600 kilométer és 32 nap fürdés nélkül

Mozgalmasan telt a karácsony Rakonczay Gábor számára az Antarktiszon, ahol nap mint nap újabb természeti csodával és persze egyre nagyobb kihívásokkal találja szembe magát.

A Déli-sark felé tartó Rakonczay számára mostanra állandósultak a napi 24-27 kilométer közötti távok, úgyhogy ha minden jól megy, körülbelül 12 nap van hátra a célig.

A magyar extrém sportoló a napi 7000 kalória energiabevitel ellenére testsúlya 10 százalékát már elégette (ami azt jelenti, hogy jócskán lefogyott, pedig amúgy sem volt nagydarab…), de optimista hangulatban, rendíthetetlenül halad célja, vagyis a Déli-sarkpont felé. Karácsony első napján Rakonczay és három társa 26.2 kilométert tett meg.

„Már 2415 méter magasan vagyunk, s a nyolc szakaszból ma négyet én vezettem, ami összesen tizennégy kilométert adott ki, és ezalatt sikerült megjavítani az eddigi 3.7 kilométeres rekordomat: az új csúcs négy kilométer – mondta Rakonczay. – A csapatátlag mostanában 3.2 kilométer, a tempós 3.4 kilométeresnél már gratulálunk egymásnak, úgyhogy ez a négy kilométer tényleg nagyon jó. De van itt más rekord is: már három nappal megdöntöttem az egyhuzamban fürdés nélkül töltött napjaim számát.

Szeptemberben, a grönlandi átkelés 29 napja alatt nem volt mód a klasszikus tisztálkodásra, itt viszont már 32 napja vagyunk fürdés nélkül, ami 12 nappal még biztos nőni fog a Déli-sarkig.

Azt nem tudom, erre mennyire lehet büszkének lenni, de ez is valami, akárcsak az a 600 kilométer, ami már mögöttünk van…”

A táj ezekben a napokban leginkább hatalmas, megfagyott óceánhoz hasonlít, a felszín egyre szilárdabb, viszont a szélfútta hó- és jéghullámok is egyre nagyobbak és gyakoribbak. Ha nem lenne olyan nehéz haladni rajta, az ember azt mondaná: mesebeli. Így inkább brutálisnak nevezhető, de 32 nap után már érezhető a cél – és ez a legfontosabb.

Rakonczay Gábor folyamatosan dokumentálja útját LG Thinq okostelefonjával, és rendszeresen küld mosolyt az Antarktiszról

 

CÉLBA ÉRT AZ ANTARKTISZT ÁTSZELŐ AMERIKAI
Amint azt korábban megírtuk, egy brit és egy amerikai kalandor egymással rivalizálva, külön-külön, segítség nélkül vágott neki az Antarktisznak azzal a céllal, hogy első emberként külső segítség nélkül szelje át a kontinenst. A verseny véget ért, a győztes az amerikai Colin O’Brady lett, 53 nap alatt teljesítette a csaknem 1500 kilométeres távot. A brit Louis Rudd nem sokkal maradt el riválisától, akivel együtt november 3-án indultak el a Filchner-Ronne-selfjégről.

„Két napja rettenetesen hideg reggelre ébredtünk, ennek ellenére egymást követték az emberes szakaszok: 3.1 kilométer, 3.2 kilométer, aztán én vezettem egy 3.4 kilométerest, amit az angol srác bravúrosan megismételt – sorolta Rakonczay. – Aki ismer, gondolhatja, hogy ezt nem hagytam annyiban. Ráadásul a következő szakaszom előtt egyikük megkérdezte, van-e elég kajám, mert brutálisan le vagyok fogyva, és le ne gyengüljek a végére, mert akkor oda a csapat ereje… Na ez olaj volt a tűzre, még akkor is, ha – tippre – a testsúlyom tíz százalékát már tényleg elégettem. Majd otthon visszaszerzem, erőm pedig még bőven van. Ettünk néhány falatot, aztán megindultam a következő egyórás szakaszra: a nap pont kisütött mögöttem, és az árnyékomat követve könnyű volt tartani az irányt. Elkaptam a ritmust, még jobban bedőltem, még hosszabbakat toltam a léceken, mentem, ahogy bírtam. Egy óra múlva felemeltem az egyik síbotot, és néhány lépésre rá megálltam: felvettem a pehelykabátomat, és néhány perc múlva a többiek is megérkeztek. Fújtatva közölték, többé nem kérdőjelezik meg, hogy van-e még erőm, s hogy talán vissza kellene jönnöm megdönteni a 24 napos szóló sebességi rekordot… Megtisztelő hallani, de a rekordot hosszú évek óta senki sem tudta megdönteni. Azt a Herkules-öböltől mérik a Déli-sarkig, ami vagy 200 kilométerrel hosszabb táv, és átlagosan napi 50 kilométert kell hozzá haladni, minden időjárási körülmények között, ami gyakorlatilag lehetetlen. Persze, egy éve az is annak tűnt, hogy most itt legyek…”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.