Idén is kullancsveszély!

A klímaváltozás kedvez a vérszívóknak, ezért érdemes alaposan felkészülni, mielőtt túrázni indulnánk a természetbe. A védőoltás az egyik legmegfelelőbb módja a nagyobb baj megelőzésének.

A mögöttünk hagyott esztendőben 154-en kerültek kórházba Ausztriában a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (FSME) miatt. Az osztrák orvosi kamara (ÖÄK) idén is arra kér mindenkit, hogy védekezzen a vérszívók ellen, s ha teheti, oltassa be magát. A védőoltás ugyanis sikeresen és tartósan szorítja vissza a betegséget.

A kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladásról, valamint a lényegesebb tudnivalókról egy korábbi cikkünkben már írtunk.

A fokozott kullancsveszély idén is valamennyi tartományra érvényes, ezért az ÖÄK azoknak is javasolja az oltást, akik „csak” turisták vagy kihívást kereső sportszeretők. Összeállításában a bécsi Kronen Zeitung úgy fogalmazott, kemény szezonnak néznek elébe a kirándulók. Ennek egyik oka a klímaváltozás, az enyhe időjárás ugyanis kedvez a kullancsok elterjedésének.

A paraziták többek között vándormadarakkal kerülnek az országba, és gazdaállatokon élnek, mint például őzeken vagy egereken. Egész évben aktívak, s az áttelelés sem okoz nekik leküzdhetetlen problémát.

A lap cikke figyelmeztet, hogy mostanság új faj került elő, a trópusi óriáskullancs, amely ez idáig nem volt Ausztriában.

„A múlt évi megbetegedők csaknem fele szenved még a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás miatti izombénulásban vagy egyéb maradványtünetek nehezítik meg életüket – magyarázta sajtótájékoztatóján Florian Thalhammer, a Bécsi Egyetemi Kórház professzora. – Sajnos bárki megbetegedhet, tavaly a legfiatalabb páciensem három-, a legidősebb nyolcvanöt éves volt.”

Az oltási akció kezdetét vette, az oltóanyagok kedvezményes áron vásárolhatók meg az osztrák gyógyszertárakban. Ne feledjük, a készítmény nem nyújt életre szóló védettséget, ezért rendszeresen alkalmazott emlékeztető oltások szükségesek.

 

A kullancsriasztó használata erősen ajánlott

 

Emellett minden túrázónak ajánljuk, használjon kullancsriasztót, emellett viseljen hosszú ujjú ruhát, valamint hosszú szárú nadrágot. A világháló tele van tippekkel, trükkökkel, hogyan riaszthatjuk el a kullancsokat (főleg illóolajok használatát javasolják), ugyanakkor a legfontosabb a megfelelő öltözet megválasztása.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.