Pulzusmérő óra a fa alatt: nagy kockázat!

Nem mindegy, milyen sportos meglepetést tettünk a karácsonyfa alá. Ha valaki kellemetlen célzásnak vette a legjobb szándékú ajándékot is, máris jött a családi feszültség.

Az ünnepek elmúltával lassan minden visszatér a megszokott kerékvágásba. Sok áruházban azonban még mostanság is hosszú sorokban várakoznak az emberek, köztük olyanok is, akik igyekeznek megszabadulni egy-egy kéretlen karácsonyi ajándéktól vagy csereberére kérni az eladót.

Aki ugyanis sporteszközzel lepett meg valakit, számoljon azzal, hogy új tulajdonosa ilyen-olyan okból cseppet sem örült neki, s szeretne mielőbb megszabadulni tőle.

Az osztrák Der Standard című lap internetes kiadása az idei tapasztalatok alapján rámutatott, óriási kockázatot vállalt az, aki pulzusmérő órát vagy sportcipőt tett a karácsonyfa alá. Évről évre egyre többen adnak és kapnak súlyzót, futócipőt, úszószemüveget vagy fitneszbérletet, mi több, a kütyük térhódítása is látványos, számos aktivitásmérő került díszes csomagba.

Akit a sportolás vágya fűt, alighanem örömmel vesz minden effajta ajándékot, a kevésbé lelkesek azonban gyanakodni kezdenek. „Szerinted kövér vagyok?” – na, ez az a kérdés, amelyet senki sem szeretne szenteste hallani. Nem csoda, hogy egy sportolásra ösztönző karácsonyi ajándék akár még kellemetlen pillanatokat is szerezhet.

„Minden azon múlik, hogy az ajándékozott mondta-e korábban vagy utalt-e arra, hogy ilyesfajta meglepetésre vágyik – mondta Andreas Kollar sportpszichológus. – Ez esetben remek ösztönzőereje lehet például egy konditermi bérletnek. Rosszabb esetben viszont úgy érezheti a megajándékozott, hogy elvárásokat támasztanak vele szemben, és ez rossz hatással lehet az ajándékozó és az ajándékozott kapcsolatára is.”

A szakértő úgy véli, ha valaki pulzusmérő órát vásárol kedvesének, el is várja tőle, hogy rendszeresen használja. Szerencsésebb, ha megadjuk a választás lehetőségét, hiszen minél kisebb a kötöttség, annál nagyobb az elköteleződés esélye.

Vagyis: helyesebben döntött, aki éves crossfit-bérlet helyett olyan próbaedzés-lehetőséget választott ajándékul, amelyen akár kettesben is részt vehetnek. Az előnye, hogy nem kerül sokba, ráadásul szívesebben izzadunk társaságban, mint egyedül.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.