Túrázás

Így védd meg a lábad egészségét!

A kellemetlen sérüléseket többek között akkor kerülhetjük el, ha kellően betörjük a cipőnket, túrazoknit viselünk, valamint fokozatos terhelésnek tesszük ki a lábunkat.

Minden túrázó réme a vízhólyag. Bármennyit is gyalogolunk, ha nem figyelünk kellően a felszerelés kiválasztásakor, ha nem teszünk meg néhány óvintézkedést, a kellemes erdei séta egy idő után rémálommá válhat. Ez esetben a természet csodái helyett már semmi másra sem tudunk összpontosítani, csak az állandó fájdalomra, és hogy mikor érünk végre haza. Hogy ezt elkerüljük, az alábbiakra érdemes tekintettel lenni.

Törjük be a cipőt! Alapszabály, hogy újonnan vásárolt cipőben ne veselkedjünk neki nagyobb túrának. Mert bármilyen kényelmes volt is a boltban, amikor felpróbáltuk, a hosszú-hosszú kilométerek jelentősebb megpróbáltatásnak teszik ki lábunkat. Épp ezért járassuk be a lábbelinket, mielőtt nagyobb útra indulunk. Kisebb séták közben a cipő szépen idomul a lábfejünkhöz, így számos későbbi problémának elébe mehetünk.

Vegyünk túrazoknit! Sportboltokban, túraboltokban rengeteg kifejezetten túrázáshoz ajánlott zoknit találhatunk. Igyekezzünk olyat választani, amelynek a talpa párnázott, lábfejrésze könnyített, a sarokrésze pedig megerősített. Kerüljük a műszálas anyagot és a pamutot, inkább gyapjú és poliészter keverékét válasszuk. Ha nincs túrazoknink, két vékonyabb hagyományos zoknit is egymásra húzhatunk. Ezzel a trükkel elérhetjük, hogy kevésbé dörzsölődik a bőrünk, és csökken a vízhólyagok kialakulásának az esélye.

Használjunk krémet, szalagot! Nem kötelező, de hosszú távon kifizetődő, ezért érdemes a lábunkat hidratáló krémmel kenni. Főként nehezebb túrák előtt, az indulás előtt néhány nappal használjunk zsírosabb, sűrűbb krémet. Ezzel felkészíthetjük a bőrt a fokozott igénybevételre. Hasonló hatást érhetünk el azzal is, ha elasztikus öntapadó szalagokkal leragasztjuk az érzékenyebb helyeket, például a sarkainkat, és a lábfej egyéb részeit, ahol szükségesnek érezzük. Fontos, hogy a szalag kellően puha legyen, mert ha durva, kidörzsölheti a bőrt. Felragasztásnál figyeljünk arra, hogy a lehető legjobban simítsuk el, s ne gyűrődjön.

Ápoljuk a körmeinket! Természetesen nem kell minden túrázónak pedikűröshöz járnia. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a túrák előtt néhány nappal vágjuk le a körmeinket. Ha ezt elmulasztjuk, a nagyra nőtt köröm akár vérző sebet is ejthet a lábujjainkon. Hogyha rendszeresen problémánk lenne a körmeinkkel, esetleg benövéssel küszködünk, forduljunk szakorvoshoz. A probléma megelőzésében segít, ha a hétköznapok során is kerüljük a túlságosan szűk orrú cipőket, amelyek egymáshoz préselik a lábujjakat.

„A túrazokni a legfontosabb – állítja a több mint húsz éve rendszeresen teljesítménytúrákon résztvevő Hevér Gábor, a Teljesítménytúrázók Társaságának bizottsági tagja. – A krém, a leragasztás egyénfüggő, mindenkinek magának kell rájönnie, hogy mi a megfelelő. A lábfej mellett érdemes a lábhajlatra is figyelni, mert az ugyancsak kidörzsölődhet. Nagyon fontos a jó cipő. Mindenképp érdemes olyat választani, amelynek vastag a talpa. A talpbetét ugyanakkor legyen megfelelően puha. A mintázat mindegy, a lényeg, hogy ne csússzon.

Sziklás, magashegységi terepen a túrabakancs a nyerő. Hazai terepen azonban bőven elegendő a túracipő is, amely sokkal kényelmesebb, és könnyebb benne haladni.

A lábproblémákat úgy is könnyen megelőzhetjük, ha egy-egy nagyobb túra előtt sok kisebb túrát teljesítünk, így a lábunk és a szervezetünk is sokkal jobban bírja majd a fokozottabb terhelést.”

(Megjelent a Teljesítménytúrázás magazinban, 2017-ben.)

Nedves zoknival járó kínok

Előfordulhat, hogy minden óvintézkedés és előkészület ellenére vízhólyag keletkezik a lábunkon. Mit tegyünk ilyenkor? Ha még csak érezzük, hogy kialakulhat, és nincs hólyag, de már piros a bőr, akkor ragasszuk le a lábunkat az érintett helyen. Sokat segíthet az is, ha a pihenők közben levesszük a cipőnket, valamint a zokninkat, és megmasszírozzuk a lábfejünket. Ha nedves a zoknink, feltétlenül cseréljük le! Már meglévő vízhólyag esetén két megoldás is lehetséges. Kiszúrhatjuk, és miután távozott a hólyagban összegyűlt folyadék, tiszta vízzel lemossuk, majd leragasztjuk a sebet. Ám az is jó, ha puha, párnázott tapaszt ragasztunk a vízhólyagra, ezért az nem zavar bennünket a további sétában.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.