Mozgás és méregtelenítés az új évben

Megfogadtuk szilveszterkor, hogy jobban figyelünk az egészségünkre, többet sportolunk. Na de hogyan kezdjük? Összeállításunk első részében ehhez kívánunk némi kapaszkodót nyújtani.

Új év, új remények, magunknak tett fogadalmak. Sokan az ünnepi forgatag közben vagy után elhatározzák, hogy a jövőben figyelnek az egészségükre, s másként táplálkoznak, többet mozognak. Az elhatározások ugyanakkor gyakran egy-két hét vagy néhány nap után feledésbe merülnek – mert ha nem készítünk tervet, semmi sem változik.

Az osztrák Kronen Zeitung aktuális összeállítása rámutat, ha 2019-ben csakugyan egészségesebben és tudatosabban akarunk élni, keressünk minden évszakban fogódzót, amely segít céljaink meghatározásában, elérésében.

Ne várjunk a jó idő beköszöntére, már a téli zimankóban merészkedjünk ki a természetbe sportolni. Válasszunk ehhez megfelelő ruházatot, hogy a feladat(ok) teljesítése kösse le a figyelmünket, ne pedig az érzés, hogy majd’ megfagyunk a hidegben.

 

Téli teendők:

  • hetente legalább kétszer vagy háromszor sportoljunk harminc percet, közben mozgassuk meg alaposan ízületeinket, s figyeljünk a légzésünkre
  • igyekezzünk a rendelkezésünkre álló időben heti rendszerességgel növelni a megtett távot vagy fokozni a gyakorlatok számát
  • hogyha mégsem merészkedünk ki a négy fal közül, ezeket a gyakorlatokat végezhetjük: törzsdöntés előre, hátra és oldalra; váltott lábas szökdelés; felülés; fekvőtámasz; négyütemű fekvőtámasz; guggolás; gyors egy helyben járás

 

A tavasz tökéletes alkalom, hogy a mozgás mellett méregtelenítsük szervezetünket. Ehhez a Kronen Zeitung szakértője a csorbóka, más néven gyermekláncfű levelét ajánlja. Áprilistól májusig a zsenge leveleket akár salátaként is fogyaszthatjuk, később csak a belső leveleit csipkedjük le, mivel a külsők keserűek. A gyökerét ugyanakkor egész évben felhasználhatjuk levesek készítéséhez.

 

A gyermekláncfű levelét salátába, gyökérzetét levesbe is tehetjük
Fotó: MTVA/Róka László

 

Csorbókaleves

Sárga- és fehérrépát pucoljunk, mossunk meg, majd reszeljünk finomra. A csorbóka gyökerét a vöröshagymával együtt aprítsuk össze. Ezeket kevés olajon pirítsuk meg, majd öntsük fel húsalaplével, enyhén sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá babérlevelet, valamint lestyánt, és főzzük készre. Tálaláskor finomra vágott csorbókalevéllel szórjuk meg. Jó étvágyat hozzá!

A második részben a nyári és az őszi teendőkhöz adunk némi kapaszkodót.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.