Melléksportágból portlandi kaland

Bokaműtét után lábadozik a tájfutó Weiler Virág, aki örül annak, hogy a következő évben részben pótolják az idei, koronavírus-járvány miatt elmaradt világbajnokságot.

Családi hagyományból lett érmeket hozó sport Weiler Virágnak a tájfutás. A 2018-ban főiskolai világbajnok szülei is űzték a sportágat, négy-öt éves volt, amikor már magukkal vitték az erdőbe, igaz, egy időre majdnem elcsábította az öttusa, 11 és 15 éves kora között azt űzte.

„Sok volt a napi olykor három edzés, tudtam, hogy később erős egyetemre akarok menni, ezért inkább abbahagytam”

– így a Tabáni Spartacus SKE tájfutója, aki megvalósította, amit tervezett, ma a BME mesterképzését végzi matematika szakon.

Forrás: worldofo.com

Miután felhagyott az öttusával, csatlakozott a KSI atlétáihoz, és persze előtérbe került a tájfutás, hamar elindult az ifjúsági Európa-bajnokságon. Télen szünetel a tájfutás, ezért több ideje van az atlétikára, indult például a 2018-as berlini félmaratonin, továbbá ért el jó időeredményt 5000 és 10 000 méteren is.

A „kiegészítő” sportágnak köszönheti élete egyik legnagyobb kalandját, mivel amerikai edzők figyeltek fel rá, és teljes sportösztöndíjat ajánlottak fel neki, saját megfogalmazása szerint „mellékatlétának”.

„Sose terveztem, hogy a tengerentúlon tanuljak, ám aztán elgondolkodtam rajta, és rájöttem, a fenébe is, ez kihagyhatatlan lehetőség!”

Portlandben computer science-t, azaz számítógépes ismereteket hallgatott, és persze futott.

„Rengeteget tanultam, barátokat szereztem, más kultúrát ismertem meg, és megtapasztaltam, hogy az Egyesült Államokban az oktatás és a sport micsoda szinkronban működik. Előfordult, hogy verseny miatt nem tudtunk dolgozatot írni, de az oktató nem csinált belőle gondot, utólag pótolhattuk.”

Mint mondja, odaát még annyira sem ismert a tájfutás, mint idehaza (szerinte Magyarországon eleve sokan keverik a tájfutást a terepfutással). Próbált egyesületet találni, de nem sikerült, ráadásul a vadállatok miatt ott nem lehet csak úgy kijárni az erdőbe, így az atlétikára koncentrált.

Az utolsó, a harmadik félév az átlagostól eltérő megpróbáltatásokat is hozott. Még augusztusban, egy szlovákiai versenyen kiment a bokája, ám nem tűnt súlyosnak a sérülés, így a történtek után három nappal visszautazott a tengerentúlra. Csakhogy segíteni akart a csapatnak, érezte a nyomást is, hogy voltaképpen emiatt fizetik az ösztöndíját, ezért az előírt hathetes pihenő helyett csupán két hétig nem húzott futócipőt, ez pedig visszaütött. A sima talajon még csak-csak tudott futni, de az erdőben már nem. Az eredmények sem jöttek, így november elejétől pihent, januári hazatérése után gyógytornára járt, és próbálta elkerülni a műtétet, mert készült az idei világbajnokságra. Aztán viszont beütött a világjárvány, elhalasztották a vébét, így amikor „megnyílt” a Sportkórház, megoperálták.

„Már jól vagyok, kerékpározni is szoktam, és járáskor sem fáj a lábam – fogalmazott Weiler, akit a 16. kerület is támogat céljai elérésében. – Már nagyon várom, hogy fussak, de még néhány hét szükséges. Most nem fogom elsietni a visszatérést.”

Oka már csak azért sincs rá, mert az idén nem lesz világbajnokság, amelynek éppen 2020-tól változtattak a lebonyolításán. Eddig közösen rendezték meg a városi és az erdei számokat, ám most elvált egymástól a két műfaj. Az idén a városi számokat, azaz az egyéni sprintversenyt, a sprintváltót és a most debütáló, tömegrajtos, kieséses sprintversenyt tartották volna meg – éppen ezekben a műfajokban erősebb Weiler. A halasztás miatt végül a 2021-es vb-n két számot, az egyéni sprintet és a sprintváltót pótolják Csehországban. A magyar tájfutónak jó élményei vannak az országból, hiszen ott rendezték meg a neki ezüstérmet hozó 2019-es egyetemi Európa-bajnokságot.

Weiler Virágnak egyébként olykor jól jön a „matematikus” agya a tájfutásban, amikor például a városi sprinttávokon az optimális útvonalat kell választania. Noha a városi számokban erősebb, az erdei műfajt is szereti. Utóbbiban egyébként a terep mindig tartogat kihívásokat.

„A négyszázas atlétikai pálya mindenütt ugyanaz, de a terep egyáltalán nem, itthon nem is lehet felkészülni az északi terepekre. A skandinávoknál nagyon változatos a domborzat, a völgyek alja gyakran mocsaras. Süppedős a talaj, míg itthon kemény, más lesz tőle az izomzat. Az ottani erdőkhöz részletesebb tájékozódás szükséges, nem fordulhat elő, mint itthon, hogy percekig rá sem nézek a térképre.”

A tájfutás változatossága egyébként már a kezdetekkor megfogta, hiszen tényleg minden edzés más és más, csupa új kihívás. Ráadásul azóta szinte már egész Európát bejárta, elképesztő helyeket ismert meg. És még valami:

„Egy-egy tájfutóversenynek már-már fesztiválhangulata van, mivel nem egyszerre rajtolnak az indulók, addig pokrócra vagy kempingszékre ülve várunk – folytatta Weiler Virág. –

Plusz a tájfutás nem olimpiai sportág, ezért nincs benne pénz, így doppingolás sem, képes tiszta maradni. Főleg a nagy versenyeken könnyű lenne csalni, ám erős bizalom él bennünk egymás iránt.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.