Nemcsak gyerekeknek: irány a levegő!

Egyensúlyérzék- és mozgáskoordináció-fejlesztés játszva, felnőttkorban is – nem is hinnénk, mennyire hasznos lehet a felnőttek között is egyre népszerűbb trambulinozás.

Önfeledt ugrálás, már-már repülés a levegőben, a szabadság öröme – nemcsak a családos szülők választják a gyermekeiknek a trambulinpark jelentette szórakozást. Noha ahogyan Európában, idehaza is elsősorban a kisebbek, illetve a családok jelentik a célközönséget, egyre több felnőtt is kipróbálja, sőt már-már edzésjelleggel használja a trambulinparkokat.

A trambulin, avagy trampolin, azaz a gumiasztal olimpiai sportág, 2000 óta szerepel az ötkarikás játékok programján. Idehaza néhány egyesületben foglalkoznak csupán a műfajjal, de a trambulinparkok elterjedésével a sportág egyre népszerűbb a szabadidősportolók körében.

Idehaza a Cyberjump trambulinpark nyitott meg elsőként, 2017-ben a kapuit, de az érdeklődés olyan nagy, hogy nemrég Győrben is kialakítottak egyet. A háromezer négyzetméteres alapterülettel és a több mint 1400 négyzetméteres eszközállománnyal ez nemcsak a főváros első, hanem Európa egyik legnagyobb parkja is a kategóriájában, így az üzemeltetők tapasztalatai, észrevételei jól tükrözhetik a trambulin iránt mutatkozó igényeket.

„Nyilván a trambulinpark elsősorban az aktív kikapcsolódást kereső vendégek körében népszerű – fogalmazott Kádár Orsolya, a park marketingmenedzsere. – Elsősorban a négy-tizenöt év közötti korosztály, illetve a családjuk a célközönség, de rajtuk kívül szeretnénk bevonzani az aktív életformát űző fiatal felnőtteket is. Sokan járnak hozzánk közülük is, és elsősorban mozgalmas, tartalmas szabadidős programként tekintenek a trambulinozásra, de néhányan kimondottan azért jönnek, hogy egyénileg vagy szervezetten eddzenek. A mozgásforma igencsak mélyreható, a tágas tér és a változatos eszközpark révén nemcsak izgalmas, de alaposan át is mozgat a trambulin és a többi eszköz.”

A fővárosban több trambulinpark is működik, míg az említett győri helyszínnek köszönhetően a vidék sem fehér folt, Európában pedig sorra épülnek az ilyen parkok. Nyilván nem nehéz elképzelni, mennyivel jobb profi körülmények között a plafonig ugrálni és mozogni az ilyen központokban, mintha megvennénk egy egyszerű eszközt, és azzal próbálnánk kezdetlegesen utánozni a trambulinparkokat.

„A nálunk eltöltött egy-két óra simán felér egy intenzív kardioedzéssel” – tette hozzá Kádár, jelezve, fizikailag mekkora igénybevételt jelent a könnyednek tűnő szórakozás. Mivel a gumiasztalokon, egyéb eszközökön nagy magasságba is lehet ugrani, ügyelni kell a biztonságra, és persze elengedhetetlen a speciális trambulinzokni.

„A szigorú szabályrendszer betartása elengedhetetlen, ezért eleve nagy hangsúlyt helyezünk a vendégek tájékoztatására – folytatta Kádár Orsolya. – Oktatóvideókkal készülünk, és személyesen is elmagyarázzuk, mire kell figyelni. A kisebb sportsérülések elkerülése érdekében ugyanúgy javasoljuk a bemelegítést, mint bármely sportágnál.”

A trambulinozásnak egyébként több, elsőre nem is gondolható és felnőttkorban is hasznos hozadéka van. Fejleszti az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt és a fizikai állóképességet, jótékonyan hat a légzéstechnikára, és stimulálja a belső szervek működését, így fokozza a nyirokrendszer aktivitását.

Szóval, felnőttként is irány a trambulin!

Íme, néhány játék!

Slackline. Az extrém sportok között ismert műfaj ez, csak akkor nem szivacsmedence, hanem a föld fölé feszítenek ki kötelet. Itt szivacs fölött lehet trükköket bemutatni a kötélen, így kevésbé fáj az esés.

Big bagjump. A repülés élményét adja ez a freestyle-eszköz, az ugrás után biztonságos, légpárnás „közegbe” érkezik a kísérletező. Érdemes figyelni arra, hogy háton landoljunk, ne fejen.

Mászófal. Két sportágat lehet kombinálni, hiszen mászófalak több helyen találhatók, a trambulinparkban viszont nem kell biztosítókötél, hiszen szivacsra lehet érkezni az eséskor.

Ninja warrior pálya. Ez is több mint sima játék, a pályán csak az tud végigmenni, akinek igen jó a fizikai állóképessége. Az akadálypályán egymással lehet harcolni, a kérdés, ki ér rajta végig hamarabb.

Slamballpálya. Nemcsak az NBA sztárjai tudnak nagyot zsákolni, az egyszerű földi halandó is kipróbálhatja a zsákolást a slamballpályán, a trambulinnal ugyanis könnyen elérhető a kosarasok által ismert magasság.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 júliusában)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.