Életmód

Nem tudsz aludni a nyári melegben?

A nyári hőségben bizonyára sokan vannak, akik csak forgolódnak az ágyban, és hiába dobnak le minden ruhadarabot, nehezen tudnak elaludni éjszaka. Pedig van megoldás.

Három egyszerű praktika, amellyel elviselhetőbbé tehető az esti pihenés a nagy melegben.

Le a redőnyt!

Bár vannak, akik szeretnek világosban ébredni, nyáron ajánlott lehúzott redőnynél aludni, hogy ezáltal is minél kevésbé melegedjen fel a szoba. Ettől még persze az ablakot lehet, sőt érdemes is nyitva tartani, hogy minél több friss levegő jöjjön be a szobába, azt pedig talán senkinek sem kell megemlíteni, hogy legalább fél órával a lefekvés előtt már ne nyomogassuk a telefonunkat, és ne üljünk a számítógép előtt. Ennek egyébként nyáron, felhúzott redőnynél sokkal nagyobb a veszélye, mivel ilyenkor nem feltétlen érzékeljük, hogy valójában már aludnunk kellene.

Igyunk sokat!

Igen, lefekvés előtt is. Persze ne annyit, hogy egész éjszaka vécére kelljen járnunk, ám a sok folyadék (lehetőleg víz vagy ásványvíz) megakadályozza, hogy a testhőmérsékletünk megemelkedjen, és nehezítse az alvást, emellett a kiszáradást is csökkenti, vagyis bármennyire jelentéktelennek tűnik, a megfelelő folyadékbevitel rengeteget segíthet a nyugodt alvásban. Az alkoholos italokat azonban mindenképpen kerüljük lefekvés előtt, ezek ugyanis több szempontból is ellenkező hatást váltanak ki.

Zuhanyozzunk!

Mégpedig lehetőleg ne hideg vízzel. Igen, tudjuk, jólesik a nagy melegben lehűteni magunkat, de az alvás szempontjából sokkal jobb, ha kicsit melegebb vízzel zuhanyzunk. Ebben az esetben enyhén megemelkedik a testhőmérsékletünk, ami így éppen az ideális mértékben hűl le majd a hűvös szobában, és ezáltal csökken a szívverés, csökken az emésztés, vagyis a biológiai óránk is sokkal jobban érzékeli majd, hogy a testünknek alvásra van szüksége – ezt a hatást egyébként egymástól független kutatások is alátámasztották. A melegebb zuhany az ellazulásban is sokkal jobban segít.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.