A sípályák réme a keresztszalag-szakadás

Profi és amatőr sízőkre egyaránt leselkedik a térdsérülés veszélye, sőt olykor nincs is szükség esésre a lejtőn, pedig kontrollált mozdulatsorral megelőzhetők az operációt igénylő balesetek.

Az olimpiai és világbajnok osztrák alpesi síző, Anna Veith, a szlalomban junior-világbajnok Stephanie Brunner, valamint a francia síversenyző, Jean-Baptiste Grange is kidőlt. Mindhárman áldozatául estek a havas lejtők szerelmeseit fenyegető sérülésnek, a keresztszalag-szakadásnak. De nem csupán a profik kerülhetnek veszélybe, az amatőr síelőknek is vigyázniuk kell az egészségükre.

 

A szlalomban junior-világbajnoki címet szerző Stephanie Brunnel is kés alá feküdt már

 

A bécsi székhelyű Kronen Zeitung Eduard Lanz ortopéd-szakorvost kérdezte, mi az oka, hogy egyre többen szenvednek súlyos keresztszalag-szakadást a sípályákon. A szakértő szerint az okokat mindenekelőtt a félresiklott – vagy cseppet sem tudatos – felkészülésben érdemes keresni.

„Az edzőterembe járók előszeretettel végeznek comberősítő feladatokat – hívta fel a figyelmet Eduard Lanz. – Közben azonban egyoldalú gyakorlatokat végeznek, s megfeledkeznek arról a nem elhanyagolható tényről, hogy nem annak van a legstabilabb térdízülete, akinek a legvastagabb a combja. Az kerülheti el a sérülést, aki az erősítés mellett fejleszti a mozgáskoordinációját is.”

 

Érdemes tudni, hogy

  • a térdízület stabilitásáról az izmok mellett az elülső és a hátsó keresztszalag gondoskodik
  • mivel rossz a keresztszalagok vérellátása, teljes szakadás esetén műtétre van szükség
  • ma már egy ilyen beavatkozás rutinműtétnek számít, de a felépülés hat-nyolc hónapot vesz igénybe

 

Leggyakoribb sérülésnek a combcsontot és a lábszárcsontot összekötő elülső keresztszalag szakadása számít.

„Minél kevésbé kontrollált a mozdulatsor, és minél váratlanabb, annál nagyobb a sérülés veszélye – magyarázta Eduard Lanz. – Sok profi és amatőr síelő utólag arról számolt be, hogy a szalagszakadást már bukásuk előtt megérezték. Mások, mint Anna Veith vagy Jean-Baptiste Grange azonban el sem estek sérülésükkor.”

 

A francia Jean-Baptiste Grange el sem esett, úgy sérült meg.

 

A szakértő minden amatőr síelőnek javasolja, kellően mozgassa át, melegítse be az ízületeit, és lehetőleg kerülje a képességeit meghaladó megméretéseket. Így elébe mehetnek a súlyos sérüléseknek – vagy legalábbis csökkenthetik azok kockázatát. S így feltehetően nem rémálomszerűen fejeződik be egy kellemes téli sítúra.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.