Felfrissülés százhúsz kilónyi jégben

A kemény fizikai teljesítmény utáni jeges fürdőzés bevett regenerációs módszer sportolóknál, kevesen vannak azonban, akik a mentális felfrissülés kedvéért ücsörögnek a jeges vízben. Ismerjük meg az ázsiai Jégembert!

Különleges történet Alan Thongé, aki a malajziai Kuala Lumpurból indulva vált az ázsiai Jégemberré. Ma már a Wim Hof-módszer elismert oktatója, szerte a világon vesz részt különféle workshopokon és tart edzőtáborokat, elsősorban a stresszkezelésre és meditációra fókuszálva, amely a Wim Hof-módszer alapján extrém körülményekkel kombinálódik.

Alan Thong sarkvidéki túráján fedezte fel a hideg, a jég testet-lelket felüdítő hatását: „Egészen más ott a természet energiája, annyira tiszta és ébresztő, különleges a kapcsolat a természettel” – mondja. Nagyon fontosnak tartja a meditációs gyakorlatokat, a hideggel való kapcsolatát is ebből a szemszögből vizsgálja.

„Tanuld meg elfogadni a hideget, ne fizikai tapasztalatnak fogd fel. Kontroll alatt tartom az elmém. Ilyenkor felfrissültnek és energikusnak érzem magam.”

Sok időt tölt Malajzián kívül, Ázsia hegyvidéki részein vagy éppen Európában, ám amikor otthon van, akkor sem nélkülözi a jeges fürdőt – ehhez a helyi jeges embertől szerzi be a mintegy 120 kiló jeget, amiben átlagosan húsz percig ül. Az első húsz-harminc másodperc a veszélyes, ahogy mondja, akkor ki akar ugrani és elfutni vagy csak ordítani. De elviseli a hideg okozta szúró fájdalmat, hozzászokik, és olyan nagyszerű felszabadultság érzés lesz úrrá rajta, amelyet más módon nem tud átélni.

2018-ban hosszabb időt töltött Norvégia északi részének hegyvidéki területein, ahol több rövidfilm is készült arról, hogyan meditál havas csúcsokon, hogyan végez elképesztő jógagyakorlatokat a sziklákon, vagy éppen arról, hogyan merül el hosszú percekre a jeges vízbe úgy, hogy előtte maga töri fel a jeget. Ezek a filmek motivációs célt szolgálnak, hiszen az önmagunk és a nehézségek legyőzéséről szóló narrációt illesztenek hozzá.

fotó: facebook

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.