Tipikus étkezési hibák

Az atomkor egyik legfontosabb és egyben legsúlyosabb kérdése, hogy mit és hogyan egyen az ember. Azoknak, akik elkötelezett sportolók, oda kell figyelniük, hogy miből merítenek energiát a terheléshez.

Sokan vannak olyanok, akik igyekeznek okosan diétázni, mégsem jutnak egyről a kettőre. Megpróbáltam összerakni a legtipikusabb étkezési hibákat, amelyeket kiküszöbölve talán mégis beindul az alakformálás, természetesen mozgással kiegészülve.

1. Előfordulhat, hogy túl keveset eszel, amitől lelassul az anyagcseréd, beáll a szervezeted a zsírraktározásra. Mivel nem jutsz elegendő tápanyaghoz, az izmaidból veszítesz súlyt. Vagyis lehet, hogy fogysz, de nem formásodsz.

2. Kevés vizet iszol, pedig fontos, hiszen a víz hozzájárul többek között a salakanyagok távozásához, az anyagcsere gyorsításához, a zsírszövetek mobilizálásához, az izomtónus megőrzéséhez és a tápanyagok szállításához.

3. Rossz szénhidrátot eszel. Figyelj rá, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat fogyassz, ebben az esetben nem ingadozik majd a vércukorszinted, nem leszel folyton éhes. Gyors felszívódású szénhidrátot csak edzés után egyél, de akkor sem szükségszerű.

4. Kevés rostot viszel be a szervezetedbe, ami szintén lassítja az anyagcserédet. Rost a nyers zöldségben, gyümölcsben és a jó fajta gabonákban, valamint a korpában van nagy arányban.

5. Nem étkezel változatosan, ami azt eredményezheti, hogy számos fontos tápanyagot megvonsz a szervezetedtől, ami szintén fokozza az éhségérzetet, rossz lesz a közérzeted, hosszú távon az egészséged is károsodhat.

6. Fehérjéből is keveset fogyasztasz, ami izomvesztéshez vezet. Nem vagyok híve a fehérjeporoknak, igyekezz inkább tojásból, húsból, halból, hüvelyesekből fehérjéhez jutni.

7. Hiányzik az étkezésedből a rendszeresség, ami az egyik legnagyobb hiba. Igyekezz többször keveset enni, viszont egyben törekedj arra is, hogy az első és az utolsó étkezésed között ne teljen el nagyon sok idő, hagyd, hogy az emésztőrendszered pihenjen is.

8. Túl sok gyümölcsöt eszel. Gyakran hallom a „sok zöldséget és gyümölcsöt eszem, mégsem mozdul a súlyom” mondatot – nos, a zöldségek nagy részével nincs baj, a gyümölcsök többsége azonban a magas cukortartalmuk miatt nem a legjobb barátunk, ha komoly szándékaink vannak.

9. Ne kattanj rá az édesítőszerekre, hiszen energiát nem szolgáltatnak, becsapják az agyat, a többségük rosszul emészthető.

10. Kevés zsírt fogyasztasz. A telítetlen zsírsavakra igenis szükségünk van többek között a vitaminok felszívódása és a megfelelő anyagcsere miatt.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.