Célegyenesben a Balaton-átúszás

Csütörtökön délben kiderül, megrendezhetik-e eredeti időpontjában az eseményt, amelyen a biztonság mindenek felett áll, és a szervezők a jótékonyságról sem feledkeznek meg.

Közeleg a 37. Lidl Balaton-átúszás időpontja, június 29., szombat. Hogy megrendezik-e, csak csütörtök délben válik bizonyossá, s noha nem jósolnak rossz időt, a szervezőknek nemcsak azt kell figyelembe venniük, esik-e majd az eső, hanem, hogy mekkora szél várható.

A Révfülöp és Balatonboglár közötti 5.2 kilométert tízezren teljesíthetik. Köztük hírességek is, ebben az esztendőben Kovács „Kokó” István a rendezvény arca, tavalyelőtt Risztov Éva, míg 2018-ban Biros Péter és Székely Bulcsú korábbi vízilabdázók voltak.

Annyi biztos, hogy elindul Magyar Bálint, a Madách Színház színművésze, Berács József, a Corvinus Egyetem professzora és Köteles Géza, az Operaház karmestere. A tervek szerint rajthoz áll Filó Edit szaxofon és klarinétművész, Fehér Dániel, a Kolibri Színház művésze, illetve Tótka Sándor világ- és Európa-bajnok kajakozó is.

Az első úszók a tervek szerint 7.30-kor indulnak, az utolsók délben, de legkésőbb 16 óráig mindenkinek meg kell érkeznie. Az úszók biztonságára 130 vitorlásból, hét kishajóból és négy motorcsónakból álló úszófolyosó felügyel, de vízirendőrök és vízimentők is folyamatosan figyelemmel kísérik a versenyzőket. A teljes stáb 1500 fős lesz, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság hét hajóján 15-en foglalnak helyet, míg a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata 18 fős legénységgel segíti, hogy balesetmentesen fejeződjön be az átúszás.

Orvosi igazolást vizsgálat után a helyszínen is állítanak ki a sátrakba beosztott doktorok, ez némileg megnöveli a nevezési költségeket, vagyis jobban jár(t), aki előzetesen feltöltötte a háziorvos által aláírt és lepecsételt, a szervezők által kiküldött formanyomtatványt, vagy éppen érvényes sportorvosival rendelkezik.

Azt se hallgassuk el, hogy a Bátor Tábor Alapítvány jótékonysági sportközösségének amatőr sportolói (Élménykülönítmény) a Balaton-átúszással negyedik éve segítik az alapítvány munkáját. Tizennégy úszójuk idei gyűjtési célja 2.2 millió forint, amelyet a súlyos betegek nyári táboroztatására fordítanak.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.