Mozgás és méregtelenítés az új évben

Megfogadtuk szilveszterkor, hogy jobban figyelünk az egészségünkre, többet sportolunk. Na de hogyan kezdjük? Összeállításunk első részében ehhez kívánunk némi kapaszkodót nyújtani.

Új év, új remények, magunknak tett fogadalmak. Sokan az ünnepi forgatag közben vagy után elhatározzák, hogy a jövőben figyelnek az egészségükre, s másként táplálkoznak, többet mozognak. Az elhatározások ugyanakkor gyakran egy-két hét vagy néhány nap után feledésbe merülnek – mert ha nem készítünk tervet, semmi sem változik.

Az osztrák Kronen Zeitung aktuális összeállítása rámutat, ha 2019-ben csakugyan egészségesebben és tudatosabban akarunk élni, keressünk minden évszakban fogódzót, amely segít céljaink meghatározásában, elérésében.

Ne várjunk a jó idő beköszöntére, már a téli zimankóban merészkedjünk ki a természetbe sportolni. Válasszunk ehhez megfelelő ruházatot, hogy a feladat(ok) teljesítése kösse le a figyelmünket, ne pedig az érzés, hogy majd’ megfagyunk a hidegben.

 

Téli teendők:

  • hetente legalább kétszer vagy háromszor sportoljunk harminc percet, közben mozgassuk meg alaposan ízületeinket, s figyeljünk a légzésünkre
  • igyekezzünk a rendelkezésünkre álló időben heti rendszerességgel növelni a megtett távot vagy fokozni a gyakorlatok számát
  • hogyha mégsem merészkedünk ki a négy fal közül, ezeket a gyakorlatokat végezhetjük: törzsdöntés előre, hátra és oldalra; váltott lábas szökdelés; felülés; fekvőtámasz; négyütemű fekvőtámasz; guggolás; gyors egy helyben járás

 

A tavasz tökéletes alkalom, hogy a mozgás mellett méregtelenítsük szervezetünket. Ehhez a Kronen Zeitung szakértője a csorbóka, más néven gyermekláncfű levelét ajánlja. Áprilistól májusig a zsenge leveleket akár salátaként is fogyaszthatjuk, később csak a belső leveleit csipkedjük le, mivel a külsők keserűek. A gyökerét ugyanakkor egész évben felhasználhatjuk levesek készítéséhez.

 

A gyermekláncfű levelét salátába, gyökérzetét levesbe is tehetjük
Fotó: MTVA/Róka László

 

Csorbókaleves

Sárga- és fehérrépát pucoljunk, mossunk meg, majd reszeljünk finomra. A csorbóka gyökerét a vöröshagymával együtt aprítsuk össze. Ezeket kevés olajon pirítsuk meg, majd öntsük fel húsalaplével, enyhén sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá babérlevelet, valamint lestyánt, és főzzük készre. Tálaláskor finomra vágott csorbókalevéllel szórjuk meg. Jó étvágyat hozzá!

A második részben a nyári és az őszi teendőkhöz adunk némi kapaszkodót.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.