Válassz megfelelő úszószemüveget!

A Balaton-átúszásra készülve nem mindegy, milyen felszerelésben vágunk neki a távnak. A Decathlon segítségével most a kezdők, a haladók, de még a szemüvegesek is könnyedén dönthetnek.

Úszószemüveg választó

Nem tudsz kiigazodni, milyet is válassz? Felnőttként csak a felnőtt úszószemüvegek között válogatsz, mégsem találsz rá az igazira? Leveszed a legdrágább úszószemüveget a polcról, mégsem jó? Kényelmetlen, nyom? Miért lehet ez? Mi alapján különböztetjük meg a kezdő, középhaladó és haladó/intenzív úszószemüvegeket a Decathlonnál? Egy kis segítség, hogy választ kapj a kérdésekre és eligazodj kínálatunkban.

A Decathlonnál a legtöbb termékcsaládunkat szegmentáljuk. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók dolgát megpróbáljuk megkönnyíteni azzal, hogy például az úszószemüvegeket kategorizáljuk. Ennek köszönhetően alakult ki a kezdő, a középhaladó és a haladó, vagy más néven intenzív szegmens.

A kezdők

A kezdő szegmensben található úszószemüvegeket megálmodó és megalkotó termékmérnökök a kényelmet és az egyszerűséget tartották szem előtt. Azoknak ajánlják ezeket a szemüvegeket, akik most kezdenek el úszni, vagy csak néha – alkalmanként, mondjuk kéthetente vagy maximum heti egyszer űzik a sportot. Kényelmes attól lesz a szemüveg, minél puhább azon része, amellyel az arcunk érintkezik.

Egyszerűség alatt azt értjük, hogy könnyen be tudjuk állítani magunknak a legmegfelelőbbre az úszószemüveget. Ez általában egy csattal vagy gombbal történik, mondhatni, nincs túlbonyolítva.

Ilyen kezdő/alkalmi használatra javasolt az Easydow úszószemüveg. Viszonylag széles látómezővel rendelkezik, de elég merev a kerete, emiatt a stabilitása mérsékeltnek mondható. Például fejesugrásnál nagyon könnyen elmozdul, mivel viszonylag nagyobb szemüvegről van szó. Létezik belőle S-es és L-es változat. Azért nem gyerek és felnőtt jelöléseket használunk, mert az úszószemüveget nem kor alapján ajánljuk, hanem arcforma alapján. Keskeny arcúaknak – akik lehetnek felnőttek is, nem csak gyerekek – az S-es méretűt, míg a szélesebb arcúaknak az L-est javasoljuk. A legfontosabb, hogy mindig próbáljuk fel az úszószemüvegeket és vákumteszttel ellenőrizzük, hogy megfelelő-e.

Easydow úszószemüveg – egyszerű és kényelmes

A középhaladók

A középhaladó szegmensbe tartozó úszószemüvegeknél a fő szempont a stabilitás, de a kényelem sem utolsó. Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik nemcsak az egészségmegőrzés miatt úsznak, hanem hogy fejlődjenek. Heti szinten akár kétszer-háromszor is úsznak.

Egyik személyes kedvencem is ebben a kategóriában található, a Spirit. A nagyobb stabilitás érdekében a pántja hátul kettéválik és nemcsak egy helyen, hanem mind a két oldalon nyomógombbal állítható. A kerete nagyon rugalmas, emiatt jobban felfekszik az arcra. Szintén létezik belőle S-es és L-es változat is, sőt még átlátszó, füstös és tükröslencsés is mindkét méretben. Ezt a szemüveget úgy tervezték, hogy a lehető legtöbb arcformára jó legyen.

Spirit szemüveg – a legtöbb arcformához passzol

Ha esetleg mégsem lenne jó a Spirit úszószemüveg, akkor érdemes megpróbálni a B-fit nevű modellt. Hasonlóan az előzőhöz, ez is egy középhaladó kategóriájú darab. Ebből már nincs kétféle méret, csak egy, viszont cserélhető az orrnyerge. A Spirit szögletességével ellentétben inkább oválisabb formát ölt. A pántja szintén kettéválik hátul a stabilabb tartás érdekében. Kétoldalt bővíthető vagy szűkíthető a pántok mérete. Megtalálható tükrös változatban is, ami kültéren vagy erős fényű uszodába jó választás.

B-fit úszószemüveg – cserélhető orrnyergével személyre szabható

A haladók

A haladó szegmenshez elérve észrevehető, hogy a szemüveglencsék mérete csökkent. Ez azért van így, mert ebben a szegmensben a legfontosabb a hidrodinamika és a maximális stabilitás. Ezek a szemüvegek már teljesen megfelelőek versenyeken is, sőt még a FINA, azaz a Nemzetközi Úszószövetség által is elfogadottak. Ezeket a szemüvegeket azoknak ajánljuk, akik hetente négy-öt vagy akár több alkalommal edzenek.

B-fast úszószemüveg – versenyeken is megállja a helyét

Ilyen úszószemüveg a B-fast szemüveg. Ebben a szegmensben már nincsenek különböző méretek, csak olyan szemüvegek vannak, amik teljesen személyre szabhatóak. A B-fast szemüvegnél ez nagyon jól érvényesül, hiszen az orrnyerge mindkét oldalon milliméter pontosságra beállítható a saját paramétereinknek megfelelően. Jár hozzá egy műanyag, laposfejű csavarhúzóhoz hasonlító eszköz, ennek a forgatásával tudjuk fel vagy lefelé mozgatni a lencsék belső felében elrejtett csavarokat, amivel szélesíteni vagy szűkíteni tudjuk az orrnyerget. A szemüveg lencséje kicsi, ezért jobban beleül a szemüregbe.

Emiatt olyan úszóknak nem nagyon ajánlott, akik csak alkalmanként úsznak és az a lényeg, hogy a szemüveg kényelmes legyen, mert eléggé tudja nyomni a szem körüli csontokat.

Mivel nagyon fontos a hidrodinamika – minél kisebb legyen az ellenállás –, így a lencsék külső részét lekerekítették, ami elvezeti a vizet. A maximális stabilitás érdekében duplapántos.

Mikrometrikusan állítható orrnyereg

Lehet, hogy valakiben felvetődik a kérdés: mi van akkor, ha állítani kell a szemüvegen, de a hozzá való „csavarhúzó” nincs nálunk? A tervezők erre is gondoltak, hiszen a hátsó pánton lévő csatról csak el kell húzni a kis szilikon védőt, és ki tudjuk nyitni, máris ott az eszköz ami ugyanazt a szerepet tölti be, mint a csavarhúzó. Ebből a szemüvegből is létezik világos, füstös és tükrös verzió is.

Gondoltunk a szemüvegesekre is!

Sokan talán nem is tudják, de a Decathlonnál vannak korrekciós úszószemüveg-lencsék is. Ezek a lencsék dioptriásak, így a szemüvegesek is élesen látnak a víz alatt. Teljesen biztonságos, hiszen egy párizsi szemésszel kooperálva alkották meg. Tudom, milyen, amikor úgy kell úszni, hogy rossz a szemünk, és csak egy sima lencsés úszószemüvegünk van. Valljuk be, nem a legkomfortosabb.

Korrekciós lencse rövidlátóknak

Miért csak lencsék? Azért, mert először ki kell választanunk a keretet. Ebből van S-es és L-esméretű, ugyanúgy mint az úszószemüvegekből a kétféle arcformára. Ezután – attól függően, hogy S-es vagy L-es a keret – ki kell választanunk a lencséket. Lencsékből is értelemszerűen létezik S-es és L-es, ami fontos, hogy nincsen jobbos és balos, a keret mindegyik oldalába beleillik ugyanaz a lencse.

Használati útmutató

Nullástól –6-ig léteznek lencsék, így össze tudjuk válogatni a nekünk megfelelő kombinációt. Azért jó, hogy lencséket tudunk belepattintani a keretbe és nem fixen korrekciós szemüvegek vannak, mert ha például az egyik szemünk –3-as, a másik –4-es, akkor teljesen személyre szabható, és máris úgy látunk a víz alatt, mint a parton a szemüvegünkkel.

írta: Koller Kata (Decathlon)

(x)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.