Bizonyíték: a fizika törvényei legyőzhetőek

Ilyen, amikor a fizika törvényei és az ember újra meg újra összecsap egymással, és az utóbbi kerül ki győztesen.

A 36 éves angol Damien Walters 744 ezer követővel a világ egyik legnézettebb kaszkadőre és szabadfutója (freerunner) a YouTube-on, 2014-ben pedig elképesztő trükköt vitt véghez.

Kipróbálta, végig lehet-e futni egy 360 fokot, azaz teljes kört leíró hurkot, amit kiskorunkból az autós játékainkból (vagy az öcsénk autós játékából) valószínűleg már mindannyian ismertünk.

Ennek egyik legfontosabb eleme a megfelelő sebesség elérése, ami a guruló matchboxok esetében nem jelentett gondot, egy futó ember esetében viszont nagyon is probléma.

Nem beszélve arról, mekkora bátorság kell ahhoz, hogy újra és újra vállalja az ember, hogy egy ponton fejjel lefelé kell majd futnia, ahonnan nagyot lehet esni. Walters azonban – ha sokadik kísérletre is – megoldotta:

 

Csak hogy átérezzük, mennyire nehéz a fizika törvényeivel dacolni, és végül a fizikai képességeinkkel legyőzni őket, belinkelünk egy másik videót, amely bizonyítja, hogy kerekeken száguldva, gördeszkával sem olyan egyszerű ugyanezt a trükköt megcsinálni.

Ráadásul nem is akárki „követte el”: egyik értelmi szerzője a nagy Tony Hawk volt, aki a sportág egyik legnagyobb úttörőjének számít. A ma már 50 éves extrém sportolót csak „Madárembernek” becézik, nem mellesleg az egyik legnagyobb hatású gördeszkásnak tartja a „szakma”.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.