Azok az átkozott bacilusok!

Aki jelentős erőpróbára adja a fejét, készüljön fel arra, hogy célba érését követően fogékonyabb lesz a betegségekre.

Az idei volt zsinórban a hetedik Vienna City Marathon rendezvény, amelyre több mint 40 ezren jelentkeztek – egészen pontosan 40 590-en –, és töretlen népszerűségén még egy 60 év körüli futó szomorú halála sem ejtett csorbát. A maratoni, 42.195 kilométeres erőpróbát 5693-an, a félmaratoni távot 11 964-en, a váltót pedig 13 168-an teljesítették.

A bécsi Der Standard című lap újságírója, Franziska Zoidl igyekezett testközelből tudósítani az immár 36. alkalommal megrendezett eseményről. Ezért rajthoz állt, és sikerrel is vette a maratoni megméretést. Elégedett mosoly ült ki az arcára, amikor teljesítette a 42.195 kilométert, és az egyik szervező a nyakába akasztotta a teljesítésért járó medált.

Remekül érezte magát, miközben tisztában volt vele, hogy a szervezete a legkevésbé sincs jól.

A maratoni futók testhőmérséklete a célba éréskor elérheti a 40 Celsius-fokot is, immunrendszerük pedig a fehérvérsejtszám csökkenése miatt meggyengül, ez az úgynevezett nyitott ablak jelenség (angolul open window effect), amikor a kórokozók könnyebben juthatnak be a szervezetbe.

Ezért fordul elő, hogy sok célba érő hamarosan megfázással küszködik. Franziska Zoidl már a verseny előtt igyekezett erre felkészülni, sőt – mint írta – „bacifóbiája” lett. Így még a kelleténél is többször megmosta egy nap a kezét; mindig hordott magánál kézfertőtlenítő spray-t; C-vitamint és immunerősítő szereket szedett; s amikor kicsit is elkezdett kaparni a torka, máris ment a patikába gyógyszerért. Nem csoda, hogy az alkalmazott egy idő után már csak mosolygott rajta.

A verseny után is igyekezett odafigyelni a részletekre. Jóllehet nem fázott, meleg kabátba bújt, és habár nem volt éhes, azonnal enni kezdett, hogy tápanyaggal töltse fel lemerült szervezetét. A linzi sportorvos, Andreas Dallamassl a célba érkezés utáni négy-öt napban – egészen addig, amíg az immunrendszer nem erősödik meg ismét kellőképp – elsősorban pihenést javasol.

„Aki nem bírja ki testmozgás nélkül, kerékpározzon vagy ússzon, de csak könnyedén – mondta a szakértő. – A tömegrendezvényeket ilyenkor azért elkerülném. Sok alvás, semmi futás.”

A 37. Vienna City Marathont jövőre április 19-én rendezik meg, és már most több mint ötszázan adták le jelentkezésüket.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.