Sporttal (is) kezeld a stresszt!

A stressz, a feszült állapot, a szorongás szinte minden egészségügyi probléma forrása. Ezért kell feltérképezni, mi okozza, aztán pedig meg kell találni a leghatékonyabb módját a stressz feloldásának!

1. Keresd meg a stressz biológiai okát!

Nincs kizárva, hogy valamilyen szervi, hormonális vagy étkezési probléma idéz elő nálad feszült állapotot – okozhat szorongást a gluténérzékenység, illetve a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése. Érdemes először ezeket kivizsgáltatni! A megoldás azonban, lehetőség szerint, ne gyógyszer, hanem életmódváltás legyen.

2. Tanulj meg hatékonyan relaxálni!

A tévézés nem az, teljes kikapcsolódásra van szükség, tartsd magad távol a kék fénytől és az elektroszmogtól.

3. Zökkentsd ki magadat a hétköznapokból boldog pillanatokkal!

Csinálj mindennap valami olyat, amit szeretsz, és rendszeresen végezz olyan tevékenységet is, amit nem szoktál, de vágysz rá. Meglátod, az, hogy eltereled a figyelmedet a napi gondjaidtól, az, hogy kiszakadsz a mókuskerékből, jótékonyan hat majd az idegrendszeredre, a lelkedre, a testedre.

4. A mozgást iktasd be a mindennapjaidba!

A sport hatékonyabb, mint bármilyen gyógyszer, a mellékhatása pedig az egészség, a jó állóképesség, a vitalitás és a megnyerő külső.

5. Vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel támogasd meg a szervezetedet!

A tél beköszöntével a C, a D- és a B-vitamin, a cink, valamint a magnézium különösen hatékony a stressz elleni küzdelemben.

6. Változtasd meg a nézeteidet a stresszkezelésről!

Ha az eddigi módszereid nem jöttek be, biztos, hogy újakra van szükséged. Adj időt egy-egy módszernek, de nyiss új dolgok felé is. El sem hiszed, hogy ha a stresszt kordában tudod tartani, mennyit javul majd az életminőséged.

7. Erősítsd a kapcsolatodat a barátokkal, családdal, ha nincsenek, keress új kapcsolatokat!

Az emberi kapcsolatok, az érzelmek mindennél jobban feltöltik az embert, ne hanyagold el ezeket sem!

8. Ha külső körülmény okozza a stresszt, igyekezz megszüntetni azt!

Ha nincs lehetőséged felszámolni a stressz forrását, muszáj megtanulnod kezelni, különben felőröl. A tartalmas hobbikkal el tudod űzni a gondolataidat a baj forrásáról, de ugyanebben segítenek az imént említett emberi kapcsolataid.

9. Fokozottan törekedj arra, hogy aludd ki magad!

Egyénfüggő, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, de az biztos, hogy meg kell teremtened a nyugodt alvás feltételeit: csendesedj el, mielőtt lefeküdnél aludni, ne használd előtte az elektromos eszközeidet, a telefonodat, szellőztess ki, igyekezz a vacsorát órákkal a lefekvés előtti időszakra időzíteni, próbáld a munkádat is elengedni, mielőtt aludni térnél.

A nyugodt zene csodára képes (Fotók: AFP)

10. Csodát tesz az elmével a nyugodt zene, élj a lehetőséggel!

Meglátod, a csend is jó hatással van az idegrendszerre, ne félj tőle.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.