AUSZTRIA

Kullancs: ne menjen az agyunkra!

Időben kell gondoskodni az oltásról, nehogy a kullancsok tönkretegyék az Ausztriában túrázók, bringázók életét. A szomszédos ország is erősen fertőzött, a sok súlyos megbetegedés mellett az idén már hárman meghaltak a vérszívók miatt.

Az idén már nyolcvannégyen betegedtek meg Ausztriában a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (FSME) miatt, hárman közülük elhunytak. Az osztrák orvosi kamara (ÖÄK) mindenkit arra kér, hogy védekezzen a vérszívók ellen, s ha teheti, oltassa be magát. A védőoltás ugyanis sikeresen és tartósan szorítja vissza a betegséget.

Fontos tudni:

  • évente mintegy tíz-tizenkétezer megbetegedést regisztrálnak világszerte
  • a kórházi kezelést igénylő vagy halálos esetek száma alacsony
  • az izombénulás és egyéb maradványtünetek viszont életre szólóak lehetnek

 

„A kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás súlyos és kiszámíthatatlan – idézte a gesund.24.at oldal Rudolf Schmitzbergert, az ÖÄK illetékes szóvivőjét. – A gyógyítására jelenleg nincs terápia, és a fertőzés akár halállal is végződhet. Elébe mehetünk a veszélynek, ha beoltatjuk magunkat. Azt javaslom, hogy mindenki éljen a lehetőséggel, sőt gondoljon a gyermekeire is, és ne vállaljon felesleges kockázatot!”

Mit érdemes a vakcináról tudni?

  • egyetlen adagja valószínűleg nem véd meg a fertőzéstől, az optimális védettség eléréséhez három adagra lesz szükség
  • a készítmény nem nyújt életre szóló védettséget, így rendszeresen alkalmazott emlékeztető oltások szükségesek

 

A fokozott kullancsveszély valamennyi tartományra érvényes, ezért az ÖÄK azoknak is javasolja az oltást, akik „csak” turisták vagy kihívást kereső sportszeretők. Érdemes előre gondolkodni, igaz, a klímaváltozás miatt a szezon egészen az őszi hónapokig is elhúzódhat.

Amit még tehetünk:

  • használjunk kullancsriasztót
  • viseljünk hosszú ujjú ruhát, valamint hosszú szárú nadrágot

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.