AUSZTRIA

Testedzés takarítás közben

Cibálja a kabátot a viharos szél, kinek van ilyenkor kedve a szabadban mozogni? Az osztrák Kronen Zeitung arra buzdít, maradjunk otthon, s tegyük magunkat hasznossá, miközben sportolunk is.

Kellemetlen széllökések és esőzések űzték el a jó időt, a hidegfront, illetve a késő ősziesre forduló időjárás miatt sokan inkább ki sem mozdulnának otthonról. Mit tegyen azonban, aki nem szívesen mondana le a sportolásról, de ódzkodik a hidegtől, ráadásul nem szeretne edzőteremben izzadni? Az osztrák Kronen Zeitung rámutatott, a négy fal között sem vagyunk tétlenségre ítélve, ráadásul még hasznossá is tehetjük magunkat.

Ami valakinek kínos kötelesség, másnak hatékony testmozgás lehet – igen, ez bizony a házimunka!

A lap arra ösztönzi nyugati szomszédainkat, hogy ne lustálkodjanak, tegyék be kedvenc zenéjüket, és ritmusra takarítsanak! A következő öt házimunka akár élvezetet is jelenthet a mozogni vágyóknak:

 

  • Vasalás és portörlés – a tökéletes bemelegítés

Könnyed mozgás, amolyan bemelegítéssel ér fel, és harminc perc alatt csaknem 60 kalóriát égethetünk el. Intenzívebbé tehetjük, ha közben meg-megfeszítjük a fenékizmunkat vagy a vádlinkat. Válasszuk ki, melyik izomcsoportunkat szeretnénk külön átmozgatni.

 

  • Ablakpucolás – jó a bicepsznek

Hogyha izmos karokat és vállakat szeretnénk, pucoljuk meg az ablakokat (és ne zavarjon, hogy odakint közben szakad az eső…). Harminc perc alatt mintegy 90 kalória égethető el, annyi, amennyi egy laza, negyedórás dzsogginggal. A „kivitelezés” során ügyeljünk arra, hogy a körkörös törlőmozgásokat lassan és lehetőleg egyenletesen végezzük.

 

  • Teregetés – erősítsük és nyújtsuk a hátunkat!

Akár 60–70 kalóriától is búcsút vehetünk, ha rászánjuk magunkat, hogy harminc perc alatt kiteregetünk. Fontos, hogy ne hajlongjunk a ruhákért, hanem egyenes háttal, behajlított térddel vegyük ki a tiszta ruhákat a mosógépből vagy a tárolóból. Aki nem szárítóra, hanem fregolira tereget, megteheti, hogy magasabbra húzza, így nyújtózkodnia kell, hogy elérje.

 

Felmosás közben a láb és a fenék biztosan formálódik.

 

  • Porszívózás és felmosás – így dolgozik a has, a láb és a fenék

Aki félóra alatt kiporszívózza a lakást vagy a házat, 120 kalóriát is elégethet, ráadásul közben a váll- és a combizom, valamint a tricepsz is dolgozik. Hogyha minden kis sarkot és beugrót igyekszünk megszabadítani a portól, a hátunkat is alaposan megdolgoztathatjuk, miközben a lábunkkal guggoló, rugózó mozdulatokat tehetünk. Ugyanez érvényes a felmosásra is.

 

  • Lakásátrendezés – kardio edzés kicsit másképp!

Szeretné átrendezni a lakását? Semmi akadálya! Tekintsen úgy a feladatra, mint sportolási lehetőségre. Ha nekiállunk cipekedni vagy bútort tologatni, negyedóránként 110 kalóriát is elégethetünk, ráadásul közben örömünket is lelhetjük a mozgásban. Aki nem szeretné átrendezni a lakását, segítsen másoknak, vagy elsőként jelentkezzen költözéskor.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.