Mire számítsunk, ha elhagyjuk a cukrot?

Az életmódváltás egyik első lépése a finomított cukor elhagyása az étrendből, ami szinte mindenkinek nagy kihívás. Pedig a szervezet nagyon hálás lesz érte.

Egy korábbi kimutatás szerint a magyarok napi szinten fejenként 10 dkg cukrot esznek, ami éves szinten egy embernél több mint 35 kilót jelent. Cukor nem csak az édességekben van. Rengeteg finomított cukrot tartalmaznak a szószok, az instant levesek, a reggelizőpelyhek, a gyümölcsjoghurtok is. A túlzott cukorfogyasztás számos egészségügyi problémát okoz. Cikkünkben most azt mutatjuk be, a szervezeted hogyan reagál, ha elhagyod a cukrot az étrendedből.

1. Elvonási tünetek

Amit leghamarabb észlelni fogsz, nem lesz kellemes. A cukor ugyanúgy függőséget okoz, mint a koffein vagy az alkohol, ezért elvonási tünetek jelentkezhetnek, ha leszoksz róla. Ilyen például a fejfájás, hányinger, rossz közérzet, letargia. Az első két nap a legnehezebb, de ha túl leszel rajta, már tényleg érezni fogod a cukormentes élet pozitív egészségügyi hatásait.

2. Jobb szívműködés

A túlzott cukorfogyasztás növeli a gyulladásos megbetegedések kockázatát, ami szívbetegséghez is vezethet. Ha nem eszel finomított cukrot, egészségesebb lesz a szíved.

3. Megszűnnek a vérnyomásgondok

A magas vérnyomás gyakori probléma a sok cukrosat fogyasztók körében. A cukorfogyasztás közvetlenül nem jelent magas vérnyomást, de úgymond ennek a „járuléka”. Az egészségtelen étrend elhízáshoz vezet, ami aztán vérnyomásproblémákkal jár. Ha nem eszel cukrot, ennek a kockázatát is csökkentheted.

4. Energikusabb leszel

Ha a cukros ételek helyett olyan élelmiszerekből nyersz energiát, amelyek komplex szénhidrátot tartalmaznak, energikusabbnak fogod érezni magad.

5. Beindul a fogyás

Azt talán mondani sem kell, hogy ha lemondasz a finomított cukorról, az fogyással is jár. Sőt ha olyan ételeket eszel, amelyek fehérjében, rostban, egészséges zsírban gazdagok, akkor kevesebbet leszel éhes, napokon belül laposabb lesz a hasad, és a kilók is elkezdenek lemenni.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.