Tényleg működhet a hipnózis?

Manapság megannyi módszerrel javítható egy sportoló teljesítménye, ezek egyike a hipnózis. Bár ez elsőre meghökkentőnek tűnhet, az elmúlt évtizedekben több klasszis alkalmazta ezt a teljesítménye javítására.

Ander Mirambell volt az első profi spanyol szkeletonos, 2010-ben 11. lett a világbajnokságon, és ebben az évben indult először a téli olimpián is, ahol 24. lett. A 2014-es játékokon a 26., a tavalyi olimpián a 23. helyen végzett. Ám pillanatnyilag nem is ez az igazán izgalmas, hanem az, hogy a ma is aktív, harmincöt éves szekeletonos az ebben a sportolói közegben egyelőre keveset alkalmazott vagy legalábbis keveset hangoztatott hipnózissal próbált meg javítani a teljesítményén. Bizony, hipnózissal, és bár elsőre bizonyára sokan kételkedve, netán fanyalogva olvassák mindezt, ám állítása szerint a különös módszer bevált, jobb versenyzővé tette őt és javított a hátfájásán, ami miatt nemrég két hónapos kihagyásra kényszerült.

„Ez volt az eddigi legjobb versenyem – jelentette ki a legutóbbi, Saint Moritz-i verseny után. – A hipnózis segített abban, hogy minden versenyhelyzetben jó döntést hozzak, ennek köszönhetően bátrabb vagyok, többet kockáztatok és a reflexeim is javultak. Minden sokkal természetesebb, mint azelőtt.”

Az egész még 2017-ben kezdődött, amikor a Tiszta mágia című spanyol televíziós show-műsorban találkozott Luis Pardo mentalistával, aki bár korábban sohasem dolgozott sportolókkal, a célok egyeztetése után elvállalta Mirambell kezelését, megbeszélték, mit szeretnének elérni, és ennek tükrében állította össze a terápiát. A legfőbb cél a hátfájdalom csökkentése és az intuíció javítása volt.

Ahogy Pardo mondja, a hipnózis segítségével javítható az agy információbefogadó-képessége, márpedig egy sportoló esetében fél másodpercnyi javulás is rengeteget számíthat, és akár tíz hellyel jobb eredményt érhet.

„A tudatalattit nem lehet edzeni, sohasem tudhatod, hogy reagálsz majd egy adott pillanatban. Az egyetlen lehetőség, hogy megpróbálod átélni és modellezni ezeket a lehetőségeket, és erre a hipnózis a legjobb megoldás. Beléptem egy álomszerű állapotba, és az egészet annyira életszerűen éltem meg, mintha tényleg a szánkón lennék. Ez is egy a sok módszer közül, amivel javítani lehet egy sportoló teljesítményén” – folytatta Mirambell.

Nos, mi tagadás, nem ő az első sportoló, aki ilyesfajta segítséget vett igénybe, nála sokkal ismertebb sztárok is próbálkoztak már a hipnózissal. A nyolcszoros Grand Slam-győztes Andre Agassinak ez segített abban, hogy még jobban lásson a teniszpályán, az olimpiai és világbajnok ökölvívó-legenda, Muhammad Ali szintén próbálkozott a hipnózissal, akárcsak a mexikói válogatott a 2006-os világbajnokság előtt (a nyolcaddöntőben búcsúzott). De a sor még folytatható, Jimmy Connors, Tiger Woods és David Beckham is emellett döntött, amikor valamilyen szempontból problémája adódott a sportban vagy a magánéletben. Ki tudja, talán annyira mégsem ördögtől való a módszer?

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.