Gesztenyés pulyka és dobostorta a célban

Húsz éve, hogy túrákon és terepfutóversenyeken segít Székely János, aki amolyan mindenesként azt csinálja, amire éppen szükség van. Például gondolatban gesztenyés pulykát és dobostortát készít, hogy a célba „hajtsa” a futókat.

„Láthatatlanok”, de nélkülözhetetlenek – hétfőnként jelentkező új sorozatunkban olyan emberekkel foglalkozunk, akik nélkül egyetlen szabadidős verseny sem zajlana le zökkenőmentesen, ám akik nem szerepelnek a reflektorfényben. Akiknek a befutóérem vagy a siker helyett egy-egy mosoly a fizetség és a főnyeremény. Sorozatunk második részében következzen Székely János.

„Hajaj, az évek alatt sok történet összegyűlt” – jegyzi meg Székely János, miközben munkahelyéről hazafelé lépeget a Heves megyei kis falucskában, Ludason.

A most 50 éves férfi 1998-ban, azaz több mint húsz éve lett tagja a Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesületének. Ő maga indulóként inkább gyalogtúrákon vett részt, segítőként viszont rengeteg versenyen járult hozzá a lebonyolításhoz. A legkiemelkedőbb esemény mostanság a Piros85, de több túraversenyen is segédkezett már a szervezésben.

„Hangulattól függ, hogy mit csinálok szívesen, de alapvetően bármit – mondja a mezőgazdasági szövetkezet tagjaként baromfitelepen dolgozó önkéntes. – Amikor agyilag friss vagyok, akkor szívesen viszem az adminisztratív feladatokat, töltöm az okleveleket, viszont amikor fejben fáradtabb vagyok, inkább az frissítőpontokon segítek. Ott adjuk oda a futóknak az édességet, süteményt, virslit, csokit, ami éppen van. A profibbja persze szinte meg sem áll, éppen csak felkap valamit, és már viharzik tovább.”

Székely János több mint húsz éve segít, pusztán a segítség öröméért. Nem zavarja, hogy sokaknak észrevehetetlen, amit tesz: virslit főz, adminisztrációt intéz, viszi a frissítőpontokra a holmikat, bevásárol, elpakol, esőben, hidegben vagy égető napsütésben, korán és későn. Mint mondja, ennyi idő alatt jó társaság alakult ki, és bár a munkája, családja mellett nem unatkozik, mindig szívesen megy.

Egy évre előre tudja a versenynaptárát, az adott hétvégén pedig vonatra vagy buszra ül, és meg sem áll a verseny helyszínéig, legyen az az ország bármelyik szeglete. És azt sem bánja, ha hosszúra nyúlik a munka.

„Éppen a Piros85-nél fordult elő, hogy szombaton korán kezdtünk, és vasárnap későn végeztünk, miközben csak néhány perceket bóbiskoltam. A verseny persze nem tart addig, de még sok munka van a pakolással. Szívesen segítek azonban, még szavak se kellenek: az ember egy-egy pillantásból érzi, mennyire hálás neki a futó.”

Azért a szavak is kellenek olykor, abból pedig Székely kifogyhatatlan.

„Előfordult már, hogy gesztenyés pulykát ígértem annak, aki célba ér, mást mandarinos kacsával kecsegtettem. A többség veszi a lapot, érti a humort, örül is neki, mert segít továbblendülni a holtponton. A kilencven százaléknak bejön a stílus, és ha valaki nem is igényli a tréfát, goromba azért senki sem volt, legfeljebb egy fintorral jelezte, nincs rá szüksége. Szóval van, akinek citrom- vagy dobostortát mondtam, de akadt olyan is, akinek citromdíjat emlegettem. Persze nem lehet mindig ugyanazt elsütni, szóval annyifélét mondtam én már a húsz év alatt, hogy nehéz lenne végigvenni. Aztán van, akinek azzal jöttem, hogy ha nem siet a célba, a hasát szerető főrendező megeszi az ételt. Apám mondta, szegény az az ember, aki ígérni sem tud – hát én ígértem eleget a húsz év alatt.”

Akadt, aki később tréfásan számon kérte Jánoson, mégis hol van a gesztenyés pulykamell, de ő ilyenkor csak azt mondja: szólt, hogy a főrendező szereti a hasát, tetszett volna gyorsabban célba érni…

„Gyorsan észreveszem, kinek van szüksége a biztatásra, ha a szavak nem is, az arckifejezés vagy az izzadtságcseppek árulkodnak. Vannak persze nyomdafestéket nem tűrő tréfák, de van, aki húsz évvel később is emlegeti a poénokat. Örülök az ilyen visszajelzéseknek, jó látni, hogy tudtam segíteni a másiknak.”

Sorozatunk első része:
A sárga szoknyás, mosolygós lány – Ádám Krisztina

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.