Az első hazai parkourterem Kőbányán

Egyre népszerűbb Magyarországon is a parkour, az év elején megnyílt az ország első parkourterme is a HOP (Hall of Parkour Hungary). A sport jelenlegi helyzetéről és személyes ambícióiról a Magyar Parkour Sportegyesület elnökével, Szentváry-Lukács Vajkkal beszélgettünk.

Háztetőkön ugrálnak, falakról szaltóznak, korlátok felett suhannak át – ők a parkourosok. A sport lényege, hogy A pontból a lehető leggyorsabban és a lehető leglátványosabban jussanak el B pontba különféle akadályokat leküzdve. Önfegyelem, koncentráció és nagyon sok gyakorlás szükségeltetik hozzá, míg valakiből nagyszerű parkouros válik.

Az alapokat egy francia katonatiszt, Georges Hébert tette le a Natural Method megalkotásával, majd a mai arculatát David Belle-nek köszönhetően nyerte el a kilencvenes évek végén. 2001-ben róluk készült a Yamakasi című film, amely a parkourosok igazi kultfilmje, sőt inspirációja.

„Nagyjából tizenöt-húsz éve van jelen a parkour Magyarországon” – mondja Szentváry-Lukács Vajk, a Magyar Parkour Sportegyesület elnöke, aki nyolc éve aktív tagja a magyar parkouros társadalomnak, szervezője és népszerűsítője sportágának. A figyelem középpontjába tavaly került, elsősorban a World Urban Gamesnek köszönhetően, amelyen a parkour is bemutatkozhatott. Emellett a Catch! című televíziós műsorban szerepelt Máté Áronnal, egy másik kiváló parkourossal, a Magyar Parkour Sportegyesület alelnökével.

Vajon mi visz rá egy 17 éves fiatalembert, hogy egy alig ismert sportot válasszon?

„Nagyon sok minden vonzott benne: a társaság, a kihívások, a saját határaim átlépése, a veszély, az utazások, az egész életstílus. Korábban triáloztam, de nem tudtam benne úgy fejlődni, ahogy szerettem volna, ekkor talált rám a parkour. Kipróbáltam, nagyon megtetszett, benne is ragadtam, és ez lett a szenvedélyem” – meséli a kezdetekről Vajk.

Azóta nagyot változott a világ, a magyar parkourosok is többen vannak már, sőt az idén nagyot léptek előre, amikor sikerült megnyitni Magyarország első parkourtermét, a HOP-ot, ahol végre megfelelő körülmények között lehet oktatni a jövő parkourosait.

„Sokat járunk külföldre, az ottani termeket vettük alapul a HOP elkészítéséhez. Két és fél éve kezdtünk dolgozni a terem megnyitásán Áronnal, sokáig kerestük a megfelelő helyszínt és befektetőt – válaszolta Vajk arra a kérdésre, honnan jött az ötlet. – Szerencsére tavaly sok fellépésünk volt, és a Catchben Áronék csapata győzött, így a megnyert, valamint a spórolt pénzünkből Kőbányán tudtunk egy megfelelő helyiséget kibérelni, amelyet egy hónap alatt építettünk meg, reggeltől késő éjszakáig dolgozva.”

A HOP-ot bárki szabadon használhatja, de vannak oktatások is, kezdőknek és haladóknak egyaránt. A közelben lévő iskolákba is el szoktak menni, és testnevelésóra keretében mutatják be a parkourt. Így toboroznak gyerekeket, ami sikeres is, mert amíg nyitva lehetett a terem, mindennap jött egy-egy érdeklődő.

„Egyre több tíz-tizennégy éves gyerek választja a parkourt, ami nagyon biztató – tette hozzá Vajk. – Ahhoz azonban több mindenre van szükség, hogy a sportág gyorsabban fejlődhessen. Szeretnénk fejleszteni a termet, de támogatás hiányában kicsit lassabban megy a tervezettnél. A város és az ország különböző terei, helyei viszont mindig a rendelkezésünkre állnak. De ahhoz, hogy bekerüljünk az igazi parkouros nemzetek közé, még több park és még több terem szükséges.”

Vajk legfőbb célja a parkour magas szintre emelése. A következő generációt szeretné oktatni, tagjainak versenyeket szervezni, emellett a csapatával (Spenc Team) szeretne fellépésekre, bemutatókra járni. Reméli, hogy a következő WUG-ot is Budapesten rendezik, amelyen kipróbálná magát szpíkerként, de a legfőbb cél továbbra is magyar parkourosok lehetőségeinek bővítése.

A parkour fejlődését jelzi, hogy már nemcsak életstílust jelent: saját nemzetközi szövetsége van (WFPF), valamint a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) is szakágaként ismerte el. Az idén lett volna az első világbajnokság Japánban, ám erre egyelőre várni kell.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.