Akik nyers étrenddel nyerték vissza erejüket

A profi csapatok és egyéni sportolók is sok pénzt költenek a megfelelő táplálkozásra. Néhány sportoló azonban speciális étrendet követ valamilyen ételallergia miatt, vagy azért, mert hisz benne.

Fiatal sportolóként még sokan elcsábulnak és edzés után letolnak egy hamburgert vagy egy pizzát, ám a profi világban már egyre kevésbé megengedett az ilyen „félrelépés”. Csapatsportok esetében a klubok dietetikusokat, táplálkozási szakértőket alkalmaznak, akik a legjobb étrendet állítják össze.

Vannak olyan sztárok, akik még ennél is elkötelezettebbek. Egyéni, speciális étrendjük van és saját szakács főz rájuk. Nem véletlen, hogy ezek a sportolók a világ legjobbjai között vannak.

Venus Williams, teniszező

Az emberek többségének nagy kihívás a veganizmus. A vegánok nemcsak a húsról, hanem minden állati eredetű ételről lemondanak. Venus Williams még ennél is tovább ment. Az amerikai sportoló a nyers veganizmusra esküszik. Hogy ez mit is jelent pontosan? A növényi eredetű ételeit is maximum 47 Celsius-fokon főzik meg. Venus Williams akkor tért át erre a speciális diétára, amikor 2012-ben egy autoimmun betegséget diagnosztizáltak nála.

Tom Brady, amerikaifutballista

Tom Brady szigorú étrendjéről már írtunk korábban. A népszerű amerikaifocista szupermodell felesége, Gisele Bündchen hatására változtatott életmódján. Brady étrendjének 80%-át zöldségek teszik ki. Húsból csakis soványat, csirkét, kacsát eszik, aminek hormonoktól és antibiotikumtól mentesnek kell lennie. Halfélékből vadlazacot fogyaszt. Ha pedig nassolni támadna kedve, akkor semmi édesség vagy chips, avokádóból készült jégkrémet enged csak meg magának.

Tom Brady étrendjét sokan nem bírnák Fotó: GETTY IMAGES/AFP

Drew Brees, amerikaifutballista

Bradyvel ellentétben a New Orleans Saints játékosának számos ételérzékenység, -allergia miatt kellett változtatnia az étrendjén. Brees nem eszik dióféléket, tejtermékeket és glutént tartalmazó ételeket sem. Étrendjének nagy részét zöldségek, gyümölcsök és sovány húsok teszik ki. Brees a tejtermékeket szójaalapú készítményekkel váltotta ki, például szójatejet, szójajoghurtot iszik. A játékos szervezete jól reagált a változásra, a sérülések és gyulladások elkerülik.

Wilson Chandler, kosárlabdázó

A Philadelphia 76ers kosarasa gyakran küzdött sérüléssel. Chandler olyan ételekre vágyott, amelyek energiát adnak és segítenek neki a topon maradni. 2016-ban döntött úgy, hogy áttér a vegán étrendre. A kezdetekben nagyon kimerültnek, fáradtnak, lassúnak érezte magát. A játékos is elkövette azt a hibát, amit oly sokan, ha áttérnek a vegán étrendre, hogy nem evett elég fehérjét. Miután megtalálta azokat az ételeket, amelyekkel pótolta a fehérjebevitelt, a szervezete is jól reagált a váltásra.

Chandler gyakori sérülései miatt váltott vegán étrendre Fotó: USA TODAY Sports

Alex Gordon, baseballjátékos

Kevés olyan megszállott sportoló van, mint a Kansas City Royals baseballjátékosa. Gordon nemcsak az edzését illetően maximalista. Az étrendjét is szigorúan behatárolta: nem eszik cukrot, olajban sült húsokat, 2012 óta nem nyalt el egy fagyit, és az elmúlt hat évben egy sajtburgert sem engedélyezett magának. Gordon szigorú étrendje igazából a csirkehúsra és a zöldségekre épül. A játékos egyszer úgy nyilatkozott, hogy nem tudja azt mondani, hogy valójában élvezi ezeket az ételeket, de azért fogyasztja ezeket, hogy a legjobb legyen.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.