Végtag hiányában sem reménytelen

Joaquín Kini Carrasco húszévesen, tehetséges kosárlabdázóként egy balesetben elveszítette a karját, de ma már nem bánkódik miatta. Bár eleinte fizikailag és lelkileg is szenvedett, végül a sport segítségével talpra állt.

Joaquín Kini Carrasco ötévesen elveszítette édesanyját, majd húszévesen, ereje teljében, tehetséges kosárlabdázóként a bal karját. Nem volt egyszerű, de felállt a padlóról, sportágat váltott, és bármennyire bizarrul hangzik, nem bánkódik, hogy így alakult az élete.

„Január harmincadikán volt harmincnégy éve, hogy a baleset teljesen megváltoztatta az életemet. Abban a pillanatban tragédiaként éltem meg, de idővel beláttam, ez volt a legjobb, ami történhetett velem. Azóta teljesen másképp látom az életet, és segíthetek másoknak, hogy a nehézségek és megpróbáltatások ellenére sohase adják fel” – mondta az 54 éves paralimpikon, aki 2000-ben Sydneyben negyedik helyen végzett 4×100 méteres síkfutásban, háromszoros világ, négyszeres Európa-bajnok duatlonban, és 2009 óta triatlonozik.

 

Fotó: Instagram

 

Ha nincs az egész életét megváltoztató tragédia, talán sikeres kosárlabdázóként ismerné a világ. Kimondottan tehetségesnek számított, de be kellett vonulnia katonának, majd nem sokkal huszadik születésnapja után bekövetkezett a szörnyű baleset. Motorral ment horgászni egyik barátjával 1985 januárjában, amikor elütötte őket egy autó, és az úttesten fekve vette észre, hogy nincs meg a bal karja… Egy arra járó autómentő segített, esőkabátjával nyomókötést alkalmazott, majd kórházba vitte, ahol két órával később megműtötték.

„Mindenre emlékszem. A lábam tele volt öltésekkel, a bokám gipszben, de a legborzasztóbb, amikor egy zsákban behozták a karomat. Amikor az operáció után felébredtem, a családom zokogott, s tudtam, nem lesz egyszerű, de elhatároztam, miattuk is harcolok. Hatalmas fájdalmaim voltak, mégis érzelmileg volt legrosszabb megélni azt a szörnyűséget. Csak az járt a fejemben, hogy többet nem kosárlabdázhatok.”

A baleset utáni első évek iszonyatosan nehezen teltek. Egy átlagember talán bele sem gondol, a fizikai és mentális megpróbáltatásokon túl mennyi nehézséggel küzd meg, aki elveszíti valamelyik végtagját.

„Mindent újra kellett tanulnom, mert a nadrágomat vagy az ingemet sem tudtam begombolni, felvágni a húst, meghámozni a narancsot, felvenni az órámat, és két évig tartott, mire megtanultam bekötni a cipőfűzőmet. A sarokban ültem, és újra és újra megpróbáltam. Volt, hogy dühömben eldobtam a cipőmet, de a végére még erősebbé tett az egész küzdelem. Manapság szinte bármit megcsinálok, igaz, van, amit lehetetlen. Körmöt vágni, tapsolni vagy megölelni valakit nem tudok.”

 

Fotó: Instagram

 

Mint mondja, a sport mentette meg, mert értelmet adott életének, és leginkább a kosárlabdának, valamint a futásnak köszönheti, hogy sikerült talpra állnia.

„A sport segített, hogy hasznosnak érezzem magam. Amint sérülten lejátszottam az első kosármeccsemet, tudtam, ez menti meg az életemet, és így is lett. Aztán elkezdtem atletizálni, megnyertem az első bajnokságot, amelyen elindultam, majd kvalifikáltam magam a szöuli paralimpiára. Hiszem, hogy minden okkal történik. Ha felébredek, már nem is emlékszem, hogy hiányzik az egyik karom, szinte csak akkor jut eszembe, amikor tapsolni akarok.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.