Via ferrata: a hideg sem akadály

A vasalt utak kipróbálásával a hidegebb időjárás miatt nem kell teljesen felhagynunk, csak legyünk tisztában a szabályokkal. Íme, így via ferratázzunk a téli Magyarországon.

A túrázás és a hegymászás között létezik egy középút, amely amolyan átmenetet képez a kettő között. A via ferrata – szó szerinti fordításban „vasalt út” – olyan útvonal, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, fémkábelek és egyéb eszközök segítik az előrehaladást. Az utak sokszor meredek helyeken, szédítő magasságokban vezetnek, kiépített segédletek nélkül kizárólag képzett hegymászók tudnák bejárni a terepet. A megfelelő felszerelés és a vasalatok segítségével azonban átlagos fizikai állóképességű, némi gyakorlattal rendelkező túrázók is végigmehetnek rajta. Tériszonyban szenvedőknek az élmény nem feltétlenül javasolt, de aki nem küzd hasonló problémával és gondolt már rá, milyen jó lenne a kijelölt turistautakon kívül más módon is megismerni az adott hegységet, annak mindenképp érdemes kipróbálnia ezt az adrenalinban gazdag kalandot – akár télen is.

„Igazából az egész év alkalmas a mászásra – válaszolta kérdésünkre a magyarországi vasalt utak ötletgazdája és kiépítője, Kovács Tamás. – Nyilván, ha hidegebb az idő, jobban fel kell öltözni, illetve arra kell figyelni, hogy elkerüljük a csapadékos időt. Egyáltalán nem kellemes esőben mászni, és a sziklák is csúszósabbak ilyenkor.

A hazai via ferrata-helyszínek közül a cseszneki és a Cuha-völgyi kicsit zárt, emiatt ott sokkal jobban megmarad a hideg.

A tatabányai útvonalak ezzel ellentétben teljesen nyíltak, ráadásul délnyugati fekvésűek, ezáltal ott jellemzően a hó és a jég se marad meg tartósan.”

Cseszneken megmarad a hideg, de tapasztalatszerzésre jó választás a helyi pálya MTI Fotó: Mohai Balázs

A három magyar helyszín közül kezdők tapasztalatszerzése céljából leginkább a cseszneki és a tatabányai alkalmas, ezeken olyan útvonalak is találhatóak, amelyeken akár 12 évnél fiatalabb gyermekek is biztonsággal végigmehetnek. Túravezetői segítség igénybevétele ugyan hasznos, de egyik helyszínen sem kötelező. Amit viszont mindenképp magunknál kell tartani a minőségi felszerelésen (beülő, sisak, kantár, kesztyű) kívül, az a természetvédelmi engedély.

„Magyarországon a mászás technikai sportágnak számít, ezért a természetvédelmi törvény értelmében csak engedéllyel űzhető. Az engedélyt igényelhetjük egyénileg a kormányhivataloknál, de megoldás lehet az is, ha belépünk egy olyan egyesületbe, amely rendelkezik vele. A helyzetet nagyban egyszerűsítené, ha a Magyar Hegymászószövetség elérné, hogy a mászás ne számítson technikai sportnak.

Onnantól kezdve ugyanazt a rendszert lehetne bevezetni, ami Európában jellemzően működik, hogy a saját felelősségére bárki bármikor nyugodtan használhatja a mászóhelyeket.

Aki nem akar az engedéllyel vesződni, annak érdemes ellátogatnia Ausztriába. A Hohe Wand Budapesttől háromszáz kilométerre remek élményeket kínál, és egy nap alatt kényelmesen oda-vissza megjárható.”

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében, 2018 novemberében.)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.