Szemétszedés futás közben

Egyre népszerűbb a plogging, amely Svédországból indult, s most az osztrák Der Standard újságírónője is kipróbálta. Aki tenni akar környezetünk tisztaságáért, csatlakozhat.

 

A futás? Trendi. A szemétszedés? Nem megszokott. Futás közben szemétszedés? Irány a szabadba! Napjainkban egyre népszerűbb a közösségi plogging, vagyis a szemétszedéssel egybekötött futás. Ezért az osztrák Der Standard című lap újságírója, Franziska Zoidl úgy határozott, kipróbálja a testmozgás eme rendhagyó változatát.

 

De mi is a plogging?

  • szóösszetétel, amely a svéd szemétszedés – plocka upp –, valamint a jogging szavak elegyítéséből született;
  • a svédektől induló időtöltés a közösségi oldalakon kezdett terjedni, és szerzett magának követőket, ma már világszerte űzik
  • az idei év egyik legnagyobb fitnesztrendje lett!

 

A Der Standard újságírója két barátjával hajnalban indult útnak. Noha akkor még enyhe volt az idő, társai figyelmeztették, feltétlenül húzzon kesztyűt, nehogy kellemetlen meglepetés érje, amikor felszedi a szemetet. A felszerelés másik elengedhetetlen kelléke a szemeteszsák, ami ugye nem szorul különösebb magyarázatra.

 

A taktikát mindenki maga választhatja meg, a lényeg, hogy megtisztítsa környezetét.
Fotó: shutterstock

 

Kétségkívül jót tesz az ember önértékelésének, ha azzal a tudattal rója a kilométereket, hogy közben a környezetét is tisztábbá teszi. A futást persze nehezíti, hogy folyamatosan a földet kell pásztázni, és jobbára minden megtett méter után le kell állni. Egy üres üdítős flakon itt, egy cigis doboz ott, kicsit arrébb pedig egy műanyag pohár várja, hogy felszedjék.

 

Számoljunk azzal, hogy tevékenységünket csodálkozó tekintetek követik, igaz, a szerző kellemes tapasztalattal gazdagodott, inkább támogatást, mintsem értetlenkedő fejcsóválást kapott. Az állandó elindulás-megállás megtöri a futás egyhangúságát, ugyanakkor próbára teheti az ízületeket, miként az egyre súlyosabb szemeteszsák cipelése is a kart.

 

Vigyázat, könnyen túlzásba eshet az ember, mivel annyi a szemét körülöttünk, hogy az idők végezetéig is tarthatna a plogging!

 

Érdemes ezért határt szabni, hogy ne csábuljunk el minden egyes csikknél; ha megtelik a szemeteszsák, ne kezdjünk újabbat megtölteni; vagy szabjuk meg, mennyi időt szánunk a tevékenységre.

 

A legszebb, hogy a ploggingot nem lehet rosszul csinálni. Persze vannak, akik határozott tervvel készülnek, és például csak a visszaúton szedik össze az odafelé meglátott szemetet. Mások egy-egy megállónál nyújtógyakorlatokat is végeznek. Azok, akik csakis akkor érzik teljesítettnek az edzéstervet, ha hosszú kilométereket sikerül legyőzniük, keressenek inkább más programot. A környezetvédelemhez idő és türelem kell.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.