Szenvedély, tudás: remek bringás könyvek

Még a legjobbakkal is megesik, hogy sérülés vagy egyéb okok miatt átmenetileg szögre kell akasztaniuk a járgányukat. Íme öt könyv, amely garantáltan tovább fokozza sportágszeretetünket, és a kényszerpihenőt is elviselhetővé teszi.

A kerékpárról történeti, szakmai, ismeretterjesztő kiadványok tömkelege látott már napvilágot, de készültek róla albumok, filmek, sőt versek is. Nem is csoda, hiszen a testmozgásnak ez a formája olyan élményeket nyújt művelőinek – akármilyen szinten is gyakorolják a bringázást –, amelyek egyszerre töltenek fel és ösztönöznek. A kerékpáros-egészséghez így még az is hozzátartozik, hogy ne csak szenvedélyünk lángját tartsuk ébren, hanem a sportágról, a tevékenységről és a járgányról való tudásunkat is örökösen gazdagítsuk. Rövid ízelítőt adunk öt olyan könyvről, amelyeknek köszönhetően garantáltan belefeledkezhetünk a kerékpározás csodálatos világába – akkor is, ha éppen nem nyeregben, hanem a kanapén ülünk.

Daniel Coyle–Tyler Hamilton:

Titkos verseny a Tour de France rejtett világában: dopping, leplezés és győzelem bármi áron

A cím alapján azt gondolhatnánk, csupán egy szenzációhajhász kiadvánnyal van dolgunk, pedig épp ellenkezőleg. Coyle és Hamilton könyve alapos betekintést nyújt a profi országúti kerékpársportba, helytállóan bemutatva annak fény- és árnyoldalait is. Mivel Hamilton sokáig Lance Armstrong csapattársa volt, a saját szerepét is feltárja a történtekben, de – mint már említettük – nem a hisztériakeltés szándékával. A könyv további előnye, hogy más sportágak rajongóinak is izgalmas, egyszersmind tanulságos lehet.

Marguerite Lazell:

Tour de France

Magyar fordításban már csak antikvár darabok kaphatók, pedig alapműnek számít a kerekesek között. A világ legnagyobb, legjelentősebb kerékpáros körversenyének történetét jegyzi, és az Armstrong-érával zárja mondandóját. Puszta elbeszélés helyett azonban rendkívül színes ismeretanyagot és lebilincselő kulisszatitkokat kap az olvasó. A kötet például évenkénti bontásban ír az adott verseny érdekességeiről, különlegességeiről, legendás párharcairól és bukásairól. Szóval mindenről, amiről tudni szeretnénk.

Francesco Baroni:

A kerékpár – mítosz és szenvedély

Ha egyszer tényleg találkozunk az úgynevezett idegenekkel, akiknek minden földi dolog új lesz, a kerékpározás lényegét és lelkét ezzel a könyvvel tudnánk nekik a legjobban bemutatni. Francesco Baroni nagy méretű, lélegzetelállító fotókkal illusztrált, albumszerű kötete grandiózus vállalkozás. Átfogó mű, amely szinte mindent érint a kerékpár 1790-es születésétől egészen napjainkig, a technikai fejlődésen át a profi versenyekig, és még a legendák pályaíve is helyet kapott benne.

Kerékpártúrák Magyarországon – atlasz és útikalauz

Mi értelme van a sok olvasásnak, ha nem váltjuk tettekre a kerékpár iránti rajongásunkat? Magyarországon annyi felfedezésre, „betekerésre” váró gyönyörű hely van (egyre fejlődő bringaúthálózattal), hogy vétek lenne akár egy kanyart is kihagyni. Ehhez nyújt kiváló segédletet a kiadvány, amely minden GPS-nél, valamint Strava-tracknél gazdagabban, színesebben igazít el minket, hogy merre érdemes tekeregnünk.

 

Baki Ádám:

Mountain Bike Rider – Hegyikerékpározásról mindenkinek

Hogy a hegyi-kerékpározás szerelmesei – és természetesen a magyar szerzők – se maradjanak ki a jóból, valóságos kincset jelenthet a könyvespolcunkon Baki Ádám könyve (szó szerint kincset ér, mivel nagyon ritka, elvétve lehet már belebotlani). A kötet gyakorlatilag a mountain bike-ozás teljes panorámáját bemutatja, a hegyi-kerékpározás valamennyi oldalát – bringaválasztás, szakágak, kerékpárkezelés, trükkök, edzések, táplálkozás – érinti. Igaz, ebből adódik, hogy minden területtel tömören foglalkozik. Hazai képek, útvonalak, magyar kerekesektől való idézetek színesítik a könyvet, amely a sportág „itinerének” is tekinthető. Fontos tudni, hogy a könyv még az új kerékméretek megjelenése előtt készült el.

(Megjelent a Bringázás 2019 magazinban)

Tekerés, táplálkozás

Nem tipikusan a kikapcsolódást, sokkal inkább a teljesítményünk fokozását és az állapotunk javulását szolgálja minden olyan sportszakmai (nem feltétlenül kerékpáros) kiadvány, amely a sporttáplálkozással, edzésélettannal kapcsolatos. Ilyen közérthető, szakmai szempontból rendkívül hiteles és alapos munka Silye Gabriella Sporttáplálkozás a maximális teljesítményhez című könyve, az elsősorban hobbisportolókat célzó Sporttáplálkozás szabadidő-sportolóknak című, Boros Krisztina–Fekete Krisztina–Dr. Lelovics Zsuzsanna szerkesztette kiadvány, valamint Tihanyi András abszolút profikra szabott, Teljesítményfokozó sporttáplálkozás és Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvei is.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.