Nem tériszonyosoknak való üvegcsodák

Kínában az üveghidak építéséből is sportot űznek, így aztán ott találhatók a világ leglátványosabb üvegpadlójú hídjai, ösvényei. Mutatunk négyet, ráadásként pedig egy impozáns kanadai kilátót.

Az emberi kíváncsiságra, félelemre és annak legyőzésére alapozva több üvegpadlójú hidat, kilátót építettek már a világban. Ezek többnyire nem azért készülnek, hogy A-ból B-be vezetve megkönnyítsék a közlekedést, hanem turistalátványosságként páratlan kilátást, élményt kínálnak. Ugyan nem mostanában lesz lehetőségünk elutazni ezekre a helyekre, ám legalább a képeket látva ott érezhetjük magunkat.

Szörnyülködne? Kíváncsiskodna? Mutatunk öt látványosságot, amelyre nem is biztos, hogy rálépne…


Glacier Skywalk (Jasper Nemzeti Park, Kanada)

Mielőtt képzeletben a Távol-Keletre és az elképesztő üveghidakhoz röppennénk, kezdjük egy „égi sétával” a kanadai Sziklás-hegységben. 2014 áprilisában a Jasper Nemzet Parkban adták át a sziklától nagyjából harminc méterre futó különleges, U-alakú sétálót. A rá merészkedő bámészkodók megtapasztalhatják, milyen 300 méter magasan, a Sunwapta-völgy felett álldogálni.


Tianmen-hegység (Hunan, Kína)

Kína a látványos, demonstratív üveghidak hazája, kétszer ilyen hosszú listát is meg lehetne tölteni a kontinensnyi ország hasonló látnivalóival. A Tianmen-hegység lélegzetelállító üvegösvényei például nagyjából 76 kilométerre találhatók a szintén elképesztő Csangcsiacsie-hídtól. Beszédes nevű a hegy, a Tianmen ugyanis égi ösvényt jelent. Tényleg csak a legvagányabb turisták merészkednek fel, mert alattuk nincs más, csak a mély. Már 2011 óta sétálhatnak a hegy oldalán, a legújabb útvonalat 2016-ban nyitották meg, így három vonalon lehet kísérteni a sorsot. A leghíresebb a kizárólag üvegből készült Coiling Dragon Cliff Skywalk („égi séta a tekergő sárkány szikláján”), amely száz méter hosszú, 1.6 méter széles és 1430 méter magasságban húzódik.


Csangcsiacsie üveghíd (Hunan, Kína)

A leghíresebb üveghíd a 430 méter hosszú Csangcsiacsie: 300 méter magasan feszül, a félelmetes látvány és a lábak alatt elterülő semmi ellenére a koronavírus-járvány kitörése előtt rengetegen látogatták. A biztonságát sokféleképpen tesztelték: az átadás előtt önkéntesek tucatjai estek neki kalapáccsal, illetve egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is áthajtott rajta. Bár maradt nyoma a próbának, a híd átment a teszten, bírja a terhelést, az időjárás-változást, a széllökéseket és a földrengést is. Csak a látogatók is győzzék a tériszonyos kihívást.


Hungjaku üveghíd (Hopej, Kína)

Pompás látványosság Észak-Kínában a Hungjaku híd, amely 488 m hosszan feszül két meredek szikla között. Elképesztő kilátást kínál a természeti szépségekre és az ősi városokra. A tervezéskor szándékosan úgy alkották meg, hogy a közepe felé lejtve kicsit kilengjen – mintha nem emelkedne meg már attól az ember adrenalinszintje, hogy csak végigsétál rajta… Akár kétezer embert is elbírna, ám legfeljebb 500 embert engednek fel rá.


Haohan Csiao híd (Hunan, Kína)

A Haohan Csiao-híd (jelentése: bátrak hídja) 180 méterrel a föld felett ível. Egy régi fahidat újítottak fel így, a hossza hozzávetőleg háromszáz méter, a csupán 24 milliméter vastag üvegfolyosón egyszerre 800 ember is közlekedhet. Persze a legtöbben inkább csak egymásba kapaszkodva araszolnak előre, rengeteg reszkető emberről készült felvétel kering a világhálón.


CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.