Életmódváltás: tanácsok kezdőknek

Annak, aki most alakítaná át életvitelét, de semmiképpen sem akar vagy tud edzőhöz menni, a csupasport.hu szerzője és egyben szakértője kíván néhány praktikus tanáccsal szolgálni.

Ha rendszeres, sőt intenzívebb sportolásról beszélünk, akkor nyilvánvaló, hogy edző nélkül nem lehet ellenőrizni a helyes kivitelezést, mert csorbul a hatékonyság, s idővel a kontroll is hiányzik – de így sem lehetetlen megvalósítani az álmokat.

1. Milyen mozgásformát válassz?

Nyilván az számít, hogy ki mit szeret mozogni, de az alakformálást, az egészséget és a test lehetőségeinek teljes kihasználását nézve az erősítő edzés tűnik a leghatékonyabbnak. Egy egészséges izomzat ugyanis nemcsak a csontozat munkáját könnyíti meg, de jótékonyan hat a kalóriafelhasználásunkra, jó hatással van a hormonrendszerünkre.

2. Erősíteni, de hogyan?

Szép, formás és egészséges izomzat szabad súlyok használatára érhető el a leghatékonyabban. Izmosnak lenni azért jó, mert az izom fenntartása a szervezet számára sokkal nagyobb energiát igényel, mint a zsír fenntartása. Vagyis aki izmos, az alapból zsírt éget.

3. És hogyan égethetek még zsírt?

Azon kívül, hogy izmos vagy – és önmagában az erősítő edzés is zsírégető -, jótékonyan fog hatni a szervezetedre, ha végzel keringésfokozó edzéseket. Ez lehet futás, úszás, kerékpározás, gyaloglás, használhatod a kardiógépeket az edzőteremben, ilyen a lépcsőzőgép, az elliptikus tréner vagy a taposógép. A két legismertebb formája a zsírégető edzésnek az, ha zsírégető pulzuszónában edzel, vagy interalledzést végzel, ami azt jelenti, hogy váltakozó pulzuszónákban végzed a mozgást.

4. Milyen gyakorisággal?

A heti három edzés a minimum, az lenne jó, ha az erősítő edzésed és a kardió-, keringésfokozó edzésed nem esne egy napra, ha ezt nem tudod megoldani, akkor az erősítés utánra időzítsd a kardióedzést. Ennek időtartamát fokozatosan növeld, 40 perc fölött igazán hatékony.

5. Mit egyek és mit igyak?

Egyél húst, tojást, sok zöldséget, akár párolva, akár nyersen. Ha szénhidrát, akkor lassú felszívódású, összetett szénhidrát legyen, a neten megtalálod, melyek ezek. Fogyassz olajos magvakat, ha tudsz, akkor halat. Gyümölcsöt is ehetsz, de igyekezz az alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök felé húzni. Inni leginkább vizet kellene, hiszen a testünk fontos alkotóeleme a víz. Ezen kívül ihatsz gyógyteát, zöld teát és gyümölcsteát.

6. És mit ne egyek és ne igyak?

Cukros, fehér lisztes, feldolgozott, tartósított élelmiszereket ne fogyassz. Kerüld a gyorséttermeket, a cukros üdítőket, az édességeket. Ne igyál élénkítő italokat és kerüld az alkoholt, főleg az égetett szeszt!

7. Hogyan kontrolláljam magam?

Az izom nehezebb, mint a zsír, vagyis nem biztos, hogy a mérleg mindig reális képet fog mutatni. Ezért szoktam ajánlani a havonkénti fotózást, a tükör, illetve a fénykép a legjobb „mérleg”.

8. Mennyi idő, amíg lesz eredmény?

Ha rendesen betartasz mindent, ha a terhelésedet az edzőteremben fokozatosan növeled (2-3 hét alatt hozzá fogsz szokni az edzésadagodhoz, ezért kell változtatni), ha pihensz eleget, akkor 4 hét után már észlelni fogod a változásokat, és nyárra már sokkal jobb formában mehetsz ki a strandra.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán
Végig azt hallgatta, hogy a negyedik helyen halad, ám magabiztosan győzött a VTM-en
Az előírt napon nincs mese, edzeni kell! – Bátyai Évának a futóverseny a fesztivál
Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.