Hogyan ne hízz el karácsonykor?

Ezt a kérdést év közben is fel lehet tenni, csak akkor talán nem olyan sok a kísértés. Nézzük, hogy a kaja- és édességdömping kellős közepén mit lehet tenni egészségünk megóvása érdekében.

Most írhatnám azt, hogy szedd össze magad, ha én tizenkét éve formában tudok maradni, akkor neked sem lesz nehéz, de nyilván a dolog nem ilyen egyszerű. A finomságoknak nemet mondani nagyon nehéz, viszont ha az ember elindul a lejtőn, egy ilyen, körülbelül kéthetes láblógatásban és zabálási időszakban jelentős károkat lehet elszenvedni, ahogy a kalóriák kapcsán írtuk is.

Amire érdemes odafigyelni, és amivel enyhíteni lehet ezeket a károkat, a következők:

1. Hozz döntést előtte!

Karácsony előtt határozd el, az idei taktikád nem az lesz, hogy most már úgyis mindegy, majd januártól. Mert igenis nem mindegy, hogy januártól plusz öt-hat kilóval és totálisan megzavarodott hormonrendszerrel kezded el az életmódváltást.

2. Legyél mértéktartó!

Vagyis a fentieket figyelembe véve próbálj mértékletesen enni. Nem mondom, hogy most kezdd el a diétát, mert arra nyilván semmi esély nincs, de ha már odáig eljutsz, hogy nem eszed magad degeszre minden étkezésnél, már beljebb vagyunk. Ugyanez igaz az édességekre és az alkoholra, egész biztos, hogy nem leszel aszkéta, de meg tudod állni, hogy csak egy-egy falatig, illetve kortyig juss, már sokat tettél magadért.

3. Szakíts a megszokásokkal!

Ha van arra lehetőséged, hogy beleszólj a menübe, esetleg te főzöl, akkor jó lehetőség lehet az, hogy szakítasz a hagyományokkal. Senki sem írja elő neked, hogy azokat a nehéz ételeket kell fogyasztanotok, amiket a család szokott, igenis szinte minden ételnek el lehet készíteni az egészségesebb változatát, sőt, igazából ehettek formabontóan is, senki sem akadályoz meg benne.

4. Legalább a szaloncukrot felejtsd el!

Karácsonykor van elég kihívás a konkrét édesség, a szaloncukor nélkül is. Tudom, hogy nagyon finom, de ha már a főétellel és a süteményekkel nem tudtál leszámolni, legalább a szaloncukrot, a csokoládét mellőzd. Azok cukortartalma már tényleg olyan magas, hogy ha beleállsz ebbe a harcba, bizony veszítesz. A magas cukortartalmú ételek úgy alakítják a hormonjaid alakulását, hogy tőlük csak folyton farkaséhes leszel – és a körforgás elindul.

5. Mozogj, sétálj, ne tespedj!

Ha jelenleg nem sportolsz, kötve hiszem, hogy karácsonykor állsz majd neki az életmódváltásnak, de arra azért van esélyed, hogy mindennap elmenj sétálni egy-két órára. Nemcsak a testednek, a lelkednek is jót tesz ennyi mozgás. Ha pedig már sportolsz, akkor arra ügyelj, hogy az ünnepek alatt ne, vagy csak kis mértékben vegyél vissza az aktivitásból, vagyis azért, mert ünnep van, nem kell feltétlenül ellustulni.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.