Az igazmondó nadrág fontos szerepe

A Spartan Race egyik nagykövete, Marossy Gergely nagyon reméli, hogy június végén megrendezhetik Orfűn a rangos Spartan-viadalt és a kényszerszünetben sem tétlenkedik, videós edzéseket tart versenyzőtársainak.

A Spartan Race népszerűsége hazánkban is hatalmas, remek közösség alakult ki, több ezren űzik a terep-akadályfutást Magyarországon. A paletta széles, a terepfutáson túl cipelő-, mászó-, valamint vizes akadályok is szerepelhetnek a menüben, előre nem tudják a résztvevők, mi vár majd rájuk. Mivel a sportág az egész világon rendkívül elfogadott és feltörekvő, hamarosan az olimpia műsorán is helyet kaphat.

A koronavírus-járvány miatti leállás idején azonban a Spartan-versenyek is szünetelnek, de már látni lehet a fényt az alagút végén. A sportágat 2016 ősze óta űző Marossy Gergely, a trifecta-világbajnokságra kiutazó magyar csapat kapitánya, a Spartan közép-európai régiójának (ide rajtunk kívül a csehek, a lengyelek, a románok és a szlovákok tartoznak) nagykövete bízik benne, hogy a június 27-28-án esedékes orfűi versenyt meg lehet rendezni – a Spartan Hungary két hete kért állásfoglalást ezzel kapcsolatban, s mivel egyelőre nem halasztotta el a viadalt, a remények még élnek. Annál is inkább, mert június közepén Floridában a megfelelő óvintézkedések mellett biztosan megrendeznek egy Spartan-versenyt, s ne feledjük, az Egyesült Államok a járvány szempontjából sokkal rosszabb helyzetben van jelenleg is, mint például Magyarország…

Marossy Gergely bízik benne, hogy a júniusi Spartan-versenyt megrendezhetik – Fotó: Marossy Gergely facebook

„Orfűn több távon rendeznek versenyt, ezek közül a Beast a Közép-európai Regionális Bajnokság egyik állomása, amely félmaratoni távot jelent több mint harminc akadállyal. A bajnokság eseményein indulók közül a legjobbak a sorozat végén külön díjazásban részesülnek – mondta a Csupasportnak Marossy Gergely, aki jelenleg személyi edzőként dolgozik, sportolói pályafutását atlétikával kezdte, kosárlabdával folytatta, a 2019–2020-as idény elején vezetőedzőként irányította a női élvonalbeli PINKK-Pécsi 424 együttesét, s a sportágtól azóta sem szakadt el, játékvezetőként ténykedik Baranya megyében. – Amennyiben a versenyt megrendezik az eredetileg tervezett időpontban, a szervezők minden járványügyi rendeletnek és előírásnak eleget tesznek, ezen felül, ha szükséges, további óvintézkedéseket foganatosítanak a versenyre látogatók biztonsága érdekében. Az Orfűn élőknek a Fishing on Orfű fesztivál miatt nagyon jó tapasztalataik vannak már arról, hogyan kezeljenek egy olyan eseményt, amely sok embert megmozgat, ráadásul a környezet csodálatos.”

Marossy a Spartan Race nagyköveteként is ténykedik, feladata a márkanév népszerűsítése mellett, hogy ennek a jelentős kihívásnak cselekedeteivel, életvitelével és hozzáállásával is megfeleljen. Odafigyel az egészséges életre, a környezetre, s nem elhanyagolható szempontként fontosnak tartja, hogy megszólítsa a néha már nehezebben mozdítható középkorúakat, mert ő maga 49 éves lesz – igaz, az „ötvenesek az új harmincasok” szlogent figyelembe véve még igen fiatalnak számít.

Az ő példája is igazolja, sosem késő elkezdeni a Spartan Race-t, az eredményeit legjobban az „igazmondó nadrágja” bizonyítja, 2016 óta tíz kilót fogyott és azt is láthatja rajta, mekkora kolonc tűnt el a hasáról.

Marossy Gergely négy éve vesz részt Spartan-versenyeken – Fotó: Marossy Gergely facebook

„Mindenki megtalálhatja a maga sikerét ebben a sportágban – hangsúlyozta Marossy Gergely, akinek felesége, Ruják Nóra a PEAC-Pécs NB I-es kosárlabdacsapatát erősíti és szintén lelkes résztvevője a Spartan-versenyeknek. – Megtapasztalható, milyen jó érzés feszegetni a határokat és kitolni a korlátokat. Ahogy jövünk ki a koronavírus teremtette csúnya világból, egyértelművé válik, hogy a rendszeres edzés nem csak az igényesség mértékegysége, hanem az egészségé is – legyünk benne abban a nyolcvan százalékban, amelyről lepattan a vírus! Egy Angliában élő ismerősöm is átesett a betegségen, két-három nap alatt túl volt rajta, kicsit rosszul érezte magát. Azért vette észre, mert nehezen tudott otthon felmenni a lépcsőn és ezt furcsállotta, ráadásul ízeket sem érzett. Azt örömmel jelenthetem ki, hogy Magyarországon egyik konditeremben sem alakult ki gócpont, nem terjedt el a vírus.”

A Spartan a járvány kitörése óta világszerte igyekszik tartani a lelkesedést versenyzőiben: a legfőbb mondanivaló a motiváció, ennek részeként az elhalasztott versenyek helyett ingyenes virtuális eseményeket biztosít a szervezet, továbbá beszélgetőpartnerünk is tagja annak az edzői csoportnak, amely a Zoom-videoalkalmazáson keresztül edzéseket tart a magyar Spartan-közösségnek. Marossy Gergely és felesége az elején gondolkozott azon, hogyan kéne az online tréningeket kivitelezni, hiszen a járvány miatt rengetegen kényszerültek arra, hogy a négy fal között maradjanak – ezért úgy döntöttek, hogy a hálószobájukban tartják meg az online edzéseket. A szerdai nap az övék, akkor próbálják előtérbe helyezni az SMR-hengert, szeretnék, ha rászoknának a használatára a résztvevők. Ha nincs használható edzőterem és a szabadtéri parkok sem vehetők igénybe, akkor sem szabad, hogy megálljon az élet, hiszen ahogy egy amerikai ismerőse fogalmazott, ha a napi öt-hatezer lépés helyett csak két-háromszázat tesz meg valaki, és hirtelen elvágják a rendszeres edzését is, az hamarabb kerül kórházba, mintha denevért enne Vuhanban.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.