Kazinczy200: jön az egyik legdurvább túra

Magyarország egyik legnehezebb teljesítménytúráján elsőrangú az ellátás, de a táv és a szintemelkedés mellett is akadnak nehézségek. A hétvégén Kazinczy200!

Június 21–23. között rendezik meg az ország leghosszabb és egyik legnehezebb teljesítménytúráját, a Kazinczy200-at. A Kazinczy Ferenc emlékére kiírt túra és terepfutóverseny indulópontja a széphalmi A Magyar Nyelv Múzeuma, ahol a rajt előtt hagyományosan rövid megemlékezést is tartanak. Az indulók 20, 50, 100 és 200 kilométeres távok közül választhatnak, a legrövidebbre a helyszínen is lehet nevezni. Kiemelt érdeklődés azonban nem ezt, hanem a 200 kilométeres megméretést övezi, amely igazi kihívás a résztvevőknek. A táv 7300 méter szintemelkedést rejt magában, a szintidő 55 óra. A tekintélyt parancsoló adatok láttán akár azt is mondhatnánk, hogy ez az ország legnehezebb teljesítménytúrája.

„Inkább azt mondanám, hogy egyike az első háromnak – állítja Wehner Géza főrendező. – A másik két nagyon erős túra az őszi Vadrózsa 160 és a Mátra 115, amely valójában 132 – ezek ugyan rövidebbek, de nagyon szintesek. Itt jobban eloszlanak a kaptatók, az utolsó ötven kilométer szándékosan könnyebb. Persze előtte azért teljesíteni kell százötvenet.”

A kétszázas távon az indulók létszáma száz fő körül várható, nagyjából harminc százalék végig fut, a többiek csak a lejtőkön kocognak, különben túráznak. Sokat segít, hogy az útvonalat valójában négy ötven kilométeres kör alkotja.

A központ Füzéren van, itt mindig meleg étel, kellemes társaság és alvási lehetőség várja a fáradt vándorokat, amit a túra közben is sokan igénybe vesznek.

„A futók harminc óra elteltével kezdenek beérni, ők nem nagyon alszanak közben, de akadt már olyan is, aki lefutott százötven kilométert, ledőlt hat órára, majd letudta a maradékot. Néhányan a Spartathlonra készülés részeként tekintenek a versenyre, a huszonegyszeres teljesítő Lőw András is többször megfordult már nálunk. A túrázók jobban kihasználják a szintidőt, kicsúszni azonban ők sem szoktak belőle. Aki látja, hogy nem tudja befejezni, feladja korábban.”

A Kazinczy200 az ország legjobban szervezett túrái közé tartozik. A rendezői stáb negyven-ötven fős, pontőröket nem kell toborozni, önként jelentkeznek.

Az indulók semmiben sem szenvednek hiányt, a természet viszontagságaival azonban mindenkinek magának kell megküzdenie.

„Első nap a polgármester anyósa főz, gazdag gulyáslevessel, fánkokkal, hatalmas süteményekkel készül. Utána is folyamatosan meleg étellel várjuk a résztvevőket, a tészták és húsos ételek mellett a vegetáriánusokra is gondolunk. Problémát a szúnyogok okozhatnak, nemrég lenéztem a rajtba, és egyszerre hat-tíz volt rajtam. Szerencsére megkezdődött az irtásuk. Az indulóknak nem árt ilyesmire is készülniük, és az időjárás viszontagságaival is meg kell küzdeniük.”

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 júniusában.)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.