Hogyan működik a tájoló?

A megfelelő segédeszközökkel mobiltelefon és GPS nélkül is könnyen navigálhatunk az erdőben. Ehhez persze nem árt, ha tudjuk, mi az a tájoló.

Manapság egyre többen bízzák magukat a technika vívmányaira túrázás közben. A legtöbb okostelefon és okosóra rendelkezik beépített GPS-szel, a megfelelő alkalmazások pedig képesek rá, hogy menet közben folyamatosan mutassák a célhoz vezető útvonalat. A navigáláshoz létezik azonban hagyományos módszer is, mindössze az adott tájegység papír alapú térképe és egy tájoló kell hozzá. Előbbit szinte bármelyik áruházban, könyvesboltban, esetleg újságosnál beszerezhetjük, mindössze arra figyeljünk, hogy minél újabb kiadást válasszunk, ugyanis a turistaútvonalak és különböző jelzések az évek múlásával könnyen változhatnak. Utóbbit nem árt bemutatni kissé.

A tájoló lényegében nem más, mint egy továbbfejlesztett iránytű, amely sokkal többre képes a világtájak meghatározásánál. Használatával biztosak lehetünk benne, hogy mindig elérjük célunkat.

Leggyakoribb típusa az úgynevezett laptájoló, amelynek alapja egy átlátszó, műanyag téglalap. Ezen helyezkedik el egy forgatható, folyadékkal töltött szelence, amely tartalmazza magát az iránytűt. A folyadék szerepe, hogy csillapítsa a mágneses tű lengését, ezáltal gyorsítsa annak irányba állását. A tájoló lapjának többi része egy általában pirossal jelölt iránynyilat, segédvonalakat és akár nagyítót is tartalmaz. Működése egyszerű, az erre szolgáló nemzetközi módszer neve: Silva 1-2-3.

Első lépésként hajtsuk szét térképünket és tegyük magunk elé. Jelöljük be aktuális pozíciónkat, majd a célt, ahová el szeretnénk jutni. A két pontot kössük össze, a vonalra fektessük rá a tájolót hosszabbik oldalával úgy, hogy a tájolón levő iránynyíl a cél irányába mutasson. Második lépésként forgassuk a szelencét addig, amíg a benne található iránytű sötétebb (északra mutató) fele és a szelence alján lévő vonalak (hárfa) egy irányba nem mutatnak a térképen jelölt északi iránnyal. Mivel a tájoló irányszöget is mér, ezzel a módszerrel rögzítjük a kívánt haladási irányt. Végső lépésként vegyük kezünkbe a tájolót, figyeljünk rá, hogy lehetőleg továbbra is vízszintesen tartsuk. Szép lassan forogjunk saját tengelyünk körül addig, amíg az iránytű sötét fele és a tájoló alapján levő iránynyíl egy irányba nem mutat. Nézzünk ki egy tereptárgyat az adott irányban, sétáljunk oda, majd addig ismételjük az utolsó lépést, amíg célt nem érünk.

A tájoló működésének elsajátítása kis gyakorlással gyerekjáték, ezért ha sokat járjuk a természetet, érdemes rászánnunk a szükséges időt.

Túrázás közben természetesen nem kötelező állandóan a kezünk ügyében tartani, de ha elbizonytalanodnánk, segítségével bármikor könnyen irányba állhatunk.

(Megjelent a Nemzeti Sport Kihívás mellékletében 2018 augusztusában.)

Számít a minőség

Tájolót túraboltokban és nagyobb sportáruházakban egészen biztosan találunk, a legtöbb helyen akár ezer forint alatt is beszerezhetünk egyet. Általában az olcsóbb darabok működésére sincs panasz, ha azonban hosszabb távra tervezünk, érdemes lehet a minőséget választani. A tájolók főbb problémái, hogy idővel elmágneseződnek, így nem mutatják a jó irányt, a sok használattól kiakad a tű, esetleg a szelencében buborékok keletkeznek, amelyek zavarják a működést. A jobb tájolók olyan anyagból készülnek, amelyek a felsorolt hibalehetőségeket igyekeznek kiküszöbölni, így kicsit több pénzért várhatóan sokkal tovább lesznek működőképesek, megbízhatóak.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.