Téli Mátra: foggal is lehet kapaszkodni

A hétvégén rajtol a Mátra egyik legnépszerűbb teljesítménytúrájára, amely a kiszámíthatatlan körülmények miatt sosem unalmas.

Csontig hatoló hideg, nagy hó, kis hó, olvadó hó vagy jég. Nagyjából ezekkel számolhat, aki a január 26-án rajtoló Téli Mátra teljesítménytúrával szemezget. Hogy éppen melyik lesz az aktuális, egyelőre nehéz megmondani. A 24. alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény négy távon várja az indulókat: S (18.7 kilométer, 611 méter szintemelkedés), M (25.2 km, 972 m), L (34 km, 1238 m), XL (40.5 km, 1599 m).

„A két rövidebb táv a népszerűbb, ezeket tizenöt százalékkal többen választják, mint a másik kettőt – mondta Molnár Tamás, a túra szervezője. – A létszám azonban a hosszabb távoknál telik be hamarabb, mivel az azt vállalók elszántabbak, tudatosan készülnek a nagy teljesítményre, ezért biztosan ott akarnak lenni. Az S távon bárki nyugodtan kipróbálhatja magát, legfeljebb izomláza lesz a végén, az M útvonal azonban már felmegy a Kékesre, így nem árt, ha valaki tudja, mit jelent huszonöt kilométert ekkora szintemelkedéssel teljesíteni.”

A résztvevők számának limitálására főként a rajt és a cél helyszíne, Mátrafüred kímélése miatt van szükség, a város a túra napján szabályosan megtelik autókkal, és tovább már nem lehetne terhelni.

No de mitől is olyan népszerű ez a túra, hogy vannak, akik minden alkalommal teljesítették, és az idén is képesek újra rajthoz állni?

„Aki már indult valaha a Téli Mátrán, az útvonalakkal kapcsolatban nagy változást nem tapasztalhat. Ugyanazt kell bejárnia, amit korábban, és az általunk nyújtott szolgáltatások sem változtak. Ami az újdonságot garantálja, az a terepviszony – nincs két egyforma év. A túrázók a hideget szeretik, az jó pályát jelent, és ha erre legfeljebb húsz centi hó esik, csak hangulatosabbá teszi a haladást.”

Téli túrák esetében kisebb gondot okozhat a megfelelő felszerelés összeállítása. A hideg miatt ugyan melegen kell öltözni, de nem szabad túlzásba esni, ellenkező esetben percek alatt átizzadjuk a ruházatunkat, és könnyen megfázhatunk. Mivel a Téli Mátrán alkalmanként több mint háromezren indulnak, Molnár Tamásnak megfelelő a rálátása arra vonatkozóan is, milyen felszerelést használ a többség, és mire érdemes figyelni, ha valaki esetleg nem rendelkezik kellő tapasztalattal.

„Az indulók csaknem tíz százaléka terepfutó, ők futócipőben jönnek. A túrázók nagy része túrabakancsot választ, a rutintalanok hótaposót, ami nem igazán jó, de a legkisebb távra szorosan kötve megfelelő lehet. A felsőruházatnál a kulcs, hogy vékony és réteges legyen, amit praktikusan lehet igény szerint fel- és levenni. Túrabotot nagyjából a túrázók negyede visz magával, divat lett az utóbbi időben. Aki használja, leginkább az egyenletes teherelosztás miatt teszi, a bot segít kímélni a csípőt és a térdet, miközben karunkkal rásegíthetünk a mozgásra.”

A mátrai túrák jellegzetessége a nagy szintemelkedés, nincs ez másképp ezúttal sem – egy helyen ráadásul igazi kihívás vár az indulókra.

„A túra legnehezebb pontja a Kékes-tető előtti néhány kilométer, az útvonal ugyanis a hegy északi oldalán, nagyon meredek emelkedővel visz fel a csúcsra. Húzós, kemény rész, egy előnye van, hogy foggal is lehet kapaszkodni… A viccet félretéve, ilyenkor az a legjobb módszer, ha nem állunk meg. Menjünk bármilyen lassan is, de folyamatosan haladjunk.”

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 januárjában.)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.