A „Professzor” lett az Atlético veszte?

Az Atlético Madrid a héten búcsúzott a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A csapat védője, Sztefan Szavics az erőnléti edzőt okolta a kudarcért. Az Atlético fizikumáért évek óta az egykori rögbijátékos, Oscar Ortega felel.

Mintha három tüdejük lenne – hányszor jellemezték már így az elmúlt években az Atlético Madrid játékosait. A spanyol focicsapat fizikumáért a könyörtelen módszereiről híres, „Professzor” becenévre hallgató Oscar Ortega felel, aki Diego Simeone kinevezése, 2011. december 23. óta dolgozik a csapattal.

A Rocky 2-ben van egy jelenet, amikor Mickey Goldmill edző azt mondja Rockynak, hogy mennydörgést fogsz enni, villámot…. Nos, aki ismeri a filmet az tudja, hogy mit tett hozzá még Goldmill. Oscar Ortega is hasonló szellemben edzi a focistáit.

A felkészülési időszak első napjai például pokoliak az Atlético focistái számára. Labdát még álmukban sem nagyon látnak, az edzésprogram njelentős részét a napi többórás hegyi futás teszi ki. Azok a focisták, akik a szünetben jobban leeresztenek, nemegyszer rosszulléttel küzdenek.

Ortega kemény módszereiről híres /Fotó: AFP

A futás mellett természetesen a jól bevált erőnléti edzések, mint például a boksz vagy a TRX sem hiányzik Ortega repertoárjából. A Professzor nagy hangsúlyt fektet az erőre, a sebességre és a rugalmasságra. Ő maga korábban rögbizett, így az ott szerzett tapasztalatait is szívesen hasznosítja.

Az Atlético edzőközpontjában mindennapos a mérlegelés is. Ez leginkább Diego Costának volt kellemetlen, aki súlyproblémákkal küzdött.

– A mérlegeléstől nem félek, az edzéseitől annál inkább – nyilatkozta korábban Costa Ortegáról.

Mindenesetre Ortega egyéni edzésmódszerrel és étrenddel formába hozta a játékost.

A csapat vezetőedzője, Diego Simeone évek óta megbízik Ortegában. Az As viszont arról cikkezett, hogy a keddi, Juventus ellen 3–0-ra elveszített BL mérkőzés után Sztefan Szavics védő összeveszett Ortegával. A madridiak hiába nyertek az első meccsen 2–0-ra, a torinói vereséggel búcsúztak a legrangosabb kupasorozattól. Szavics szerint ennek Ortega az oka, aki a szokottnál is keményebb edzést tartott a meccs előtti napon, és ez lett a vesztük. A madridiak öltözője Szavics és Ortega veszekedésétől volt hangos a meccs után.

Ortega pozícióját rontja, hogy január végén nemi erőszak miatt letartóztatták. A kihallgatás napján ugyan elengedték és szabadlábon védekezhet, de nem tudni, hogy az elmúlt hetek történései mennyire befolyásolják a jövőjét az Atléticónál.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.