Kifogás helyett családi sportolás

Nem kell divatosnak lenni az erdőben ahhoz, hogy jól érezze magát a család – állítja a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely. Szerinte a szülői minta meghatározó, fontos a gyerekeket már iskolás korukban az egészséges életvitelre nevelni.

Sok fiatal, harmincas éveiben járó szülő gondolhatja, hogy a gyerek, a gyerekek megszületése után nehezebbé válik a szabadidős programok megszervezése, hiszen hogyan lehetne kisgyerekkel nagy túrákat tenni, vadvízi evezésre vállalkozni vagy épp falat mászni. Holott korántsem kell lemondani a sportolási lehetőségekről. Sőt érdemes és fontos a családi élet szerves részévé tenni a szabadtéri programokat. Egyre inkább kikopik a „kisgyerekkel nem lehet sportolni” sztereotípia, rengeteg önszerveződő kezdeményezés mutatja, hogy a közösen eltöltött idő egyik legjobb változata a szabadtéri mozgás.

Olykor éppen az okozza a nehézséget, hogy a sok lehetőség közül kiválasszuk a legjobbat.

„Tíz-tizenöt évvel ezelőtt bizonyos szempontból jóval könnyebben találhattuk meg a legjobb programokat, hiszen kevesebb lehetőség közül választhattunk – jegyezte meg Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, aki egy ideje többek mellett a Nagy Sportágválasztó nagyköveteként is azért dolgozik, hogy minél több gyerek kezdjen el sportolni. – Manapság viszont rengeteg információ és impulzus ér bennünket, ráadásul vezető ágazat lett a sportipar, minden reklám és hirdetés azt sugallja, hogy legyél divatos és trendi még az erdő közepén is. Pedig tízéves bakancsban, nulla forintból is remekül lehet túrázni és kirándulni.”

Kiss Gergely szerint a korábbi évtizedekhez képest jóval aktívabbak, mobilabbak lettek az emberek: egyszerű bepattanni az autóba és elvezetni a legközelebbi erdőig, hogy aztán jót kiránduljunk. Ám az urbanizáció, a modern világ valamelyest el is kényelmesítette az embereket.

„Látszólag önellentmondás, hogy házhoz lehet rendelni a sportruházatot, azaz egyetlen lépést sem kell tenni azért, hogy később mozogjunk.”

Nem is kérdés, hogy a szabadidős tevékenység fontos és hasznos időtöltés a család tagjainak is. Sok fiatal, aktív szülőnek jelenthet kihívást, hogy miként vonja be gyermekét az outdoor műfajokba, hiszen kétségtelen, az egy-két éves csöppségekkel nehéz hegyet mászni vagy síelni. Rengeteg példa mutatja azonban, hogy a gyereknek is élvezetes lehet a kirándulás, a barlangászat, a terepfutás vagy éppen a kerékpározás.

Kiss Gergely a sportra szavaz Fotó: MTI/Kovács Tamás

„A kicsik jó értelemben vett kis majmok, akik utánozzák a nagyobbakat, a testvéreket és a szülőket, ezért nagyon fontos a szülők gyerekekre gyakorolt hatása, és az, hogy milyen mintát adnak. Ha a család viszonylagos rendszerességgel kirándul, vagy végez együtt szabadidős sporttevékenységet, akkor az beépül a gyerek tudatába mint követendő példa.”

A korábbi vízilabdázó szerint minden szülőnek fontos átgondolnia az életkörülményeit, a lehetőségeit és a képességeit. Nyilvánvalóan nehezen álmodhat franciaországi síelésről az, aki alig jön ki a fizetéséből. Ugyanakkor nem feltétlenül pénzkérdés a közös szabadtéri mozgás, hiszen mindig meg lehet találni a lehetőségeket a közös programokra, s az olyan kikapcsolódási formákra, amelyek a gyereknek – és így a szülőnek – nemcsak nyűg, hanem valódi élvezet.

„Közös családi programként nálunk természetesen minden mennyiségben szóba jöhet a vízpart, de gyakran pattanunk biciklire, vagy kirándulunk nagyot a kutyákkal. Télen a korcsolya a népszerű a lányoknál.”

Lehetséges azonban, hogy nem is az jelent kihívást, hogy megtaláljuk a megfelelő közös szabadidős programot, hanem az, hogy a gyereket rávegyük a mozgásra. A modern technológia vívmányai miatt manapság már-már motivációs szakembernek kell lennie a szülőnek ahhoz, hogy a gyereket képes legyen elvonni a számítógéptől, az okostelefontól.

A bringázás is remek családi program Fotó: Shutterstock

Kis túlzással írhatjuk: nehezebb a lakástól eljutni az erdőig, mint az erdőben néhány kilométert túrázni. Épp ezért lényeges, hogy akár már négy-öt éves kortól a természet és a mozgás szeretetére szoktassuk őket, még azelőtt, hogy a kezükhöz nőne valamelyik okoseszköz. Ráadásul a szülőkkel végzett mozgás, a közös élmény még inkább megszeretteti a kicsikkel a fizikai és a szellemi fejlődés szempontjából is fontos kötetlen, szabad, a versenysporttal ellentétben nem szigorú szabályok között végzett mozgást.

(Megjelent a Terepsportok magazinban 2018-ban.)

Közös programok: túrázástól a barlangokig

Az egészen kicsi gyermekekkel is lehet közös szabadidős sportokat űzni, de a szakértők szerint nagyjából ötéves kortól áll készen arra a kicsi, hogy fizikailag és szellemileg is teljesítse, illetve értékelje és élvezze a szabadtéri programokat.

Túrázás: Talán a leginkább kézenfekvő program a túrázás, amelynek nagy hagyományai vannak hazánkban. Könnyedén találhatunk rövidebb-hosszabb, könnyebb-nehezebb útvonalakat. Még inkább kedvet csinálhatunk hozzá a csemetének, ha elhívjuk a barátait is. A kicsiknek élményt jelenthet a pecsétek gyűjtése, hogy megelőzik a társakat, s közben szinte fel sem tűnik nekik, hány kilométert tettek meg. Ha pedig a kis barátok szülei is a csapattal tartanak a túrára, a szülők ugyancsak jól elfoglalják magukat.

Mászás: Alapvetően minden gyerek izgága, kíváncsi, imád mozogni. Hogyan is lehetne jobban lekötni a figyelmüket, mint a falmászással? Természetesen nem a legmeredekebb sziklákra kell gondolni, sok helyen alakítottak ki biztonságos, különböző tudásszintnek megfelelő mászófalat. Ha pedig már több a tapasztalat, jöhetnek a természetes mászófelületek is.

Kajak-kenu, vízitúra: A gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt izgalmas, fizikailag kihívást, szellemileg feltöltődést jelentő program a vízitúrázás. Mivel sok gyerek alig találkozik a természettel, a vízitúrázás alkalmas arra, hogy ne a tankönyvből kelljen megtanulni a növényeket és az állatokat.

Barlangászat: Magyarországon rengeteg kellemes és érdekes, családbarát, azaz könnyű útvonalú barlang található. A barlangászat nem veszélyes, ugyanakkor érdekes, és amellett, hogy játszva tanítja a gyermeket a természet szépségeire, könnyedén le lehet kötni vele.

Babakocsis futás: A csecsemők, kisgyerekek mellett nem egyszerű megoldani, hogy a szülőknek legyen idejük sportolni, ám egyre népszerűbb a babakocsis futás. Ilyenkor a gyerek jó levegőn van, és a szülő is karbantarthatja magát.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.