Navigációs útmutató túrázóknak

A túrázáskor használható GPS-készülékek, valamint órák hasznos segítséget nyújtanak gyakorlottabb és kezdő természetjáróknak is. Összeállításunkban igyekszünk tippeket adni.

Papírtérkép és tájoló. Gyakorlott túrázók és terepfutók ezekkel is tökéletesen tájékozódnak. Sokan nem is adnák oda semmiért a jól bevált segédeszközeiket. De mi a helyzet, ha nem túl sűrűn járjuk a természetet, és véletlenül sem akarjuk eltéveszteni a turistajelzéseket? Vagy ha sűrűn járjuk, s szeretnénk végre a technika vívmányait is kipróbálni; esetleg egy tisztáson állva nem merjük felfedezni a környéket, mert félünk, hogy nem találunk vissza?

A modern technika túrázás közben sem hagy minket magunkra. Egy jó óra vagy egy GPS legalább akkora segítségünkre lehet az útjaink során, mint a megfelelően kiválasztott cipő. Használatukkal előzetesen megtervezhetjük az útvonalunkat, útközben folyamatosan ellenőrizhetjük, merre tartunk, majd hazaérve elemezhetjük az aznapi teljesítményünket.

A pénztárca vastagsága mellett leginkább attól függ, melyik készüléket érdemes választani, hogy mire szeretnénk használni.

A GPS-t – Global Positioning System, azaz a globális helymeghatározó rendszert – eredetileg katonai célokra fejlesztették ki, manapság azonban már a legtöbb okostelefonban alapfelszereltségnek számít. A navigációs alkalmazások segítségével könnyen eljuthatunk egy adott üzletbe, másik városba, országba, sőt autóval közlekedve még a forgalomról és a várható akadályokról is friss információt kaphatunk. Az aszfaltról letérve azonban megszűnik a világ. Az erdő közepén állva a helyzetünket még csak-csak eltalálja a készülék, útmutatásra ugyanakkor ne nagyon számítsunk tőle.

A túra GPS ott tündököl igazán, ahol az autós és a mobiltelefonos navigáció csődöt mond, vagyis a természetben. Az átlagos okostelefon-méretű, érintőképernyős készülék a megfelelő térképpel és túraútvonallal feltöltve végigvezet minket az adott távon. Elegendő csak rápillantani, hogy képbe kerüljünk, hol vagyunk, s merre kell tartanunk. A pozíciónkat még pontosabban megtudhatjuk, ha a készülék GLONASS – Global Navigation Satellite System, azaz a globális navigációs műholdrendszer – használatára is képes.

Mire számítsunk, ha túra GPS-t vásárolunk? Egy olyan strapabíró, jellemzően víz-, por- és ütésálló eszközre, amelynek elsődleges feladata, hogy a túrázást segítse.

Már az alapkategóriás készülékek is tartalmaznak domborzati térképet és túraútvonalakat. Ám ha nem találjuk, amit szeretnénk, akkor sincs más dolgunk, mint körbenézni az interneten. Erre kifejezetten az openmaps.eu világhálós oldalt ajánljuk. A készüléket adatkábellel csatlakoztathatjuk a számítógépünkhöz, ezt követően feltölthetünk saját készítésű vagy máshonnan vett túraútvonalakat, illetve megtett túráink adatait is letölthetjük, amelyekből érdekes statisztikákat nyerhetünk ki.

Természetesen a hagyományosabb módszert is választhatjuk, ha nem tudjuk, merre kell menni…

A legtöbb túra GPS átlagos okostelefon méretű, érintőképernyős, színes kijelzős, amelyen minden fontos információ jól látható. A működéshez sima vagy akkumulátoros ceruza szükséges, de a modernebb változatok már saját akkumulátorral működnek, és ha viszünk napelemes töltőt vagy külső akkumulátort (power bankot), akkor többnapos túráknál sem lesz gondunk. Az átlagos készenléti idő használattól függően 8–15 óra, előbbi a GLONASS aktív használatával, utóbbi annak kikapcsolásával érhető el. A drágább modellek barometrikus magasságmérővel, 3D-s iránytűvel, és akár beépített kamerával is fel vannak szerelve.

Ha szükségünk lenne a túra GPS nyújtotta kényelemre, ugyanakkor fontos, hogy mindkét kezünk szabadon maradjon, és minél kevesebb súlyt cipeljünk magunkkal, érdemes szemügyre vennünk az ABC-órákat.

Az elnevezés az altimeter, barometer, compass szavakból ered, és olyan karórát jelent, amely a pontos idő kijelzésén kívül magasságmérésre, légnyomásmérésre és iránytűként is használható. A képességek a legtöbb esetben kiegészülnek a digitális órák megszokott funkcióival, illetve hőméréssel, pulzusméréssel, valamint beépített GPS-szel. Ideális esetben a légnyomás változásából az óra figyelmeztetni tud a várható viharra, ezért túránkat rengeteg információ birtokában tervezhetjük meg és bonyolíthatjuk le.

Navigáció tekintetében a túraórák nagyon hasonlóak a GPS-készülékekhez. Habár méretüknél fogva jóval kisebb kijelzőre korlátozódik az információk megjelenítése, az eszközök ugyanúgy csatlakoztathatóak a számítógéphez, és a szükséges fájlok fel-, illetve letölthetőek. A működtetésért belső akkumulátor felel, a navigáció használatának mértékétől függően akár három napig is bírja egyetlen feltöltéssel. A GPS-vétel gyakorisága a legtöbb órában állítható, az 1, 5 és 10 másodperces jelkeresések segíthetnek spórolni az energiával, ha szükséges.

Az órák általában az egynapos túrákat a legmegterhelőbb használattal is kényelmesen bírják. Ha este áramforráshoz csatlakoztatjuk és teljesen feltöltjük, nem lesz gond a következő nappal sem.

A túraórák hátránya (a kis kijelző mellett), hogy a GPS-készülékeknél magasabb az áruk. Éppen ezért nem meglepő, hogy leginkább hegymászók, tájfutók és rendszeresen nagy távokra vállalkozó túrázók használják. Ha mi is a felsorolt csoportok valamelyikébe tartozunk, vagy csak szeretnénk a folyamatosan fejlődő túratechnika egyik csúcskészülékét a kezünkön tudni, és kompromisszumot kötünk a kijelző méretének tekintetében, akkor egy túraóra ideális választás lehet a természetjáráshoz. Használatával az első lépéstől az utolsóig monitorozhatjuk a teljesítményünket, sőt friss adatokat kaphatunk szervezetünk működéséről, és mindent kényelmesen, a karunkról vezérelhetünk.

(Megjelent a Teljesítménytúrázás magazinban 2017-ben.)

GPS

GARMIN ETREX TOUCH 25 – Ára: 85 000 forint
Családi navigációs készülék a természettel most ismerkedőknek. 2.6 colos színes, kapacitív érintőkijelző. GPS- és GLONASS-vevővel felszerelt. Előre feltöltött, 46 országot lefedő Európa-térkép. Gumírozott, vízálló készülékház, nyolc gigabyte belső memória. Kerékpáros tartó a csomagban.

GARMIN GPSMAP 64S – Ára: 105 000 forint
Napfényben is jól olvasható, 2.6 colos képátlójú színes kijelző. GPS- és GLONASS-vevő quad helix antennával a kiemelkedő vételért. Nyomógombok a kesztyűvel is könnyű kezelésért. Domborzatárnyékolt alaptérkép. Gumírozott, vízálló készülékház, három gigabyte belső memória. Barometrikus magasságmérő, háromtengelyű, dőléskompenzált, elektromos iránytű.

GARMIN ETREX 10 – Ára: 30 000 forint
Nagy teljesítményű, kontrasztos, 5.6 centiméter képátlójú monokróm kijelző. Kompakt, masszív kialakítás, könnyű készülékház. GPS- és GLONASS-műholdak követésére egyaránt képes. Akár 25 órás akkumulátoros üzemidő. Gumírozott bevonat, por és vízállóság.

ÓRA

GARMIN EPIX – Ára: 160 000 forint
Színes, érintőképernyős navigációs karóra, előre feltöltött Európa-térképpel. GPS- és GLONASS-vevővel felszerelt. Útvonali és adott helyre vezető navigáció, biztonságos visszatérés a kiindulási pontra. Karóra módban akár 6 hónap, navigáció közben akár 50 óra üzemidő. Vízálló kialakítás. Bluetooth-kapcsolat révén okostelefonnal is összeköthető. Élő közvetítésre képes, így az ismerősök nyomon követhetik valós időben, hogy merre megyünk.

GARMIN FÉNIX 3 – Ára: 130 000 forint
Napfényben is jól olvasható, nagy felbontású kijelző. GPS- és GLONASS-vevővel felszerelt. 3D-s iránytű, barometrikus magasságmérés. Rendkívül erős ház, vízálló kialakítás. GPS módban 20 órás üzemidő. Speciális terepfutó, kerékpáros és úszás funkció. Bluetooth-kapcsolat révén okostelefonnal is összekapcsolható. Élő közvetítésre alkalmas, így az ismerősök valós időben nyomon követhetik, merre megyünk.

SUUNTO SPARTAN ULTRA – Ára: 210 000 forint
Robusztus, fémes felépítése ötvözi az eleganciát és a sportosságot. Érintőképernyője kiválóan látható tűző napfényben is. 3D-s iránytű, barometrikus magasságmérés. Nyolcvan különböző sportág követésére, edzéstervezésre képes, pulzusszám külön állítható mindegyikhez. A megszokott három helyett akár hét sorban is megjelennek az adatok. A teljesítményünket alkalmazás segítségével és az interneten is nyomon követhetjük.

TOMTOM RUNNER 3 CARDIO+MUSIC – Ára: 80 000 forint
Legfeljebb tizenöt útvonal feltöltése terepfutáshoz vagy túrázáshoz. Útvonal-felfedező funkció: visszavisz oda, ahonnan elindultunk. Három gigabyte zenei tárhellyel felszerelve. Figyeli a pulzust, megadhatók edzési zónák. Többsportos üzemmód, adatok tárolása és visszakereshetősége lehetséges. Az üzemideje 10 óra.

POLAR M400 – Ára: 55 000 forint
Főként futáshoz készült sportóra. GPS-vevővel méri a tempót, a megtett távolságot, megbecsüli az érkezési időpontot. Könnyű, vízhatlan kialakítás. Aktivitáskövetés a nap 24 órájában, hatékonyságelemzés. Bluetooth-kapcsolat a könnyebb adatátvitel érdekében.

(az árak tájékoztató jellegűek)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.