Hordóból izomkolosszus

Csupa izom, kockahasú, világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozó vált a „kis Buddhából” – Tóth Krisztián alig egy év alatt változtatta meg testfelépítését. Íme öt tanácsa a szabadidős sportolóknak.

1. Dönts, határozd el magad, s ne hagyd, hogy bármi is letérítsen az utadról! Az elején sokszor érzed majd, hogy nehéz, de ha sikerül négy-öt héten át tartanod a diétád, a szervezeted átprogramozza magát, s egyre könnyebb lesz megvalósítanod. Hogy sikeres lehess, határozz meg mérföldköveket magadnak, ezek a mérföldkövek lehetnek „csalónapok”, amelyekkel megajándékozod magad.

Nekem a csokoládé elhagyása óriási lemondást jelentett, de a hétvégén vagy kéthetente igenis megjutalmaztam magam egy finom édességgel.

2. A legfontosabb, hogy igyál! Minél több folyadékot vegyél magadhoz, de semmiképpen se cukros üdítőt. Amikor először szembesültem vele, hogy egy-egy cukros üdítővel mennyi szénhidrátot viszek be a szervezetembe, és mennyit kell futni annak érdekében, hogy azt elégessem, nagyon megdöbbentem. Fontos, hogy sok vizet, gyógyteát igyunk, s ha vágyunk az ízekre, magunk ízesítsünk. Kis citrommal vagy olyan édesítővel, amellyel helyettesítjük a cukrot. Hidratáljuk és méregtelenítjük is ezzel a szervezetünket.

3. Étkezz sokszor keveset és változatosan! A diéta ma már nemcsak a csirkemell, saláta kombinációból áll; lehet változatosan étkezni, tisztán, jó minőségű ételekkel, csak meg kell tervezni, mikor és mit veszünk magunkhoz.

Sokan azt hiszik, a diéta abból áll, hogy nem esznek, ami nagy butaság. Napi ötször, sőt van, akinek hatszor szükséges étkezni, ezáltal is jobban fenn tudod tartani az anyagcserét.

Ha megteheted, válassz magad mellé egy dietetikust, aki meghatározza, milyen típus vagy. Az én esetemben a szénhidrátot kellett csökkenteni, ellenben zsírt sokat ettem. Példának okáért kolbászt, sajtot, húsokat, és nem csak csirkét. A korábbi rossz szénhidrátokat pedig jó minőségű szénhidrátra cseréltem, napközben eszem bulgurt, kölest, kuszkuszt, barna rizst. A lényeg, hogy este már óvakodjunk a szénhidráttól, inkább fehérjét fogyasszunk.

 

(Fotók: Nemzeti Sport)

 

4. És ismét néhány szó az édességről! Vannak napok, amikor nagyon hiányzik egy-egy édes falat. Ezekre is lehet találni megoldást, például mogyorót szoktam mézzel összesütni, de jól jön a csicsókás lekvár vagy éppen a crunchy is, amellyel túlélhetők ezek a „rohamok”. De itt is fontos a mértéktartás.

5. A testképünk változása pszichésen is erős támogatás, újabb lendület ad a diétához.

Sosem voltam szálkás izomzatú ember, a barátaim viccesen hordónak, Buddhának csúfoltak, s álmaimban sem gondoltam volna, hogy nekem egyszer kockahasam lesz.

Az első pozitív jelek a testemen megerősítettek a kitartásomban, s ez nagyon fontos. De nemcsak a külső átváltozás, hanem az is, amit belül tapasztalunk. A jó minőségű étkezéstől fittebbek, energikusabbak leszünk, nem fáradunk, nem savasodunk el, s tisztességgel helyt állunk a munkában, az edzésen, a mindennapokban.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 márciusában.)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.