Futballisták csodás felsőtesttel

Ma már rendkívül fontos, hogy egy profi labdarúgónak milyen a megjelenése. Az izmos felsőtest nemcsak látványos, hanem előny is a test test elleni küzdelemben. Íme három sztárfutballista!

A modern labdarúgás elengedhetetlen kelléke a közelharc. A mérkőzésen a játékosok rengeteget ütköznek, és egyáltalán nem mindegy, hogy az ilyen helyzetekből győztesként vagy vesztesként kerülnek ki. Ebből kifolyólag a profi focistáknak több figyelmet kell fordítaniuk felsőtestük fejlesztésére. A kigyúrt kar- és mellizom nemcsak a közelharcokban jön jól, de esztétikai látványnak sem utolsó. Ne felejtsük, egyre több hölgy néz labdarúgó-mérkőzéseket – többek között a most zajló Európa-bajnokságot is –, és ebben nagy szerep jut a focisták vonzó megjelenésének.

Bár nem várhatjuk el a játékosoktól, hogy úgy nézzenek ki, mint a pankrátorok, egy magára valamit is adó focista állandóan karbantartja izmait. A következőkben eláruljuk, hogy három kiváló labdarúgó – akik pályára lépnek az Eb-n is –, Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski és Marcus Rashford milyen módszerekkel építette fel és trenírozza a felsőtestét. Három játékos, három megközelítés. Nézzük, ki milyen utat választott!

 

Cristiano Ronaldo

Köztudott, hogy az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Juventus sztárja rendkívül sokat ad a megjelenésére. Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy mindig tökéletesen belőtt frizurával jelenik meg még az edzéseken is, hanem hogy izmosra gyúrta felsőtestét. Megvolt rá az oka, hiszen gyerekkorában nem sok jóval kecsegtették.

„Tizenkét évesen azt mondták, bár nagyon tehetséges vagyok, a véznaságom miatt sohasem lesz belőlem profi labdarúgó. Egy életre belém vésődött ez a mondat, és elhatároztam, a jövőben több figyelmet szentelek a testemnek” – emlékezett vissza.

Olyannyira, hogy amikor 2018-ban, 33 évesen a Juventushoz került, a kötelező sportorvosi vizsgálatot követően a csapatorvos elképedve látta, hogy Ronaldo mutatói olyanok, mint egy húszévesé.

 

Fotó: Stringer/AFP

 

A portugál sikerének titka, hogy rendkívül szigorú edzéstervet és étrendet követ, ám ami ennél is fontosabb, mindkettőre egyformán nagy hangsúlyt fektet. A fociedzéseken elsősorban láberősítő- és meglehetősen intenzív kardiogyakorlatokat végez, a konditeremben azonban nagyobb figyelmet fordít a súlyzós edzésekre és hasizmának erősítésére. Hetente ötször, alkalmanként 3-4 órát tölt az edzőteremben, és mindennap más izomcsoportjára összpontosít.

Étrendje rendkívül változatos, leginkább gyümölcslevet, halat, tojást, steaket és egy-egy csokiszeletet eszik. Naponta hatszor étkezik 2-4 óránként, így tartva fenn az optimális anyagcserét.

 

Robert Lewandowski

A lengyel válogatott és a Bayern München kiválósága leginkább feleségének, Annának köszönheti vonzó külsejét. Párja híres táplálkozási tanácsadó, és úgy tűnik, férjének is remek tippeket ad.

„Fokozatosan változtattuk meg az étrendemet – magyarázta. – Először az édességet, aztán a tejet hagytuk el. A tehéntej és a szójatej sem nekem való, a rizstej és a mandulatej annál inkább. Természetesen alkoholt sem fogyasztok, csak nagyon ritkán, akkor is bort.”

Izmos felsőteste és atletikus testalkata családi örökség: édesapja lengyel cselgáncsbajnok volt, édesanyja hivatásos röplabdázó, nem beszélve nővéréről, aki versenyszerűen röplabdázott.

 

Fotó: Jürgen Fromme/AFP

 

Lewandowskit még Dortmundban nevezték el „Testnek”, és ez a becenév azóta is megmaradt. Szeret kick-bokszolni és súlyt emelni, otthoni edzőtermében pedig nagy intenzitású edzéseket végez.

„Néha kifejezetten összpontosítóképesség-fejlesztő gyakorlatokat végzek, amelyek abban segítenek, hogy jobban megálljam a helyem a pályán. A védőkkel nemcsak testben kell felvennem a küzdelmet, hanem fejben is.”

 

Marcus Rashford

Talán nem túlzás állítani, a Manchester United 23 éves válogatott játékosa „mindenevő”, legalábbis ami a testformáló edzéseket illeti. A hatékony testedzés módszereivel 2017-ben, mindössze 19 évesen ismerkedett meg közelebbről. A híres erőnléti és kondíciófejlesztő tréner, Jamie Reynolds vette kezelésbe a cingár játékost, aki kemény egyhetes kiképzést kapott, mielőtt csapatával nekivágott az idénynek.

 

Fotó: Marcus Rashford/Instagram

 

Rashford a nagy intenzitású edzések összes fajtáját elsajátította, és nemcsak az edzőteremben, hanem a szabad ég alatt, homokon is nyomta a gyakorlatokat. Rengeteget expanderezett, TRX-edzéseket végzett, sűrűn használta a kettlebelt és a medicinlabdát, ívelt futópadon rótta a kilométereket.

A kiképzésnek és a remekül elsajátított edzésmódszereknek köszönhetően a manchesteri sztár ma már izompacsirtának számít, s ami a legfontosabb, rendszeresen végzi a gyakorlatokat.

Sőt Rashford nemcsak saját testét edzi, hanem másokét is. Legalábbis szívesen adja át tudását azoknak, akik hasonló testalkatra vagy némi testmozgásra vágynak. Tavaly júniusban a nagy karantén alatt ugyanis a BBC egyik sorozatában – amelynek az volt a célja, hogy megmozgassa az otthonülő gyereket – egy rész erejéig a testnevelő tanár szerepét töltötte be, és ő vezényelt edzést a tv-ben az iskoláskorú brit gyerekeknek.

Címlapfotó: Martin Bureau/AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.