Gencsapáti a BMX-esek bázisa

Visszaköltözik a sportélet a nyugat-dunántúli községbe, hosszú idő után szombaton és vasárnap ismét bringásoknak rendeznek országos bajnokságot, illetve versenyt a Magyar Kupáért.

Gencsapátiba visszaköltözik a sportélet, hosszú idő után a hétvégén újra BMX-esek lepik el a nyugat-dunántúli községet, hogy megküzdjenek az országos bajnoki címért és a Magyar Kupáért.

„A pálya készen áll – kezdte a rendezvény főszervezője, a mindössze 23 esztendős Vincze Gergely. – Csupán a felvonalazás és egy-két apróság maradt hátra, de ezekkel hamar megleszünk.”

A 2700 lakosú Gencsapáti nemegyszer adott már otthont BMX-viadaloknak, az elmúlt 3-4 évben mégsem rendeztek itt versenyeket. Vincze Gergely mert nagyot álmodni, és vállalta, hogy újra elhozza a községbe a kerékpársport bázisaként számon tartott szakág legfontosabb hazai eseményét.

„Több mint kétszáz versenyen jártam már, ellestem egy-két ötletet, amelyeket a mostani verseny szervezésekor felhasználtam. Jó lenne, ha minél előbb új fejezet nyílna a hazai szakág történetében, ezért az előző országos bajnokságok színvonalához képest jobb és más stílusú versenyt akarunk rendezni.”

Mint minden évben, az idén is a Veszprémi Spartacus SE és a GYSEV Sopron BMX SE versenyzői állnak legnagyobb eséllyel rajthoz a szombaton sorra kerülő BMX cross (licences) ob-n, amelyet vasárnap a Magyar Kupa amatőrfutamai követnek. A két klub BMX-esei mind a nyolc életkori kategóriában – gyermek 2, gyermek 1, serdülő, ifjúsági, junior, elite 1, elite 2, felnőtt amatőr – taroltak a tavalyi ob-n, és vélhetően nem lesz másképp az idén sem – bár a verseny eredeti helyszínének és időpontjának kései megváltoztatása nem tett jót a nevezésnek.

„A tavalyi ob-n mind az egyéni, mind a csapatversenyeken jól szerepeltünk, jó lenne, ha ezt a teljesítményt most is meg tudnánk ismételni – mondta Borbély Ferenc, a veszprémiek edzője, a válogatottért felelős szakágvezető. – Nemrég azonban a verseny helye és időpontja is megváltozott, így azok, akik az eredeti időponthoz igazították nyaralásukat, most nem tudnak eljönni, emiatt két kategóriában sem tudunk versenyzőt indítani. Ezenkívül az elite 1 kategória tavalyi győztese, a válogatott kerettag Szoboszlai Patrik Dániában készül, így ő sem lesz ott a versenyen.”

Borbély Ferenc elárulta, a tavalyi ob-ra több versenyzőt is ki tudtak állítani különböző életkori kategóriákban, most azonban – a fent említett okokból – ez nem így lesz. Ennek ellenére junior és ifjúsági korcsoportban a veszprémieket tartja esélyesebbnek.

„Nemcsak a BMX-szakágnak, hanem az egész hazai kerékpársportnak is nagyon jót tenne, ha a BMX-re kicsit jobban odafigyelnének, és a magyar versenyzők még több nemzetközi versenyen vehetnének részt. Jó kezdeményezés a magyar BMX-eseket is felvonultató Alpok–Adria-kupa, amely magas színvonalú nemzetközi licences verseny. Sajnos még nem tartunk ott, ahol Olaszország, Franciaország vagy Nagy-Britannia. Ezekben az országokban felismerték, hogy a BMX-et kiemelten kell kezelni, mivel a többi kerékpáros szakág bázisa.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.