Ausztria

Teknőbe be, lejtőn le!

Cseppet sem olyan veszélyes, mint téli nagy testvére, ettől még a nyári bobozástól ugyanúgy hevesebben verhet a szívünk. A nyári bobozás főbb ismérvei, illetve három ausztriai ajánlat.

Horzsolás, csonttörés, kificamodott váll. Mivel a bobokban nincsen biztonsági öv, borulás esetén a versenyző könnyen kicsúszhat a járműből, vagy adott esetben nagy erővel ütődhet neki a bob oldalának. No, nem kell megijedni, nem ennyire vészes a helyzet! Főleg, ha azt vesszük, hogy az imént felsorolt sérüléseket a bob téli változatának űzésekor „szedhetjük össze”.

A bobozás nyári válfaja cseppet sem ennyire veszedelmes, mi több, még kellően szórakoztató is, ha megtaláljuk hozzá a megfelelő helyszínt.

A nyári bobozás főbb ismérvei:

  • olyan, mint egy hosszú csúszda
  • nem kell hozzá hó vagy jég
  • medres bobpályán a kocsink egy hosszú, U alakú pályán halad
  • sínes bobpályán a kocsink két sínpárba kapaszkodik
  • fék segítségével lehet a sebességet szabályozni

Ezeket érdemes felkeresni:

KELTENBLITZ
Salzburg tartomány leghosszabb és alighanem legizgalmasabb nyári bobpályája. A rajt helyszínén megihatunk egy kávét vagy megehetünk egy szelet süteményt, közben pedig gyönyörködhetünk a csodaszép kilátásban. Ezek után irány a völgy, ahol a megérkezéskor még célfotó is készül rólunk.
A pálya hossza: 2200 méter
Legnagyobb sebesség: 40 kilométer per óra
Miért ajánljuk? Mert teljesen biztonságos, idősek és fiatalok, kicsik és nagyok is élvezhetik.

MOOSBURG
Ausztria egyik legkevésbé meredek nyári bobpályája, kialakításának és kanyarjainak köszönhetően mégis meglehetősen nagy sebességet érhetünk el rajta. A kocsik négy keréken gurulnak az U alakú pályán. Ahhoz, hogy felgyorsuljunk, nem elegendő a fékkart lefelé nyomi, érdemes a kanyarokban jól bedőlni – anélkül persze, hogy felborulnánk.
A pálya hossza: 500 méter
Legnagyobb sebesség: 50 kilométer per óra
Miért ajánljuk? Mert a csekély szintkülönbség ellenére is igazi bobban érezhetjük magunkat.

NOCKY FLITZER
A stájerországi hullámvasút egyedülálló élményt garantál. Tengerszint feletti 2000 méteres magasságból indul, és az útvonala alpesi mezőkön, erdős részeken át vezet le a völgybe. A különleges élményről ugratók gondoskodnak. A család valamennyi tagja bátran kipróbálhatja, nem zárható ki azonban, hogy a sikítozástól némelyeknek megfájdul a torka.
A pálya hossza: 1600 méter
Legnagyobb sebesség: 40 kilométer per óra
Miért ajánljuk? Mert a pálya útvonala hajmeresztő kanyarokkal és fordulókkal is kecsegtet.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.