsönzött léceket használni, igaz, ez esetben a lécek szállítása jelenthet megoldásra váró feladatot.

A legkevésbé ajánlatos variáció, ha a csomag- és utastérben utaztatjuk a síléceket, mert egyrészt rengeteg helyet foglalnak, másrészt balesetveszélyesek. Normál méretű autóban csak lehajtott ülésekkel lehet esélyünk, így azonban jócskán csökken az utastér, egy négyfős család már nem igazán fér el. Ha mégis ide száműzzük a léceket, létfontosságú, hogy megfelelően rögzítsük őket, mert halálos balesetet is okozhatnak az egyébként nem életveszélyes ütközésnél.

A német autóklub, az ADAC videóban be is mutatta, hogy a rögzítetlen, utastérben elhelyezett lécek, sisakok, sícipők a becsapódáskor robbanásszerűen vágódnak előre – jobb ezt elkerülni.

Ha (akár a pénztárcánk miatt is…) ragaszkodunk ehhez a szállítási módhoz, az ülések alá pakoljunk, vagy kötözzük stabil ponthoz az eszközöket.

A biztonság és a helytakarékosság szempontjából azonban kijelenthető: a léceknek a tetőn sokkal jobb helyük van. Olcsóbb, néhány tízezer forintos megoldást nyújt az úgynevezett mágneses síléctartó, bár ezek panorámatetős, bordázott vagy erősen domború tetejű autókra nem rögzíthetők.

„Nem elterjedt nálunk ez a módszer, s talán azért, mert nyomot hagyhat az autónk tetején, ezt pedig nem mindenki kockáztatja meg – mondta Mészáros Péter, az egyik legnagyobb efféle termékeket forgalmazó cég hazai képviselője. – Úgy tudom, régen a pályák körüli mozgásra találták ki, az ilyen rövid utazásnál megbízhatóan működik.”

Újra símagazin!

December elején már kapható lesz az újságárusoknál a 2018–2019-es Síelés magazin, amely ezúttal főként az újdonságokra fókuszál: felszerelés, pályák, technikák, kiegészítők. A 100 oldalas kiadvány ára 990 forint.

Ha már van tetőcsomagtartó az autónkon, néhány ezer forintért vásárolhatunk síléctartó adaptert, de a legkényelmesebb megoldást kétségkívül a tetőbox jelenti. Komplexitása okán minden igényt kielégít, a legnagyobb haszna, hogy a síléceken túl rengeteg egyéb holmit is elsüllyeszthetünk benne.

„Ha tetőboxot vásárolunk, fontos a választásunknál, hogy mi az elsődleges célunk: csak síeléskor akarjuk használni vagy mondjuk a hosszabb nyári utazásainkhoz is, mert utóbbi esetén a nagyobbakat javasoljuk – folytatta a szakértő. – Sokan az alacsony boxokat keresik, mondván, kisebb a légellenállás, így a fogyasztás sem nő drasztikusan, de érdemes átgondolni, hogy a nagyobb utazótáskák akár negyven centiméter magasak is lehetnek, tehát hogy ezek kényelmesen beférjenek, nagyjából négyszáz literes boxot kell vennünk. A háromszáz-háromszázhúsz literes tárolók három-négy embernek ideálisak, inkább csak a kiegészítők, tehát a sisakok, cipők férnek a lécek mellé, táskák nem.”

A tetőboxok több tízezer forintos kiadást jelentenek, természetesen a méret, valamint a minőség függvényében, és többletköltségként számíthatjuk az akár másfél-két literrel magasabb fogyasztást is, ugyanakkor egyszerűen és sokáig, akár több mint tíz évig is probléma nélkül használhatjuk.

„A felhelyezésük sem nagy ördöngösség, de a nagyobb méretű boxok inkább kétemberesek. A súlyuk nem több tizenöt, maximum húsz kilónál, de a széleseket nehezen érjük át, és a földről egy embernek nem egyszerű megemelni. A tetőn a rögzítés már gyerekjáték, másodpercek alatt megoldható, a minőségi termékeknél nyomatékjelző is van, hogy ne szakítsuk meg a menetet, egyébként egy kézzel is simán megoldható.”

Aki nem akar egyszerre több tízezer, vagy akár százezer forintot költeni saját tetőboxra, főleg, ha csak ritkán használná, gondolkodhat bérlésben is, elvégre manapság már naponta egy-két ezer forintért kölcsönözhetünk nagyon komoly boxokat, sőt, akár tetőcsomagtartót is pluszban ugyanennyiért.

(Megjelent a Síelés magazinban 2016-ban.)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en
Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.