Az energiaitalok előnye és hátránya

A különböző termékek hazánkban is népszerűek, s rövid távon valóban képesek javítani a teljesítményt, illetve csökkenteni a fáradtságérzetet, hosszú távú fogyasztásuk azonban inkább kellemetlenséget okoz.

Edzés előtt, közben vagy után sokan fogyasztanak különböző energiaitalokat, ám az egészségünk szempontjából jobban járunk, ha természetesebb energiabomba után nézünk. Ilyen lehet a banán, a zöld tea vagy az alacsony zsírtartalmú tej, sőt mértékkel fogyasztva talán még a jó minőségű csokoládé is.

Az energiaitalok, elsősorban a koffeinnek és a taurinnak köszönhetően, valóban képesek növelni a fizikai és mentális teljesítőképességet, segítségükkel energikusabbnak, erősebbnek és frissebbnek érezhetjük magunkat, de számolni kell a kellemetlen mellékhatásokkal, az álmatlansággal, a magas vérnyomással vagy a fejfájással. Hosszabb távon a szív és érrendszernek sem tesz jót, nyugtalanságot okozhat, és nagyobb mennyiségben fogyasztva a koffein vízhajtó hatása miatt akár enyhe dehidratáltság vagy gyomorpanasz is jelentkezhet. És persze ne feledkezzünk meg, hogy a legtöbb készítmény viszonylag sok cukrot tartalmaz (ami az energia szempontjából persze nem hátrány), de lehet kapni cukormentes változatokat is.

A témában természetesen számos tudományos kutatás készült már, az egyik legtöbbet idézett, 2001-es vizsgálat szerint az energiaitalok rövid távon jelentősen javítják a memóriát, a reakcióidőt, a mentális és a fizikai teljesítőképességet. Profi kerékpárosokon 2009-ben végeztek egy felmérést, amelynek eredménye, hogy akik energiaitalt fogyasztottak, azoknak sokkal jobb volt az állóképességük.

Kerékpárosokon is tesztelték már az energiaitalok hatását
Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

Ugyanakkor a 2015-ben profi röplabdázókon végzett kutatás szerint három szettet játszva az energiaital sem javított szignifikánsan a játékosok teljesítményén – ez alapján tehát nehéz ítéletet mondani.

A British Journal of Nutrition 2014-ben 90 sportolón végzett kísérletében 53 férfit és 37 nőt két csoportra osztottak, az egyik energiaitalt, a másik koffein nélküli placebót kapott, majd egy óra múlva mindannyian végigdolgoztak egy hosszú, kimerítő edzést.

Bár az a csoport, amelyik energiaitalt kapott, 3–7 százalékkal jobban teljesített, sőt erősebbnek, energikusabbnak érezte magát, minden harmadik ember nehezebben aludt el este, másnap pedig fásultabb és idegesebb volt. Azaz a kisebb előnyt nagyobb hátrány követte.

A kutatás egyébként megállapította, hogy az energiaital a nőkre és a férfiakra is egyformán hat, ezen a téren nem volt szignifikáns eltérés.

Időnként tehát, mértékkel fogyasztva, hasznos is lehet, hosszabb távon, állandó fogyasztásra azonban senkinek sem ajánljuk.

A banán egészségesebb energiaforrás

Végül ne feledkezzünk meg az árról sem: egy átlagos energiaital 200–300 forintba kerül, ha hetente csak hármat iszunk meg, majdnem ezer forintot költünk, pedig ebből a pénzből vehetünk 2–3 kg banánt vagy egy kilogramm csirkemellfilét.

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.