Ugrókötelezés: a kalóriagyilkos sport

Ha fogyás céljával kezdünk el sportolni, azt is figyelembe vesszük, hogy mennyi kalóriát égetünk el az adott mozgásformával. A leghatékonyabb kalóriaégető sportok közé tartozik az ugrókötelezés.

Gyerekkorában szinte mindenki ugrókötelezett több vagy kevesebb sikerrel. Ez a mozgásforma egyáltalán nem igényel nagy befektetést és speciális ruházatot sem. Elég hozzá egy sportcipő, póló, nadrág meg az ugrókötél, és akár a lakásban, akár a kertben vagy a teraszon mehet is az ugrálás.

A bokszolók kiegészítő edzésként alkalmazzák, rengeteg kalóriát éget el vele az ember.

Egy óra alatt 650-780 kalóriát is eltüntethetünk. Az ugrókötelezés a futás, a kerékpározás és a squash mellett a leginkább kalóriagyilkos sportok közé tartozik.

Persze nem csak emiatt érdemes vásárolni ugrókötelet. Az ökölvívóknak nem véletlenül kötelező kiegészítő edzés, hiszen amellett, hogy fejleszti a ritmusérzéket és a koordinációt, valamennyi izomcsoportot megmozgatja, a vádlitól kezdve a combizmon át a kar- és hasizomig. Az ízületeket pedig jobban kíméli, mint a futás.

Az ugrókötelezéssel óránként több mint 700 kalóriát is elégethetünk /Fotó: Shutterstock

Ugrókötelezéssel javítunk az állóképességünkön is. Jó hatással van a keringésre, a szívműködésre és ahogy már említettük, nagyon jó zsírégető torna. Ha rendszeresen ugrókötelezel, néhány héten belül az alakodon is látható lesz az eredmény.

Ha gyerekkorodban nem szerettél ugrókötelezni, akkor is érdemes visszatérned ehhez a sporthoz. Senki sem úgy születik, hogy elsőre félórás etapot lenyom. Kezdd 20-30 másodperces körökkel, köztük néhány másodperces pihenőkkel, és ha már jobban megy, fokozatosan növeld az adagot.

Borítókép: Shutterstock

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.