Fitnesz

Sike Renáta izomépítése sportlövészethez

Sokan úgy hiszik, a sportlövészetnél nincs szükség fizikai felkészülésre. Ez tévedés, hiszen a lőállásban töltött időszak nagy terheket ró a derék-, hát-, nyakizomzatra. Sike Renáta ezért három oldalról erősíti magát.

Nemrégiben érdekes videót töltött fel közösségi oldalára, konditeremben, ellensúllyal gyakorolja a lövés menetét…

A konditermi munka új dolog az életemben, pár hónapja tart, de nagyon élvezem – mondja Sike Renáta. – Az elmúlt szezonom sajnos nem az elképzeléseim szerint alakult, sokat is fogytam, csaknem nyolc kilót adtam le, s Győrik Csaba szövetségi kapitány arra kért, hogy próbáljam ezt a hiányt pótolni, lehetőleg izomban. Most célirányosan dolgozom a teremben, vannak erő- és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok, amelyek mind-mind jó hatással vannak rám.

Nyilván bikinifitnesz-modell nem leszek, de kihozom magamból a maximumot és már látom is az eredményt.

A lövészetben azonban nemcsak erős izomzatra, jó mentális felkészültségre is szükség van. Foglalkozik ezzel is?

Hát persze. A fejlődés érdekében választottam magamnak a jógát kiegészítő sportként. Az augusztusi világbajnokság előtt néhány hónappal mentem le először jógázni, igazából azért, mert féltem a dél-koreai világbajnokságtól…

Az ellenfelektől?

Dehogy. A körülményektől. Többször versenyeztem már Dél-Koreában, ahonnan mindig vékonyabban jöttem haza. Sem az ízek, sem az illatok nincsenek jó hatással rám, gyakorlatilag enni sem tudok, ha ott vagyunk. A világbajnokság két hétig tartott, gondoltam a jóga segít abban, hogy megnyugodjak, ne legyek annyira zaklatott. Legnagyobb meglepetésemre azonban nemcsak lelki síkon fejleszt, lazít és nyújt ez a mozgásforma, remek erősítés is az izomzatnak. Nagyon szeretem, most jelenleg úgy néz ki a programom, hogy heti két jóga mellett három konditermi edzésem is van.

Plusz a szokásos gyógytornája…

Azt már lassan három éve csinálom. Nagyon fontos, szerintem az embereknek be kellene építeniük a mindennapjaikba, mert gyógyszerek nélkül orvosolhatóak olyan problémák, amelyre nyakra-főre kapják be a pirulákat. Én a riói kvalifikációs világbajnokság után fogtam bele, mert sok hát-, derékproblémám volt, vagy éppen nyaki becsípődéssel üldögéltem a Sportkórházban.

Szervi gondom nem volt, a rossz tartás, a fél oldali edzésmunka idézte elő. Hogy ne legyen problémám, a mélyhátizmokat kellett megerősíteni.

Azóta már otthonra is beszereztem a szükséges eszközöket, nagylabdát, kislabdát, és van egy elkülönített rész, ahol minden nap elvégzem a gyógytornámat. Megéri. Hamarosan elmegyek a Sportkórházba, ahol egy speciális eszközzel meg tudják mérni, hogy mennyit fogyott az ember, mennyi izom, zsír és víz található a szervezetében. Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy milyen eredmény születik.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2018 októberében.)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.