Fájdalom ellen kranioszakrális terápia

Aki már átélte, milyen az, amikor a fájdalom nem enged sportolni, tudja, hogy az ember reménykedve próbál belekapaszkodni minden gyógymódba. A kranioszakrális terápia sok problémára megoldást jelent.

Öt éve zsibbadt már az alsó lábszáram minden futás közben, amikor egyszer csak összehozott a sors Molnár Anna kranioszakrális terapeutával. Addigra már szinte minden létező gyógymódot kipróbáltam, eredménytelenül, tehát nem igazán hittem benne, hogy Anna segíthet. Mégis elmentem hozzá, és nem bántam meg: azóta újra futok.

Mi a lényege a kranioszakrális terápiának?

Olyan gyógymód, amely segít abban, hogy a test természetes módon újrarendezze és gyógyítsa önmagát. Az elnevezés a két végpont, a koponya – cranium – és a keresztcsont – sacrum – latin nevéből ered. E kettőt köti össze a gerincoszlop. Az agy és a gerincvelő a kranioszakrális rendszerben termelődő agyi-gerincvelői folyadékban lebeg, amit egy hármas rétegű kötőszöveti hártyarendszer véd. Jelentőségét mutatja, hogy ebben a környezetben fejlődik a központi idegrendszer, amely minden szervvel összeköttetésben áll, és működésükre hatással van. Ahhoz, hogy a testünk harmonikusan működhessen, az szükséges, hogy az agyi-gerincvelői folyadék akadálytalanul áramolhasson a rendszerben.

Mi történik akkor, ha nincs meg ez az akadálytalan áramlás?

Amikor a szervezetet valamilyen fizikai vagy lelki trauma éri, blokkok, elakadások alakulhatnak ki a kranioszakrális rendszerben. Ezek – többek között – tartós izomfeszüléshez, rossz testtartáshoz, a vázrendszer apró elmozdulásaihoz, valamint szöveti elváltozásokhoz is vezethetnek. Ezek mind gátolhatják a folyadék szabad áramlását, ami hosszú távon akár krónikus betegségek kialakulásához is vezethet, hiszen a szervezet tárolja ezeket a blokkokat, akár évtizedeken keresztül is.

A kezelés során mi történik?

A feszült testtájékok, jellemzően a nyak, medence, gerincoszlop és a koponyacsontok ellazulásával megvalósul a testfolyadékok zavartalan áramlása, ami alapfeltétele az egészségnek, az immunrendszer hatékony működésének és a jó közérzetnek is. A kezelő rendkívül gyengéd, finom érintésekkel dolgozik, ami egy mélyen ellazult, relaxált állapotot eredményez. Életkortól függetlenül bárkinél alkalmazható, akut fájdalom esetén is. Biztonsággal kezelhetők vele idősek, kismamák, csecsemők is.

Molnár Anna számos kellemetlen panaszt tud orvosolni

Én, aki rossz alvó vagyok, nálad rendszeresen elalszom. Mivel magyarázható ez a kellemes „mellékhatás”?

A kranio rendkívül hatékony a stressz oldására, álmatlanságra, gerincsérv megelőzésére, érzelmi problémákra vagy a gyász feldolgozására. Várandósság ideje alatt elősegíti a magzat zavartalan fejlődését. Segítséget nyújt továbbá, hogy a műtéti beavatkozás, szülés után a test minél hamarabb regenerálódjon. Ajánlom nemcsak betegeknek, hanem egészségeseknek is, hiszen fontos szerepet játszik a megelőzésben is. Csökkenti a felgyülemlett stresszt, fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, erősíti az immunrendszert, segíti a jó alvást, általános jó közérzetet biztosít, és hozzájárul a testi-lelki harmónia eléréséhez.

Hogyan magyarázható el az, amit csinálsz? Én csak annyit érzek, hogy egészen finom, kis mozdulatokkal dolgozol, olykor forróságot érzek, máskor apró kis szúrásokat, és azt, hogy végtelenül megnyugszom.

Egy speciális technikával oldom a fascia, más néven kötőszövet sérüléseit, letapadásait.

A fasciáról az izmok kapcsán hallottam eddig.

Tudni kell, hogy mi, emberek, tetőtől talpig össze vagyunk kötve. Kívülről a bőrünkkel, belül pedig a fasciarendszer az, ami a talpunktól a fejünk búbjáig összeköti az emberi testet. Minden belső szervünket körülveszi, elválasztja őket, és engedi mozgáskor az egymás mellett történő akadálymentes elmozdulásukat. Erős, csúszós, nyálkás réteg. Minden izmot körülvesz, így védve őket a túlnyúlástól, szakadástól, mivel feszesebb azoknál. Összeköti a szerveket a bordákkal, az izmokkal, és a csontokat is egymáshoz kapcsolja. Úgy képzeld el, mint egy testharisnyát. Egy olyan szövet, amely összeköti a testünk összes sejtjét, és gyakorlatilag a test formáját adja. Ha ezt a fascialáncot valamilyen sérülés, trauma éri, a hártyák összetapadhatnak, megkeményedhetnek. A mozgáshiány rugalmatlanná teszi a kötőszövetet, a krónikus stressz hatására pedig tömörödik, hogy védje az alatta fekvő izmokat. A sérült fascia alkalmatlan lesz az optimális mozgásra, és a test más területein is okozhat problémát. Ennek az oldására is alkalmas a kranioszakrális terápia.

Milyen régi tudomány ez? És eddig mért nem használták?

A kranioszakrális terápia létrehozása a cerebrospinális, az agyi-gerincvelői folyadék ritmikus pulzálásának felfedezésén alapszik. Doktor William Sutherland az 1930-1940-es években rájött, hogy az agy által termelt agyi-gerincvelői folyadék, amely átmossa az agyat és a gerincvelőt, ritmikusan pulzál, és ez a ritmus minden csontban és szövetben érzékelhető. Saját magán kísérletezett, és tapasztalta, hogy a koponyacsontok nem megfelelő mozgásának milyen negatív egészségügyi hatásai lehetnek, mind testi, mind pszichés vonatkozásban. A kranioszakrális terápia másik megalkotója doktor John E. Upledger amerikai orvosprofesszor volt. Az 1970-es években a Michigan Állami Egyetem kutatócsoportja az ő vezetésével bizonyította, hogy a koponyacsontok között nincs szilárd összeköttetés, hanem enyhén mozognak és mozgathatók. Azóta ezt a terápiát egyre szélesebb körben alkalmazzák, Európában sok kórházban kiegészítő terápiaként is. Nálunk sajnos még mindig kevésbé ismert.

Világszerte mennyire elfogadott?

A világon már több mint kétezer Upledger Intézet működik, nálunk is van egy, ahol képeznek terapeutákat.

Én heti egyszer járok hozzád, most már csaknem egy éve. Az én alsó lábszárammal csodát tettél. Átlagban milyen gyakori kezelés az ideális?

A kezelés gyakorisága attól függ, milyen problémával jönnek hozzám. Normál esetben hetente egy alkalom a javulásig, onnantól ritkítunk párszor, majd lassan „elengedem” a vendéget, de egészséges embernél is jó évente három-négy alkalom.

 

Amiben a kranio segít

Az alábbi problémák esetén ajánlott a kranioszakrális terápia igénybevétele:

– Derék-, hát-, gerinc- és nyakfájdalom

– Fejfájás, migrén, stressz

– Emésztéssel, anyagcserével kapcsolatos problémák

– Depresszió, pánikbetegség, szorongás, érzelmi problémák

– Éjszakai fogcsikorgatás, állkapocsproblémák

– Álmatlanság, alvási nehézségek

– Központi idegrendszeri problémák

– Menstruációs görcsök, fájdalmak

– Immunrendszeri problémák

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.