Az erőemelés sem korfüggő

Az amerikai Judy Cole állítja, a futás okozta térdfájdalmakra 73 évesen is az erőemelés az egyik legjobb gyógyír, illetve kerékpározással és a tornatermi edzéssel is növeli futóteljesítményét.

Az Egyesült Államokban élő 73 esztendős Judy Cole nem akármilyen teljesítményt ért el a Texasban megrendezett Austin Fittest-kihíváson (Austin legfittebb embere). Korcsoportjában első helyen végzett azon a leginkább akadályversenyre emlékeztető megméretésen, amelyen az indulóknak erejükről, egyensúlyozó- és állóképességükről, illetve fürgeségükről kellett tanúbizonyságot tenniük.

Sőt, nemcsak saját korcsoportjában, hanem az eggyel fiatalabbak között is győzött, de az igazsághoz hozzátartozik, mindkettőben ő volt az egyetlen induló. Ennek ellenére nem adja fel a küzdelmet, mert mint mondja, szeretné, ha példáját minél többen követnék, és a legközelebbi kihíváson méltó ellenfelekre lelne.

„Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy koruk előrehaladtával egyre kevesebbet mozoghatnak, én azonban ennek éppen az ellenkezőjét vallom. Szeretném, ha minél többen csatlakoznának hozzám, és kilépve komfortzónájukból a korombeliek is végeznének erősítő gyakorlatokat” – nyilatkozta a Runner’s World neves futószaklapnak.

Judy Cole a harmincas évei elején kezdett el futni munkatársai buzdítására – először csak az ebédszünetben. Első alkalommal azonban olyan jól érezte magát, hogy nyomban a futás rabja lett, csakhogy a térde nem bírta a terhelést, ezért edzőtársai ösztökélésére elkezdte az erősítő edzéseket.

„Nekiálltam, hogy fejleszthessem az elülső és hátsó combizmaimat, s ennek révén rögvest javulni kezdett a térdem. Kis idő elteltével elmúlt a fájdalom, és szerencsére azóta sem tért vissza.”

Miután megszűntek a térdproblémái, nekigyürkőzött a különböző távoknak. Először csak 5000 méteren, később a félmaratonin, majd a maratonin is elindult. Ekkor látta elérkezettnek az időt, hogy próbára tegye magát ultratávon is. Azt követően, hogy megnyert egy 50 kilométeres versenyt, emelte a tétet, és nekirugaszkodott a 80 kilométeres Kentucky-versenynek, majd a 100 kilométeres Floridai Ultra Trailnek.

Hogy tartsa formáját, rendszeresen edzőterembe járt, főként azután, hogy nyugdíjba vonult betegápolói munkájából. Már a hatvanas éveiben járt, ám az erősítéseknek – és személyi edzőjének – köszönhetően korábban sohasem érezte magát olyan jó kondiban.

Rengeteget plankol és kettlebellezik, nem hanyagolja el a medicinlabdát és a guggológyakorlatokat sem. Ha ez nem lenne elég, erőemelést is végez és kerékpározik, de a TRX sem maradhat el. Állóképesség-, egyensúly- és állékonyságfejlesztő órákat is vesz, mert mint mondja, a kor előrehaladtával hajlamosak vagyunk mellőzni ezeket.

 

 

Kedvence az erőemelést, a guggoló-, valamint a fekvőhelyzetből indított súlyemelést ötvöző gyakorlatsorozat, amelynek köszönhetően egyre nagyobb nehezékeket rakat a súlyzó végére. Fél évvel ezelőtt még csak 23 kilogrammot bírt megemelni, ma már 52 kilogrammnál tart.

„Hazudnék, ha állítanám, hetvenhárom évesen nincsenek fájdalmaim. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy több mozgást és funkcionális edzést kell beiktatnunk a hétköznapjainkba, függetlenül attól, hogy mit sportolunk. Ami a futást illeti, az erősítő tréningek nagyon hasznosak, mert nemcsak az alsó-, hanem a felsőtest izmait is fejlesztik. Próbáljunk úgy lefutni egy ultratávot, hogy a kezünk és a vállunk gyenge! Gondolom, sokan sejtik a választ, acélos izomzat nélkül lehetetlen. A biciklizés és a tornatermi edzés is jelentősen növelte a futóteljesítményemet.”

Fotók: Wendy Huber

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.