Ausztria

Vasemberek vasakarattal

Földön, vízen, majd a mennyekben érezheti magát a boldogságtól, aki teljesíti az Ironman Austria összesen 226 kilométeres, embert próbáló távját.

Jelentős múlttal büszkélkedik az Ironman Austria megméretés. Ne csodálkozzunk, hogy a karintiai Klagenfurt és Wörthi-tó térségében július 1-jén esedékes embert próbáló versenyre beteltek a helyek, sőt már szállást is nehéz találni, hogyha az odalátogató szurkolni szeretne.

 

Csaknem háromezer atléta – összesen hatvan nemzet képviselője – áll rajthoz idén, hogy aztán a célba érés pillanatában büszkén mondhassa: „Ironman vagyok, vasember lettem!” A nem mindennapi megméretés során a versenyzők két keréken, vízben, továbbá futva tehetik próbára erejüket és kitartásukat. Összesen 226 kilométert kell leküzdeni a dicsőséghez.

 

  • Úszás: 3.8 kilométer

A Wörthi-tó vize nyáron kellemesen meleg, de a szervezők 24 Celsius-fokos hőmérsékletre számítanak, és azt javasolják, hogy a versenyzők neoprén anyagú úszódresszt viseljenek.

Az útvonal: 1500 méter egyenesen, majd balra, a maierniggi strandfürdő irányába, az utolsó 900 métert a Lend-csatornán kell megtenni.

 

  • Kerékpározás: 180 kilométer

Az útvonal Klagenfurttól indul, s a déli parton, Veldenen át a Faaki-tóig vezet, majd vissza Klagenfurtba, a 90 kilométeres kört kétszer kell megtenni.

Ne feledje: zenelejátszót, mobiltelefont, kamerát, továbbá fényképezőgépet tilos használni, a háton viselt rajtszámot pedig nem szabad letakarni.

Úszás után 180 kilométer kerékpározás következik
Forrás: fazekaszoltan.hu

  • Futás: 42.2 kilométer

Klagenfurt és a Wörthi-tó északi partján fekvő Krumpendorf között vezet az útvonal, a versenyzők végül egészen Klagenfurt szemet gyönyörködtető óvárosáig futnak vissza.

Szurkolók figyelmébe: a célvonalat kizárólag az atléták léphetik át, senki se érezze úgy, hogy akadályozzák az utolsó métereken. Közösen ünnepelni a célba érés után lehet.

Honfitársunknak, az ötszörös Ironman-győztes Csomor Erikának kellemes emlékei lehetnek az osztrák viadalról. 2004-ben, majd 2013-ban is az élen végzett a női mezőnyben, míg 2011-ben és 2012-ben a második helyet szerezte meg. A férfiak között Fazekas Attila 1998-ban (az első Ironman Austrián) a dobogó középső fokára állt fel, míg Lehmann Tibor 2003-ban harmadik lett.

A két magyar versenyző, Csomor Erika és Fazekas Attila, utóbbi már 1998-ban sikerrel vette az akadályokat
Forrás: Dunakeszi Polgár

 

Pályacsúcstartók

Férfi: 7:45:58 – Marino Vanhoenacker (belga, 2011)

Női: 8:41:17 – Mirinda Carfrae (egyesült államokbeli, 2016)

 

Klasszikus és töredéktávok

A megméretés története 1978-ban, Hawaiin kezdődött, ott lett verseny klasszikus távja a 3.8 kilométer úszás, a 180 kilométer kerékpározás, valamint a 42.2 kilométer futás. Ebből egy profi versenyző három-négynél többet nem tud bevállalni egy versenyszezonban, ezért jelentek meg a töredéktávok.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.