Legális doppingszerek, amelyeket a WADA sem tilt

Nyakunkon a nyári olimpia, ami még inkább az élsportban jellemző teljesítménykényszerre, doppingra, illetve doppingellenes küzdelemre irányítja a figyelmet. A sportolókon egyre nagyobb a nyomás, hogy a legalitás határain belül minél jobb eredményeket érjenek el. Cikkünkben három olyan eljárást, illetve anyagot vizsgálunk meg, amelyek még a WADA – egyébként nagyon szigorú – előírásai szerint sem tiltottak. (X)

A sport területén a teljesítménynövelés kérdése örökzöld téma, amely valószínűleg egyidős a profi sporttal. Az utóbbi évtizedekben azonban az élsport tovább professzionalizálódott, a hozzá kapcsolódó reklám- és szponzortevékenység révén pedig óriási pénzek forognak az ágazatban. Mindezek eredményeként a sportolókon hatalmasra nőtt a nyomás, hogy minél jobb eredményeket érjenek el.

A közelgő, 2021. július 23-án kezdődő tokiói nyári olimpiai játékok kapcsán még inkább a figyelem középpontjába kerül a dopping és az ellene való küzdelem. A Doppingellenes Világszervezet (más néven Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség: WADA) mindent megtesz az illegális teljesítményfokozók visszaszorításáért.

Ugyanakkor találhatunk olyan hatóanyagokat is, amelyek meglepő módon nincsenek tiltólistán a WADA-nál. Ezek egy része olyan anyag, amelynél nem meglepő, hogy nem sorolják a doppingszerek közé. De van olyan vegyület is, amely esetében első hallásra talán hihetetlen, hogy nem számít tiltott teljesítményfokozónak.

Nézzünk néhány olyan legális doppingszert, amelyet gond nélkül használhatnak a profi sportolók.

Krioterápia

A krioterápia vagy hidegterápia lényege, hogy rövid időre extrém alacsony hőmérsékletű hideg levegő hatásának teszik ki a test egészét vagy egy jól behatárolt részét. Ez megvalósulhat:

  • egy speciális kamrában, akár -110 Celsius fokon (teljestest-hidegterápia),
  • vagy egy irányított hideglevegő-sugár segítségével a test egy konkrét területén.

A krioterápiának többek között gyulladáscsökkentő, anyagcsere-gyorsító hatása lehet, ezzel közvetetten segítheti a teljesítmény növelését. Közvetlen izomlazító hatása van, a kortizol stresszhormon szintjének emelése révén pedig segíthet a sportolók teljesítményének fokozásában.

Kolosztrum

A kolosztrum vagy föcstej a szarvasmarha ellésétől számított 8 napon belül fejt tej. Számos, a növekedést segítő összetevőt tartalmaz, amelyek az újszülött borjú gyors fejlődését segítik, és a sportolók teljesítménynövelésében is eredményesen alkalmazhatók. Elsősorban az erősportok terén használják az izomtömeg gyors és hatékony növelésére.

Bár a WADA kifejezetten nem tiltja, figyelmeztet rá, hogy a kolosztrumban lévő növekedési faktorok némelyike “befolyásolhatja a doppingellenes vizsgálatok eredményét”. Ezért hivatásos sportolóknak nem ajánlják a fogyasztását!

CBD-olaj – de nem akármilyen!

A WADA rendelkezései alapján a kannabiszszármazékok használata egyetlen kivételtől eltekintve tilos! A CBD-re és az ezt tartalmazó CBD-olajra nem vonatkozik a tiltás, ezt fogyaszthatják a hivatásos sportolók is.

A sportban nyújtott teljesítmény szempontjából kulcsfontosságú az esetleges rejtett betegséggócok, gyulladások kezelése és megszüntetése. Az USA Nemzeti Biotechnológiai Információs Központjának honlapján (NCBI) megjelent információk szerint a CBD-vel kapcsolatban zajlottak kutatások, melyekben annak gyulladáscsökkentő hatását vizsgálták. Ettől függetlenül semmiképpen sem szabad bármilyen következtetést levonni a leírtak alapján. Egyébként a hatályos európai és magyarországi jogi szabályozás alapján nem állítható sem gyógy,- vagy egyéb hatás a CBD-ről, illetve CBD tartalmú termékekről.

A WADA azonban felhívja a figyelmet, hogy nem minden CBD-olaj 100%-os tisztaságú. Vannak olyanok, amelyek – még ha csak kis mennyiségben is -, de tartalmaznak egyéb kannabinoidokat is. Például THC-t, amely nem csak a WADA doppinglistáján tiltott szer, de a legtöbb országban is illegális a fogyasztása.

CBD-olaj a prémium minőségű kenderkivonatok szakértőjétől, az USA Medicaltól

Az USA Medical Kft. az egyik legnagyobb amerikai CBD-előállító óriásvállalat termékeinek kizárólagos hazai és kelet-európai forgalmazója. Természetes, növényi alapú készítményeik Magyarország egyik legkeresettebb CBD-termékei.

Kannabiszalapú CBD-kivonataikat a GMP (Helyes Gyártási Gyakorlat) irányelveit követve állítják elő szigorú minőségellenőrzési és vizsgálati rendszert alkalmazva, kifejezetten az európai piacra. Minden termékük CPNP regisztrációval rendelkezik.

Az USA medical által kínált CBD-olaj modern kivonási eljárással készül, és tartalmazza a kenderből kinyerhető, értékes esszenciális zsírsavakat, fitokannabinoidokat, terpéneket, szterolokat és flavonoidokat. Az értékes CBD-kivonatot minőségi szőlőmag-, kendermag- és narancsolaj keverékében feloldva forgalmazzák.

Képek forrása: USA Medical

​CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.