Az osztrák lakosság is öregszik

Gondolni kell a jövőre, mert az aggkorba lépők egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak az osztrák társadalom tortájából, ezért nem mindegy, milyen szellemi és testi állapotban vannak.

Részletes, átfogó elemzés készült Ausztriában az öregedés útjára vagy aggkorba lépő lakosokról. Ennek egyik oka, hogy az osztrák népesség csaknem 26.1 százaléka képviseli az 50–69 éves korosztályt, és tagjai alkotják a második legnagyobb társadalmi csoportot (a számítások szerint az ötven feletti generációhoz csaknem 3.5 millióan tartoznak, és 53.6 százalékuk nő).

A világhálón is elérhető „Golden Ager Reports” című elemzés következtetéseit Thomas Schwabl, a marketagent.com ügyvezetője részletezte a Kronen Zeitung hasábjain. Az aggkorba lépők – amellett, hogy igyekeznek életük minden pillanatát élvezni – különös hangsúlyt fektetnek a sportolásra és az egészségmegőrzésre.

Érdemes gondolni a jövőre (is), mert míg a 65 év felettiek napjainkban az osztrák lakosság 18.9 százalékát teszik ki, 2030-ra már 23.1 százalék lesz az arányuk.

Vagyis egyre több idős ember alkotja a népességet, fontos tehát, milyen szellemi és testi állapotban vannak. Thomas Schwabl rámutatott egy most is jellemző jelenségre: „A megkérdezett idős emberek általában tíz évvel fiatalabbnak tartják magukat annál, mint ami a személyi igazolványukban áll.”

 

Az elemzés legérdekesebb megállapításai:

 

  • Amíg az osztrák társadalomban általában a nők sokkal egészségtudatosabban gondolkodnak és élnek, az idősek között már nincs ilyen markáns eltérés a nemek tekintetében: a nők (65 százalék) és a férfiak (61 százalék) egyaránt nagyon fontosnak tartják testük karbantartását.

 

  • A szellemi egészség ugyanakkor még a testi épségnél is fontosabb a megkérdezettek szerint, az idős nők 82 százaléka szeretné megőrizni szellemi frissességét, és ezért hajlandó is tenni. Cseppet sem véletlen, hogy az aggkorúak leginkább a betegségektől (68 százalék) és a szellemi leépüléstől (63 százalék) tartanak a leginkább. A harmadik helyen a kiszolgáltatottságtól való félelem áll.

 

  • A kinézetre nyilvánvalóan a középkorosztály tagjai ügyelnek inkább, az időseknek inkább az a fontos, hogy megőrizzék „tartásukat”, és – ahogy az értékelés fogalmaz – jól érezzék magukat a bőrükben.

 

  • A megkérdezettek jelentős részben 90 évig élnének, holott napjainkban az osztrák nők átlagban 84, míg a férfiak 79 évesen hunynak el.

 

Séta után bringa

A „Golden Ager Reports” című tanulmány készítői azt is megkérdezték az öregedés útjára vagy aggkorba lépő lakosoktól, hogy miről tudnának egy hétre különösebb gond nélkül lemondani. Az első helyre az alkohol került (a válaszadók 87.5 százaléka), a második helyre a húsfogyasztás, a harmadikra pedig a nemi élet. A megkérdezettek 54.4 százaléka a sportolást hanyagolná. Az összeállításból az is kiderül, az idősek jelentős része (75.7 százalék) gyaloglással igyekszik magát karban tartani. Ezt követi a kerékpározás (52.1) és a túrázás (48.5).

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.